Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Αυγ-2021 20:10

  Όλες οι "ανοιχτές" εκκαθαρίσεις εισφορών

  Δουλεύουμε 179 ημέρες αποκλειστικά για να συντηρούμε το κράτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Tρεις είναι οι "ανοιχτές" ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών. Κατά πρώτον, έχουν ήδη αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια από την εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων για το 2020. Κατά δεύτερον, έχει επίσης ολοκληρωθεί εκκαθάριση των εισφορών όσων αμείβονται με εργόσημο για την περίοδο 2017-2019.

  Όσον αφορά την πληρωμή των εισφορών από τις εκκαθαρίσεις των παράλληλα απασχολούμενων (2020) και των αμειβομένων με εργόσημο (2017-2019) ξεκινά από τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

  Κατά τρίτον, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, τα ειδοποιητήρια από την εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το 2021 θα αναρτηθούν τον Ιανουάριο του 2022. Έτσι, από τον Φεβρουάριο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει πληρωμή των χρεωστικών υπολοίπων για τους υπόχρεους.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Εκκαθάριση εισφορών παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το 2020

  Η εκκαθάριση των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων, αμειβομένων με "μπλοκάκι" κ.λπ., με παράλληλη μισθωτή εργασία για το έτος 2020 έχει ολοκληρωθεί και αναρτήθηκαν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ. Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως για 195.000 επαγγελματίες προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα, ενώ για τους υπόλοιπους 70.000 πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα.

  Στην εν λόγω εκκαθάριση εμπίπτουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το έτος 2020.

  Από την παραπάνω διαδικασία της εκκαθάρισης έχουν εξαιρεθεί κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων με παράλληλη μισθωτή απασχόληση στον Δημόσιο Τομέα, για τους οποίους εκκρεμεί, από τους Φορείς Δημοσίου, η υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) έτους 2020. Η διαδικασία εκκαθάρισης για τους ασφαλισμένους αυτούς θα ολοκληρωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και αφού ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία.

  Για τις περιπτώσεις ασφαλισμένων που με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο, αυτό μπορεί να καταβληθεί σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 31/8/2021.

  2. Εκκαθάριση εισφορών αμειβομένων με εργόσημο για τα έτη 2017-2019

  Η διαδικασία του προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης, του υπολογισμού εισφορών και της ετήσιας εκκαθάρισης για τα έτη 2017, 2018, 2019 των αποκλειστικά απασχολούμενων εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο ολοκληρώθηκε. Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης προσδιορίστηκε και τα ειδοποιητήρια εκκαθάρισης εργοσήμων έχουν αναρτηθεί ανά έτος σε νέα μηχανογραφική εφαρμογή, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

  Στην περίπτωση που οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές μέσω εργοσήμου ήταν λιγότερες από την ελάχιστη εισφορά για τους μήνες ασφάλισης, οι ασφαλισμένοι καλούνται να καταβάλλουν το επιπλέον ποσό που έχει προσδιοριστεί. Για οικονομική τους διευκόλυνση, το χρεωστικό ποσό που έχει προκύψει θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης είναι η 31η Αυγούστου 2021.

  3. Εκκαθάριση παράλληλα απασχολούμενων 2021

  Η εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το έτος 2021 θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του τρέχοντος ετούς, αρχές του δεύτερου. Θα αφορά περίπου 265.000 επαγγελματίες, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr

  Η πληρωμή, όμως, των χρεών θα ξεκινήσει από το επόμενο έτος προκειμένου να επιβαρυνθούν οι υπόχρεοι, ενώ "τρέχουν" άλλες τρέχουσες και μη ασφαλιστικές, αλλά και φορολογικές υποχρεώσεις. Η εξόφληση, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα γίνει σε 6 ισοποσες μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, θα "τρέξει" την περίοδο Φεβρουαρίου - Ιουλίου 2022.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ