Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Αυγ-2021 16:05

  Οι τρεις ριζικές αλλαγές στην αγορά από την πανδημία

  Οι τρεις ριζικές αλλαγές στην αγορά από την πανδημία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Τη δεκαετία του ’80, όταν οι πρώτες συσκευές video έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά, άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και τα video club. Κάτι αντίστοιχο συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με τη χρυσή εποχή του Χρηματιστηρίου όπου υπήρχε και από μια ΕΛΔΕ σε κάθε σημείο της χώρας. Η ιστορία επαναλήφθηκε τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, όταν το επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων στράφηκε στα ντονατσάδικα για εξεύρεση εισοδήματος και στα καφέ που αποτελούν διαχρονικά μια "σίγουρη” επενδυτική επιλογή. 

  Στη σημερινή συγκυρία η δραστηριότητα από τους 20 τομείς οικονομικής δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών που εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος των εγγραφών νέων επιχειρήσεων, το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020 καταγράφηκε στον τομέα "Μεταφορά και Αποθήκευση" (95,8%). 

  Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ιδρύθηκαν 1.077 νέες εταιρείες μεταφορών και αποθήκευσης, έναντι 836 το πρώτο τρίμηνο, 550 το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 771 το πρώτο τρίμηνο του 2020. 

  Αναμενόμενη εξέλιξη αν σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι, χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημία και τα lockdowns, η επιχειρηματική δραστηριότητα που δούλεψε στο φουλ και αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μόνο λόγω της αδυναμίας της -διότι δεν ήταν προετοιμασμένη- να αντεπεξέλθει σε τέτοιο όγκο παραγγελιών, ήταν αυτή των logistics και των διανομών. 

  Τάση η οποία διατηρείται και τη φετινή χρονιά. Μόνο ο κλάδος των Online Super Market, που αποτελεί μικρό μέρος του εγχώριου ηλεκτρονικού τζίρου που εξαρτάται από τις μεταφορές και την αποθήκευση, συνεχίζει και τη φετινή χρονιά να εμφανίζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία της Convert Group, το πρώτο εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε αύξηση 122% στην αξία των πωλήσεων συγκριτικά με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2020 και άγγιξε τα 140,6 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 163,8 εκατ. ευρώ με τα οποία έκλεισε συνολικά ο κλάδος το 2020. Οι προ πανδημίας πωλήσεις του κλάδου φαντάζουν πλέον μακρινό παρελθόν, αφού μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο τζίρος ήταν υπερτριπλάσιος από τον συνολικό τζίρο του 2019. 

  Η δραστηριότητα, όμως που σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 226,8% στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν η Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας. Σε απόλυτα νούμερα το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν 938 εταιρείες, 1.613 το πρώτο τρίμηνο, 287 το περσινό δεύτερο τρίμηνο και 658 το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κατασκευές (+63,7%) με 1.851 νέες επιχειρήσεις. 

  Ο  συγκεκριμένος κλάδος ήταν από τους μεγάλους χαμένους της 10χρονης οικονομικής κρίσης. Χαμένο έδαφος που ανακτά τα τελευταία τρίμηνα. Σύμφωνα με έκθεση αποτίμησης του α’ εξαμήνου του 2021 της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός που συνεργάζεται με την BNP Paribas Real Estate παρατηρείται "έκρηξη” στις τιμές και στη ζήτηση για χώρους logistics. Οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται η ζήτηση είναι ο Ασπρόπυργος και η Μαγούλα, ωστόσο η υψηλή ζήτηση ωθεί και τις δευτερεύουσες τοποθεσίες όπως τα Οινόφυτα και το Μαρκόπουλο. 

  Ενώ για τα εμπορικά κέντρα εξακολουθεί να υπάρχει ζήτηση από τους ενοικιαστές. Οι κύριες τοποθεσίες όπως η Ερμού, η Γλυφάδα, η Κηφισιά, το Κολωνάκι και ο Πειραιάς εμφανίζουν σταθερότητα και εξακολουθούν να θεωρούνται ως οι κύριες τοποθεσίες λιανικής πώλησης, που χαρακτηρίζονται από χαμηλότερα ποσοστά κενών θέσεων. Οι αποδόσεις στους μεγάλους δρόμους παρέμειναν σταθερές για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τα υψηλότερα ποσοστά στα εμπορικά κέντρα 6,75%-7,75% και τα χαμηλότερα ποσοστά στην οδό Ερμού 5,75%-6%.

  Σε ό,τι αφορά τον τομέα παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης μπορεί να καταγράφηκε η μικρότερη αύξηση (46,3%) το δεύτερο τρίμηνο στον αριθμό ιδρύσεων νέων εταιρειών, ωστόσο επανέρχεται σε φάση ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο οι νέες εγγραφές στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είχαν υποχωρήσει κατά 30,5%. Σε απόλυτα νούμερα το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν 2.514 νέες επιχειρήσεις, 1.626 το πρώτο τρίμηνο, 1.718 το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και 2.339 το πρώτο τρίμηνο του 2020. Δηλαδή το φετινό δεύτερο τρίμηνο ιδρύθηκαν οι περισσότερες επιχειρήσεις στον κλάδο μέσα στον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 

  Ο τουριστικός κλάδος όσο και οι υπηρεσίες εστίασης ήταν από τις οικονομικές δραστηριότητες που κτυπήθηκαν περισσότερα από την πανδημία και τα μέτρα περιορισμού μετάδοσης της νόσου. Αυτό εξηγεί και τη συγκράτηση των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε αυτούς τα προηγούμενα τρίμηνα. 

  Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν δύο ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πρώτο είναι η αύξηση κατά 103,9% στις νέες ενάρξεις εταιρειών της δραστηριότητας τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, ενός κλάδου που κτυπήθηκε επίσης σημαντικά από τα lockdowns αλλά και στην αύξηση κατά 48,9% των εγγραφών νέων επιχειρήσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα. 

  Μόνο το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ιδρύθηκαν 1.036 νέες επιχειρήσεις και 1.243 το πρώτο τρίμηνο. Πιθανότατα αυτή η αύξηση να συνδέεται με τις ανάγκες για την ψυχική υγεία που δημιούργησε η πανδημία και ο εγκλεισμός. Από έρευνα που διεξήγαγε το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την καταγραφή των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων από τα lockdown προέκυψε πως οι συμμετέχοντες εμφάνισαν στατιστικά υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. Μάλιστα κοντά 1 στους 3 Έλληνες μπορούν να λάβουν επίσημα την κλινική διάγνωση της μετατραυματικής διαταραχής του στρες. 

  Άλμα 71% στις νέες εγγραφές

  Συνολικά οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων (ενάρξεις λειτουργίας επιχειρήσεων), για το σύνολο των τομέων της οικονομίας, το Β’ τρίμηνο 2021 ανήλθαν σε 26.370, παρουσιάζοντας αύξηση 71% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2020 που είχαν ανέλθει σε 15.419 και μείωση 0,3% σε σχέση με το Α’ τρίμηνο 2021 που είχαν ανέλθει σε 26.441.

  Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων, ανά μεγάλη Γεωγραφική Περιοχή της Ελλάδας, είναι: στη Βόρεια Ελλάδα ο τομέας "Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία" με 2.544 εγγραφές σε σύνολο 7.474, στην Κεντρική Ελλάδα επίσης ο τομέας "Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία" με 1.972 εγγραφές σε σύνολο 6.281, στην Αττική ο τομέας "Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες" με 1.946 εγγραφές σε σύνολο 9.351 και στα Νησιά Αιγαίου - Κρήτη ο τομέας "Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία" με 828 εγγραφές σε σύνολο 3.264.
  Σχετικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο πλήθος εγγραφών νέων επιχειρήσεων είναι οι ατομικές στον τομέα "Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία" με 5.492 εγγραφές σε σύνολο 18.796, οι προσωπικές (ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες) στον τομέα "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών" με 674 εγγραφές σε σύνολο 2.610, οι κεφαλαιουχικές (ΑΕ και ΕΠΕ) στον τομέα "Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας" με 74 εγγραφές σε σύνολο 383 και οι λοιπές νομικές μορφές (ΙΚΕ, Κοινοπραξίες, κ.ά.) στον τομέα "Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσυκλετών", με 654 εγγραφές σε σύνολο 4.581.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ