Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Σεπ-2021 08:28

  Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος

  Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέο ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε χθες στο χρηματιστήριο των ρύπων όσον αφορά στην τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα στην ενδοημερήσια αγορά spot, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ξεπέρασε ακόμη και τα 63 ευρώ ο τόνος, όταν μόλις πριν λίγους μήνες βρισκόταν κάτω από τα 52 ευρώ ο τόνος. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 κυμαινόταν στα επίπεδα των 32 ευρώ ο τόνος που σημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξήσεις της τάξης του 96%.

  Οι αυξημένες τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 σε συνδυασμό με τις φουσκωμένες τιμές του φυσικού αερίου, διατηρούν στα ύψη τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηριου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για σήμερα θα κινηθεί στα 115,64 ευρώ/MWh, ελαφρά μειωμένη σε σχέση με τα 116,43 ευρώ/MWh που ήταν χθες και τα 129,35 ευρώ/MWh που ήταν το περασμένο Σάββατο. 

  Σημειώνεται ότι οι φουσκωμένες τιμές της χονδρεμπορικής στο ρεύμα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Για σήμερα στην Ιταλία η τιμή του ρεύματος θα φτάσει στα 137,5 ευρώ/MWh, στην Ισπανία τα 127,36 ευρώ/MWh στην Αυστρία τα 128,13 ευρώ/MWh, το Βέλγιο στα 130,22 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 127,98 ευρώ/MWh. 

  Οι φουσκωμένες τιμές χονδρικής στο ρεύμα ανά την Ευρώπη, αποδίδονται στις ελλείψεις εφοδιασμού του φυσικού αερίου και προκαλούν πληθωριστικές πιέσεις απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανατιμήσεις στο ρεύμα καταγράφονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία παραδοσιακά η ζήτηση περιορίζεται σε σχέση με το καλοκαίρι. Το γεγονός αυτό προμηνύει ακόμη πιο δυσμενές σκηνικό ενόψει του χειμώνα, όταν και πάλι η ζήτηση κινείται ανοδικά. 

  Στο πλαίσιο αυτό, οι μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρισμού της ΕΕ προχωρούν σε αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων τους. Σύμφωνα με την εκτίμηση της Citigroup οι αυξημένες τιμές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου θα μεταφραστούν σε αυξήσεις της τάξης του 20% στα τιμολόγια των καταναλωτών. Ήδη εταιρείες όπως η EdF και η EON έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια. 

  Σε ό,τι αφορά τέλος τη χώρα μας, η ενεργοποίηση των ρητρών σύνδεσης με τη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος έχει ήδη προκαλέσει αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και νέες ανοδικές πιέσεις στις τιμές λιανικής του ρεύματος, καθώς οι τιμές χονδρικής συνεχίζουν το ράλι. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ