Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 03-Σεπ-2021 14:55

  Προς νέα μείωση εισφορών 1,1% το 2022

  Προς νέα μείωση εισφορών 1,1% το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη 

  Εντός του 2022 και όχι έως το 2023 θα ολοκληρωθεί το κυβερνητικό πλάνο μείωσης των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες. Αυτό αναφέρουν στελέχη κοντά στα κυβερνητικά κέντρα των αποφάσεων στο Capital.gr, διευκρινίζοντας πως η υπολειπόμενη μείωση 1,1% μέχρι την υλοποίηση της προγραμματικής δέσμευσης του 5% στο διάστημα 2020-2023 θα συντελεστεί, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το επόμενο έτος (2022) και όχι σε ορίζοντα των επόμενων, σχεδόν, δύο ετών (2022-2023).

  Υπενθυμίζεται πως το 2020-2021, οι εισφορές των μισθωτών μειώθηκαν κατά 3,9%. Έτσι οι εισφορές επί των μικτών αποδοχών έχουν πέσει, πλέον στο 36,6% από το 40,5% που ήταν έως τον Μάιο το 2020. Είχε προηγηθεί μία μείωση 0,9% τον Ιούνιο του 2020 και άλλη μία μείωση 3% τον Ιανουάριο του 2021. Μάλιστα η τελευταία μείωση (3%) αν και ψηφίστηκε, εν μέσω πανδημίας, και ως "έκτακτο" μέτρο ανακούφισης επιχειρήσεων και μισθωτών θα ισχύσει και το 2022, βάσει σχετικής τροπολογίας. Συνεπώς μένουν άλλες 1,1 μονάδες μέχρι την επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου.

  Ήδη, όμως, είναι ψηφισμένη (από την προηγούμενη κυβέρνηση) διάταξη περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% από τον Ιούνιο του 2022. Συγκεκριμένα, θα μειωθούν κατά 0,25% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά, επίσης, 0,25% οι εισφορές των ασφαλισμένων. 
  Έτσι, έπειτα, θα μείνουν 0,6 μονάδες μέχρι την πλήρη υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν πως το ποσοστό αυτό (0,6%) θα μπορούσε να περικοπεί από τις συνεισπραττόμενες εισφορές πλην εκείνων του ΕΟΠΥΥ. Σε σχέση με αυτή τη μείωση, ενδεχομένως θα μοιραστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων (από 0,3% στην κάθε πλευρά), αν και δεν αποκλείεται να περάσει ολόκληρη στην πλευρά των εργοδοτών (0,6%) προκειμένου να στηριχθεί περισσότερο η επιχειρηματική ρευστότητα ενόψει και της αύξησης του κατώτατου μισθού (2% από την 1η Ιανουαρίου 2022).

  Το χρονοδιάγραμμα

  Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα της παραπέρα μείωσης των εισφορών, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν τα εξής. 

  - Καταρχάς σε σχέση με την ήδη ψηφισμένη μείωση 0,5%, υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει πιο νωρίς η μείωση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή αντί για τον Ιούνιο του 2022, να εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2022. Ένα τέτοιο σενάριο ενισχύεται από δύο παράγοντες:

  Ο πρώτος είναι η λειτουργία του νέου, Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

  Οι εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ, βάσει του νομοσχεδίου που έχει καταθέσει το υπ. Εργασίας, θα είναι ίδιες με εκείνες του υφιστάμενου επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ. 

  Έτσι η μείωση των εισφορών υπέρ του επικουρικού του e-ΕΦΚΑ από το 6,5% στο 6% τον Ιούνιο του 2022 θα ισχύσουν και τις εισφορές υπέρ του ΤΕΚΑ. Μία μείωση τους, όμως, νωρίτερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022 αντί για τον Ιούνιο του 2022 θα έδινε ένα πιο θετικό "αέρα" για όσους ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ.

  Ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού Ήδη έχει αποφασιστεί η αύξηση του κατά 2% τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, εφόσον κινηθεί θετικά η οικονομία ιδίως το 2022, αναμένεται να αποφασισθεί τον Ιούλιο του 2022 νέα αύξηση του (και μάλιστα αισθητά μεγαλύτερη από την προηγούμενη), η οποία θα εφαρμοσθεί είτε μετά το καλοκαίρι του ίδιου έτους, είτε από τον Ιανουάριο του 2023. Αυτό σημαίνει πως καθώς οι εργοδότες θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερους κατώτατους μισθούς στις αρχές του 2022 και πιθανότατα ξανά στα τέλη του ίδιου έτους ή σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στις αρχές του 2023, θα χρειαστούν περισσότερα οικονομικά εφόδια, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι η νωρίτερη μείωση των εισφορών.

  - Αναφορικά με τη μείωση των εισφορών κατά 0,6% (η οποία θα υπολείπεται του στόχου μετά την επικείμενη μείωση 0,5% υπέρ των εισφορών του επικουρικού) θα "τρέξει", σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είτε ταυτόχρονα με τη μείωση των εισφορών υπέρ του επικουρικού (π.χ. από την 1η Ιανουαρίου 2022 αν υιοθετηθεί το σενάριο της εφαρμογής της μείωσης τους αρχές του 2022 και όχι στα μέσα) είτε διαδοχικά (δηλαδή είτε πριν, είτε μετά τη μείωση των εισφορών του επικουρικού).

  Ένα, όμως, είναι σίγουρο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές: Όποτε και αν "τρέξει" η παραπέρα μείωση των εισφορών, καθώς θα εκπληρώνεται η δέσμευση για τη μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες, αυτές θα έχουν πέσει στο 35,5% έναντι 40,5% που ήταν πριν από την ανάληψη της κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, γεγονός που θα αποτελεί μία πολύ σημαντική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. 

  Η παραπέρα μείωση των εισφορών σύμφωνα με όσα τονίζουν αρμόδια στελέχη έχει εξαιρετική σημασία καθώς οδηγεί σε κέρδος, τόσο για τους εργοδότες, όσο και για τους εργαζομένους, ειδικά καθώς συνεχίζονται αρνητικές οικονομικές συνέπειες των lockdown.

  Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών αυξάνει την επιχειρηματική ρευστότητα, ενώ η μείωση των εργατικών εισφορών αυξάνει τις καθαρές εργατικές αμοιβές, δίνοντας ώθηση στην καταναλωτική ζήτηση, η αύξηση της οποίας ωφελεί τόσο τους μισθωτούς -καταναλωτές, όσο, φυσικά, και τους επιχειρηματίες. Παράλληλα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί θετικό μήνυμα για την προσέλκυση νέων, ιδίως ξένων, επενδύσεων, η οποία αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης ειδικά την "επόμενη μέρα" της πανδημίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ