Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Σεπ-2021 17:10

  "Πράσινο" φως για 20.000 νέες προκαταβολές συντάξεων

  'Πράσινο' φως για 20.000 νέες προκαταβολές συντάξεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέο γύρο πληρωμής προκαταβολών συντάξεων ετοιμάζει ο e- ΕΦΚΑ εντός του Φθινοπώρου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των Ταμείων, δικαιούχοι των προκαταβολών θα είναι όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τα μέσα Μαρτίου έως τα τέλη Ιουλίου και παράλληλα, υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης.

  Με άλλα λόγια, πρόκειται για όσους αιτήθηκαν σύνταξη και προκαταβολή σε διάστημα 3 ½ μηνών. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων για προκαταβολές συντάξεων για το προαναφερθέν διάστημα ανέρχεται σε περίπου 20.000.

  Στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι οι προκαταβολές αυτές (εφόσον είναι έγκυρες οι σχετικές αιτήσεις) να καταβληθούν στο τέλος του Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

  Μαζί θα καταβληθούν αναδρομικά έως 8 μηνών, από τον μήνα, δηλαδή υποβολής της αίτησης προκαταβολής έως και τον μήνα της πρώτης πληρωμής προκαταβολής.

  Από εκεί και έπειτα (δηλ. αφού λάβουν τα αναδρομικά των προκαταβολών), οι δικαιούχοι θα εισπράττουν κάθε μήνα την προκαταβολή της σύνταξής τους, μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξής τους.

  Συγκεκριμένα, όποιος, για παράδειγμα, υπέβαλε αίτηση προκαταβολής τον Μάρτιο του 2021 (σ.σ. μεταξύ 16ης και 31ης Μαρτίου) θα λάβει, εφόσον εφαρμοστεί ο προαναφερθέν σχεδιασμός, αναδρομικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

  Μαζί θα λάβει ως πληρωμή Νοεμβρίου, την προκαταβολή του ίδιου μήνα. Δηλαδή θα λάβει αναδρομικά τις προκαταβολές 8 μηνών και μία σύνταξη (σ.σ. του μηνός Νοεμβρίου). Αν η προκαταβολή ανέρχεται στα 384 ευρώ, τα αναδρομικά, θα ανέλθουν στα 3.040 ευρώ.

  Φυσικά, το Νοέμβριο, θα συνεχιστεί η πληρωμή της προκαταβολής κάθε μήνα. Έτσι στα τέλη Νοεμβρίου, ο συνταξιούχος του παραδείγματος, θα λάβει την προκαταβολή του Δεκεμβρίου, στα τέλη Δεκεμβρίου, θα λάβει την προκαταβολή του Ιανουαρίου 2022 κοκ. Το "καθεστώς” αυτό θα ισχύει έως την έκδοση της προσωρινής σύνταξης.

  Με την έκδοση της προσωρινής σύνταξής τους, οι δικαιούχοι της προκαταβολής, θα λάβουν αναδρομικά τη διαφορά της προκαταβολής και της προσωρινής σύνταξης για όσο διάστημα ελάμβαναν προκαταβολή.

  Έστω πχ ένας συνταξιούχος, ο οποίος θα λάβει τον Οκτώβριο αναδρομικά από τον Μάρτιο την προκαταβολή της σύνταξής του, εισπράττει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 προσωρινή σύνταξη ύψους 500 ευρώ. Τον Μάρτιο του 2022, θα λάβει αναδρομικά που αντιστοιχούν στο 12μηνο διάστημα Μάρτιος 2021- Μάρτιος 2022 και σε χρηματική διαφορά 120 ευρώ (500 ευρώ προσωρινή σύνταξη -380 ευρώ η προκαταβολή).

  Δηλαδή, θα λάβει αναδρομικά ύψους 1,440 ευρώ (12 μήνες Χ 120 ευρώ). Μετά τον Μάρτιο του 2022, βάσει του ίδιου παραδείγματος, ο εν λόγω συνταξιούχος θα συνεχίσει να λαμβάνει την προσωρινή σύνταξή του κάθε μήνα μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξής τους. Μαζί με την οριστική σύνταξή του, θα λάβει αναδρομικά τα οποία αφορούν το διάστημα από τον μήνα αίτησης προκαταβολής μέχρι τον μήνα έκδοσης της οριστικής σύνταξής του.

  Τα αναδρομικά θα υπολογιστούν ως διαφορά μεταξύ της οριστικής και της προσωρινής σύνταξης. Έστω, βάσει του προηγούμενου παραδείγματος, συνταξιούχος θα λάβει οριστική σύνταξη τον Ιούνιο του 2022 ύψους 800 ευρώ. Θα λάβει για το 15μηνο Μαρτίου 2021-Ιουνίου 2022 τη διαφορά των 300 ευρώ μεταξύ της προσωρινής (500 ευρώ) και της οριστικής (800 ευρώ) σύνταξης. Δηλαδή θα λάβει το ποσό των 4.500 ευρώ.

  Σημειώνεται πως οι πλατφόρμες για την υποβολή αίτησης για προκαταβολή σύνταξης, συνεχίζουν να παραμένουν ανοιχτές τόσο για όσους που έχουν αιτηθεί οριστική σύνταξη έως 16 Μαρτίου 2021, όσο και για εκείνους που αιτούνται οριστική σύνταξη μετά τις 16 Μαρτίου 2021.

  Διαβάστε ακόμη

  * Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά στους "παλιούς" συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης

  * Tα νέα σενάρια καταβολής των αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές

  * Νέα αιτήματα για αναδρομικά έως 2 δισ. ευρώ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ