Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Αυγ-2021 17:28

  "Σήμα" από Πάουελ για tapering απ΄ τα τέλη του έτους, αλλά χωρίς άλλες "εκπλήξεις" - Δεν "βλέπει" αύξηση επιτοκίων σύντομα (upd)

  "Σήμα" από Πάουελ για tapering απ΄ τα τέλη του έτους, αλλά χωρίς άλλες "εκπλήξεις" - Δεν "βλέπει" αύξηση επιτοκίων σύντομα (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:14

  Το "σήμα” ότι η Federal Reserve αναμένεται να ξεκινήσει τη μείωση (tapering) του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών τίτλων, που πραγματοποιεί για την στήριξη της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στην ομιλία του στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole.

  Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι η Fed πρόκειται να ξεκινήσει ήδη από φέτος τις κινήσεις σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, η ομιλία του επικεφαλής της Fed δεν περιείχε "εκπλήξεις" που δεν είχαν προεξοφλήσει ήδη οι αγορές. Ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ δεν έδωσε καμία περαιτέρω ένδειξη για το πότε θα ξεκινήσει το tapering ούτε για τον ρυθμό μείωσης του προγράμματος αγορών περιουσιακών στοιχείων.

  Κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των αγορών μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι αγορές ανέμεναν σε μεγάλο βαθμό από τον κεντρικό τραπεζίτη να επιβεβαιώσει ότι επίκειται η μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, εξέλιξη που έχει ήδη αφομοιωθεί κατά τις προηγούμενες διορθώσεις της αγοράς.

  Παράλληλα, -προσθέτουν- το γεγονός ότι ο Πάουελ δεν έδωσε κάποια ένδειξη για το πότε θα ξεκινήσει η μείωση των αγορών, ούτε καν για το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα η αλλαγή στάσης από τη Fed, εκλαμβάνεται ως μήνυμα ότι δεν αναμένεται άμεσα κάποια σημαντική αλλαγή.

  Η δε αναφορά του Αμερικανού τραπεζίτη στους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα για την παγκόσμια οικονομία, για κάποιους αποτελεί ένδειξη ότι η Fed θα "μετρήσει" πολύ καλά τα νεότερα στοιχεία που ανακοινωθούν για την αμερικανική οικονομία και την αγορά απασχόλησης μέχρι την επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, στις 20-21 Σεπτεμβρίου, πριν αποφασίσει να ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της.

  Η επισήμανση, επίσης, του Πάουελ ότι η οικονομία έχει ακόμη να διανύσει "πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα η Fed να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποκαλύπτει ότι δεν είναι κάτι που αναμένεται να δούμε σύντομα. Όσο δε, τα πραγματικά και ονομαστικά επιτόκια παραμένουν στα ή κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, θα διατηρήσουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου και θα συνεχίσουν να προσφέρουν στήριξη στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και στις αγορές.

  Υπό αυτές τις συνθήκες, εκτιμούν ότι τα δεδομένα στην αγορά δεν έχουν αλλάξει και η Wall Street μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της πορεία με "καύσιμο" την συνεχιζόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, τη βελτίωση της αγοράς εργασίας και των καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

  Οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών

  Τις εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαίωσε το κλείσιμο της Wall Street την Παρασκευή, με τους δείκτες της αμερικανικής αγοράς να ολοκληρώνουν την ημέρα με σημαντικά κέρδη, παρότι ξεκίνησαν ήπια ανοδικά εν αναμονή της ομιλίας Πάουελ.

  Οι S&P 500 και Nasdaq, μάλιστα, έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones σημείωσε "άλμα" 240 μονάδες, καλύπτοντας και με το παραπάνω τις χθεσινές απώλειές του.

  Το σχόλιο του Πάουελ για την "παραμονή" των επιτοκίων στα τρέχοντας χαμηλά επίπεδα επ' αόριστον, "άνοιξε" την όρεξη των επενδυτών για αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που κινείται αντίστροφως ανάλογα της τιμής, να υποχωρεί στο 1,311% από 1,34% που ήταν την Πέμπτη.

  Οι απουσία "εκπλήξεων" στην ομιλία του επικεφαλής της Fed τροφοδότησε την Παρασκευή και την άνοδο των τιμών των πολύτιμων μετάλλων, με χρυσό, ασήμι αλλά και τα υπόλοιπα μέταλλα να ολοκληρώνουν την ημέρα με σημαντικά κέρδη.

  Θετικά φαίνεται να υποδέχθηκε την ομιλία Πάουελ και η αγορά των κρυπτονομισμάτων, που κινείται συνολικά περί το 3% υψηλότερα σε σύγκριση με χθες, με το bitcoin να ενισχύεται κατά 3,2%, το ethereum να γράφει άνοδο 4,5% περίπου, το Cardano να κάνει "άλμα" άνω του 11% και όλα τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα να ενισχύονται επίσης.

  Τι είπε ο Πάουελ στο Jackson Hole

  Ο επικεφαλής της Fed αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ένας από την πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed που πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να "μειώνει” ή να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων και λοιπόν τίτλων από φέτος.

  Συγκεκριμένα τόνισε ότι "στην τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Ιούλιο, είχα την άποψη, όπως και οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ότι εάν η οικονομία εξελισσόταν σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, θα ήταν σκόπιμο να αρχίσει να μειώνεται ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων. Αυτή την χρονιά".

  Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Πάουελ εκφράζει δημόσια την γνώμη του.

  Ο επικεφαλής της Fed εξήγησε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι έχει να διανύσει ακόμη "πολύ δρόμο” προτού να έρθει η ώρα για αύξηση των επιτοκίων.

  "Θεωρώ ότι ο στόχος της 'ουσιαστικής περαιτέρω προόδου' έχει επιτευχθεί όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ενώ υπήρξε επίσης σαφής πρόοδος όσον αγορά τη μέγιστη απασχόληση", τόνισε.

  Ωστόσο, ο επικεφαλής της Fed διάλεξε πολύ προσεκτικά τα λόγια του επιλέγοντας να μην αναφερθεί στο πότε θα μπορούσε η Fed να ανακοινώσει επίσημα την έναρξη σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της, αλλά ούτε και με τι ρυθμό θα αρχίσει να περιορίζει τις αγορές ομολόγων και τίτλων. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν θα πρέπει αυτό να γίνει κατά τη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου ή στην επόμενη συνάντηση, τον Νοέμβριο.

  Σημειώνεται ότι επί του παρόντος η Federal Reserve αγοράζει μηνιαίως κρατικά ομόλογα αξίας 80 δισ. δολαρίων και πρόσθετους ενυπόθηκους τίτλους ύψους 40 δισ. δολαρίων, προκειμένου να τονώσει την οικονομία.

  "Η χρονική στιγμή και ο ρυθμός της επερχόμενης μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων δεν πρέπει να εκληφθούν ως σημάδια σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για την οποία έχουμε διαφορετική στρατηγική", πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

  Ο πληθωρισμός

  Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, που καταγράφει ανοδική πορεία τους τελευταίους μήνες, ο Πάουελ επανέλαβε την εκτίμηση ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

  "Έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε για να φτάσουμε στη μέγιστη απασχόληση και ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε επιτύχει πληθωρισμό 2% σε βιώσιμη βάση", σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που εγείρει η εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

  Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τρέχει με ετήσιο ρυθμό 4,2% τους τελευταίους 12 μήνες, προκαλώντας ανησυχία ότι η Fed θα μπορούσε να αναλάβει δράση για να συγκρατήσει τις πιέσεις στις τιμές.

  Ο Πάουελ ανέφερε μεν ότι ο πληθωρισμός στα τρέχοντα επίπεδα "προκαλεί ανησυχία", αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η ανησυχία μετριάζεται από μια σειρά παραγόντων που υποδηλώνουν ότι οι αυξημένες τιμές του πληθωρισμού "είναι πιθανό να αποδειχθούν προσωρινές".

  Ο πρόεδρος της Fed είπε ότι η άνοδος του πληθωρισμού προκλήθηκε από μια σχετικά μικρή ομάδα αγαθών και υπηρεσιών - σημειώνοντας ότι τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μόνο συνέβαλαν περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα στην άνοδο του πληθωρισμού τον τελευταίο χρόνο.

  Οι δείκτες του πληθωρισμού που "εξαιρούν" τα αγαθά με ασταθείς τιμές δείχνουν γενικά πληθωρισμό κοντά στο 2%, συμπλήρωσε ο Πάουελ.

  Επιπλέον, τόνισε ότι δεν βλέπει ενδείξεις για ένα "σπιράλ μισθών-τιμών" που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό.

  Η βασική εκτίμηση της Fed, όπως τόνισε, είναι ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να βελτιώνεται και ο πληθωρισμός θα επανέλθει "σε επίπεδα συμβατά με τον στόχο μας για πληθωρισμό κατά μέσο όρο 2% με την πάροδο του χρόνου".

  Ωστόσο, εξήγησε ότι η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής τώρα θα μπορούσε να αποδειχθεί "ιδιαίτερα επώδυνο" λάθος.

  Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι εάν ο υψηλός πληθωρισμός γίνει πιο επίμονος και εξελιχθεί σε σοβαρή ανησυχία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς "σαφώς και θα απαντήσει".
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ