Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 20:15

  Η κυβέρνηση ψάχνει πυροσβεστικά μέτρα για την "φωτιά" των ανατιμήσεων

  Η κυβέρνηση ψάχνει πυροσβεστικά μέτρα για την "φωτιά" των ανατιμήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σύσκεψη με τον "σκληρό πυρήνα" του οικονομικού επιτελείου είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συζητηθούν τα μέτρα που εξετάζονται για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που θα είναι κεντρικό κεφάλαιο στις εξαγγελίες του από την Θεσσαλονίκη. 

  Το βάρος θα δοθεί στην ανάσχεση των ανατιμήσεων για τα ενεργειακών προϊόντων (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο) τα οποία απειλούν να ανατρέψουν τους οικογενειακούς προγραμματισμούς, ειδικά τους επόμενους μήνες που οι θερμοκρασίες θα αρχίζουν να πέφτουν και η διάρκεια της ημέρας θα αρχίσει να μειώνεται. Το πρόβλημα ξεκινά από το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα αυξηθεί και από την επιμέρους αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με το 2020, αλλά και των δικαιωμάτων ρύπων. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψουν στα τιμολόγια λιανικής αυξήσεις περίπου 20-25% σε μέσα επίπεδα, αν δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια η αύξηση του κόστους παραγωγής να μοιραστεί στο κύκλο από την παραγωγή μέχρι και την λιανική. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι μεγάλες αυξήσεις, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχει προτείνει ένα μέρος από τα έσοδα από τα δικαιώματα ρύπων να δοθεί στους προμηθευτές, ώστε να απορροφηθεί ένα μέρος των αυξήσεων στα τιμολόγια της λιανικής στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ενεργειακής ένδειας. 

  Πρόβλημα υπάρχει εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα και με τα υπόλοιπα ενεργειακά προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο . Η σταθερότητά που επιδεικνύει η τιμή του αργού πετρελαίου κοντά στα 70 δολ. το βαρέλι έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής σε αύξηση της τιμής της αμόλυβδης κατά 20% από την αρχή του χρόνου και της τιμής του πετρελαίου κίνησης κατά 25%. Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε ανάλογη αύξηση και για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το οποίο αναμένεται να έχει ανάλογη αύξηση και στην τιμή που θα αρχίσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου. Από τα 82 λεπτά το λίτρο που διατέθηκε τον χειμώνα 2020-2021 αναμένεται φέτος να διατεθεί στα 1,02 -1,05 ευρώ το λίτρο. Το δε φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση ρεκόρ κατά 73,2% η οποία επηρεάζει, εκτός από την παραγωγή και ένα μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και το κόστος θέρμανσης για χιλιάδες νοικοκυριά. 

  Το επίδομα θέρμανσης 

  Απέναντι στις αυξήσεις που καταγράφονται στα ενεργειακά προϊόντα και οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν και για τους επόμενους μήνες, το μόνο όπλο που είναι "επιχειρησιακά έτοιμο" να χρησιμοποιηθεί είναι το επίδομα θέρμανσης. Το πρώτο πιθανό μέτρο είναι τα 85 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν πέρσι για το επίδομα θέρμανσης - το οποίο επιδότησε εκτός από το πετρέλαιο για πρώτη φορά και την αγορά φυσικού αερίου και καυσόξυλών - σε περιοχές της επαρχίας να αυξηθεί ή να διπλασιαστεί. Με τον τρόπο αυτό θα απορροφηθεί ένα μέρος των αυξήσεων των ενεργειακών προϊόντων που θα χρησιμοποιηθούν τον φετινό χειμώνα για θέρμανση, με δεδομένο ότι όπως πέρσι έτσι και φέτος το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται στο σύνολο του προκαταβολικά με ευθύνη των επιδοτούμενων να στέλνουν εκ των υστέρων (ειδικά για τους χρήστες φυσικού αερίου) τα αντίστοιχα παραστατικά. Η αύξηση του ποσού για πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να συνοδευτεί και από διεύρυνση των κριτηρίων για την χορήγησή του ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. 

  Οι αυξήσεις στα τρόφιμα 

  Πιο πολύπλοκο θα είναι το πρόβλημα με τις αυξήσεις σε τρόφιμα, ψωμί, καφέ και άλλα είδη καθημερινής χρήσης που καταγράφονται εδώ και δύο μήνες, ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες Super Market που ανέκαθεν απορροφούσαν μέρος των ανατιμήσεων μέσω προσφορών. Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν ήδη αύξηση λόγω αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών για την κατασκευή τους, αλλά και μια δεύτερη αύξηση λόγω των ενεργειακών προϊόντων που επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, θα έχουν παροδικό χαρακτήρα, αλλά η επίπτωση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα είναι άμεση και με άγνωστη χρονική διάρκεια. Ωστόσο το περιθώριο παρεμβάσεων θα είναι δύσκολο να υπερβεί την αυστηροποίηση της εποπτείας της αγοράς, καθώς όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη " η αγορά θα αφεθεί να λειτουργήσει". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ