Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Αυγ-2021 13:44

  Πιστώνονται σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων 6,7 εκατ. ευρώ σε 1.214 πυρόπληκτους

  Πιστώνονται σήμερα προκαταβολές αποζημιώσεων 6,7 εκατ. ευρώ σε 1.214 πυρόπληκτους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ αναμένεται να πιστωθεί σήμερα στους λογαριασμούς 1.214 πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές σε εφαρμογή του μέτρου της πρώτης αρωγής για τις καταστροφές που υπέστησαν οικίες και επιχειρήσεις.

  Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη πάρει την προκαταβολή αποζημίωσης ύψους 3,7 εκατ. ευρώ από την περασμένη Παρασκευή οι πρώτοι 528 πυρόπληκτοι. Είπε ακόμη ότι από τις προκαταβολές που θα δοθούν σήμερα 640 αφορούν την καταστροφή κατοικίας, 481 καταστροφή οικοσκευής και 620 για ζημιές σε επιχειρήσεις. Οι κατά περίπτωση αποζημιώσεις δεν αθροίζονται με τα μοναδικά ΑΦΜ των αιτήσεων που έκαναν οι πυρόπληκτοι καθώς καθένας από αυτούς μπορεί να υπέβαλε παραπάνω από μια δηλώσεις (π.χ. δήλωση για καταστροφή και οικίας και επιχείρησης). 

  Ο υπουργός τόνισε ότι σήμερα θα υπογραφεί και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 500 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε πριν από δύο εβδομάδες για να υπάρχει το περιθώριο να αποζημιωθούν οι ζημιές από τις πυρκαγιές.

  Σε ό,τι αφορά το "πακέτο" της ΔΕΘ είπε ότι στα σίγουρα μέτρα είναι η επανάληψη της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα καθώς και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%. Επιβεβαίωσε επίσης ότι θα μειωθεί η φορολόγηση των επιχειρήσεων, εννοώντας τον μειωμένο συντελεστή για τις επιχειρήσεις (22% αντί 24%) και τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις νομικές οντότητες από το 100% στο 80% και για τους υπόλοιπους που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο 55%.

  Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες νέες μειώσεις φόρων τόνισε ότι "αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για την επόμενη διετία και δηλώνω αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τότε όπως έχουμε αποδείξει και κατά το παρελθόν η Κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον χώρο αυτόν για νέες μειώσεις φόρων".

  Τέλος σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας τόνισε ότι όλοι οι πρόδρομοι δείκτες (οικονομικό κλίμα, βιομηχανική παραγωγή, κατασκευές) δείχνουν σημαντική βελτίωση.

  Επιπλέον και όσον αφορά τον τουρισμό με βάση τα στοιχεία μέχρι και 16 Αυγούστου, οι τουριστικές αφίξεις καταγράφονται μειωμένες κατά 31,3% σε σύγκριση με το 2019 και άρα ο τουρισμός περιμένει να έχει περίπου το 70% του τζίρου του 2019. Καταλήγοντας ο υπουργός είπε ότι το 3,6% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως στόχος για την ανάπτυξη του 2021 είναι απολύτως εφικτός και μάλλον συντηρητικός και ενδεχομένως να διορθωθεί προς τα πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου στη Βουλή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ