Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Σεπ-2021 12:26

  Τουρκία: "Βλέπει" πτώση του πληθωρισμού στο 16,2% έως το τέλος 2021

  Τουρκία: "Βλέπει" πτώση του πληθωρισμού στο 16,2% έως το τέλος 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 16,2% μέχρι το τέλος του έτους, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 9,8% μέχρι το τέλος του 2022.

  Οι κυβερνητικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής χαρακτηρίζονται από αναλυτές ως αισιόδοξες και δείχνουν την έμφαση που δίνει η Άγκυρα στην οικονομική ανάπτυξη έναντι της καταπολέμησης των υψηλών τιμών.

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Άγκυρας, όπως περιγράφονται στο λεγόμενο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της, η τουρκική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ανάπτυξη 9% το 2021 και 5% το 2022.

  Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός στην Τουρκία κατέγραψε άλμα τον Αύγουστο, οδηγώντας το βασικό επιτόκιο της χώρας -σε προσαρμοσμένη βάση για την αύξηση των τιμών- σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, πλήττοντας έτσι τις ελπίδες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια μείωση των επιτοκίων.

  Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν για τρίτο διαδοχικό μήνα, στο ετήσιο 19,25% τον Αύγουστο από 18,95% τον Ιούλιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 18,75%.

  Η απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε τα πραγματικά επιτόκια της Τουρκίας στις -25 μονάδες βάσης, κάτι που δημιουργεί νέες δυσκολίες στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Sahap Kavcioglu ο οποίος έχει δεσμευτεί να κρατήσει το βασικό επιτόκια πάνω από τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πιέσεις από τον Τούρκο πρόεδρο για μια μείωση των επιτοκίων ακόμα και αυτό τον μήνα. 

  Οι μειώσεις των επιτοκίων αναμένονται τους επόμενους μήνες παρά τις πιέσεις στις τιμές, εν μέρει λόγω των εκκλήσεων για νομισματική τόνωση από τον Ερντογάν.

  Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι πιέσεις αυτές θα πρέπει να μειωθούν φέτος λόγω των επιδράσεων της βάσης, της ανακούφισης των τιμών εισαγωγής καθώς η υποτίμηση της λίρας υποχωρεί και της αντιστροφής της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων.

  Η BGC Partners χαρακτήρισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη "λογικές", αλλά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό "τις πιο αισιόδοξες" στο πρόγραμμα. "Για άλλη μια φορά δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη έναντι του πληθωρισμού, κατά την άποψή μας", ανέφερε.

  Τραπεζίτης που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι η επίτευξη των "πολύ αισιόδοξων" προβλέψεων για τον πληθωρισμό θα απαιτούσε σφιχτή νομισματική πολιτική τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

  "Τα τελευταία μηνύματα από την κεντρική τράπεζα και τους πολιτικούς δεν δείχνουν προς τη συνέχιση της σφιχτής πολιτικής", πρόσθεσε ο ίδιος.

  Οι προβλέψεις, που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας, κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση του ετήσιου πληθωρισμού στο 8,0% το 2023 και στο 7,6% το 2024. Η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται στο 5,5% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τραπεζιτών, οι προβλέψεις συνεπάγονται ότι η λίρα κατά μέσο όρο θα διαμορφωθεί στα 8,3 ανά δολάριο φέτος και θα εξασθενήσει κάπως στα 9,3, 9,8 και 10,3 το 2022, 2023 και 2024 αντίστοιχα.

  Το πρόγραμμα προέβλεπε επίσης ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών θα αυξηθεί μετά τη λήξη των "μέτρων επιείκειας", η οποία αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ