Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 19:48

  Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή εγκρίνει κυπριακό καθεστώς ύψους 1 δισ. ευρώ

  Κύπρος: Ρυθμό ανάπτυξης άνω του 4% για φέτος “βλέπει” η Κομισιόν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κυπριακό σχέδιο ύψους 1 δισ. ευρώ για την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενα άτομα στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού.

  Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού δήλωσε σχετικά: "Αυτό το καθεστώς ύψους 1 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στην Κύπρο να στηρίξει τις επιχειρήσεις και τα αυτοαπασχολούμενα άτομα που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού μέσω της παροχής κρατικών εγγυήσεων για δάνεια. Το καθεστώς θα βοηθήσει τις εταιρείες αυτές να καλύψουν τις ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ."

  Το κυπριακό μέτρο στήριξης

  Η Κύπρος κοινοποίησε στην Επιτροπή, βάσει του προσωρινού πλαισίου, καθεστώς για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την έξαρση του κορονοϊού και από τα περιοριστικά μέτρα που έπρεπε να εφαρμόσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

  Η στήριξη θα λάβει τη μορφή κρατικών εγγυήσεων για νέα δάνεια. Το μέτρο θα είναι ανοικτό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς (εκτός από τον χρηματοπιστωτικό τομέα). Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ρευστότητας σε βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν διαταραχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

  Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το κυπριακό μέτρο συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, το καθεστώς i) αφορά νέα δάνεια με ελάχιστη ληκτότητα τρεις μήνες και μέγιστη ληκτότητα έξι έτη· ii) προβλέπει κάλυψη της εγγύησης έως 70 % του αρχικού κεφαλαίου του δανείου· iii) προβλέπει ελάχιστη αμοιβή για την εγγύηση· iv) περιέχει επαρκείς διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλίζεται ότι η στήριξη διοχετεύεται αποτελεσματικά από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στους δικαιούχους που την έχουν ανάγκη· και v) διασφαλίζει ότι η στήριξη θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

  Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.

  Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ