Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 16:20

  Βαρβιτσιώτης: Στόχος της "Digital Nomads Visa" η προσέλκυση υψηλής ποιότητας εργαζόμενων-επισκεπτών

  Βαρβιτσιώτης: Στόχος της "Digital Nomads Visa" η προσέλκυση υψηλής ποιότητας εργαζόμενων-επισκεπτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την αναβάθμιση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με την εισαγωγή της Digital Nomads Visa παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συζήτηση της σχετικής διάταξης για την "προσέλκυση επενδυτών και ψηφιακών νομάδων" που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την "αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών". 

  Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, "η Ελλάδα πρωτοπορεί και προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο εξωστρέφειας, γίνεται ξανά πόλος έλξης καινοτόμας επιχειρηματικότητας και ξένων επενδύσεων".

  "Πλέον η απομακρυσμένη εργασία και η εργασία από το σπίτι έχουν καταστεί ένας από τους κυρίαρχους τρόπους μέσα από τους οποίους αναπτύσσεται η παγκόσμια οικονομία", επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. "Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, πρόσθεσε, η Ελλάδα, μετά την Εσθονία και την Κροατία, εισάγει για πρώτη φορά το καθεστώς φιλοξενίας και εργασίας σε αυτούς που ονομάζονται ψηφιακοί νομάδες, για να προσελκύσει ακόμα υψηλότερης ποιότητας και παραγόμενου αποτελέσματος επισκέπτες". 

  Στόχος μάλιστα της ρύθμισης είναι οι επισκέπτες να επιλέξουν τελικά τη χώρα μας ως έναν από τους τόπους που μπορούν να επενδύσουν. Γι' αυτό άλλωστε απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη λήψη 12μηνης θεώρησης παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και για επέκταση αυτής.

  Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε το 2019 "μία χώρα η οποία υπολειπόταν δραματικά στην προσέλκυση ταλαντούχων επαγγελματιών και φοιτητών σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα του ΟΟΣΑ". Σε αυτήν την κατεύθυνση, εργάστηκε για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας εισάγοντας την πολιτική προσέλκυσης επενδυτών και επισκεπτών Blue Carpet Policy, η οποία περιλαμβάνει την Business Visa, τη Student Visa, και πλέον τη Digital Nomads Visa, καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών για την ευκολότερη και γρηγορότερη απόδοση των καθεστώτος θεωρήσεων. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως η σημερινή πρωτοβουλία για τους ψηφιακούς νομάδες αξίζει τη στήριξη όλων των κομμάτων.

  Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση εντάσσεται στο συνολικότερο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του μεταναστευτικού πλαισίου της χώρας, το οποίο ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι "προχωρά στην έτι περαιτέρω θωράκιση απέναντι στο φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης". Ειδικότερα, επισήμανε ότι "δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό ήταν να κλείσουμε όλες αυτές τις τρύπες που είχαν ανοίξει στο καθεστώς εισόδου και θεωρήσεων και στο καθεστώς διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος".

  Αναφορικά με το επικείμενο ρεύμα μετακινήσεων από το Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι θα πρέπει η ΕΕ να στηρίξει "όλους τους Αφγανούς οι οποίοι φεύγουν από το Αφγανιστάν στην παραμονή τους στις γειτονικές προς αυτό χώρες, ώστε να μην μετατραπεί αυτό το πρόβλημα σε ένα πρόβλημα που για άλλη μία φορά θα διχάσει την Ευρώπη", ενώ η Ελλάδα ήδη "έχει δείξει περίσσεια το πνεύμα της φιλοξενίας της απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ