Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Αυγ-2021 16:08

  Πώς ο προϋπολογισμός προαναγγέλλει ανάκαμψη της οικονομίας

  Διπλό 'πακέτο' αυξήσεων και αναδρομικών στις συντάξεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Αύξηση κατά 1,85 δισ. ευρώ παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα για το 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2020, παρά τη συγκυριακή απόκλιση,  σε σύγκριση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Πολιτικής (ΜΠΔΣ) 2022-2025.

  Η απόκλιση των 125 εκατ. ευρώ στα έσοδα από φόρους που καταγράφει το ΓΛΚ για τον Ιούλιο (45 εκατ. ευρώ για το επτάμηνο),  οφείλονται στην παράταση της προθεσμίας των φορολογικών δηλώσεων,  αρχικά μέχρι και το τέλος Αυγούστου και στη συνέχεια μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου. Το ΜΠΔΣ συντάχθηκε με το δεδομένο ότι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος θα έπρεπε να εισπραχθεί στο τέλος του Ιουλίου. Ωστόσο μετά την παράταση στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν ακόμη σε εκκρεμότητα η υποβολή περίπου 2,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων. Η διαφορά πάντως σε σχέση με το 2020 είναι φανερή αφού τα φορολογικά έσοδα έφτασαν φέτος στα 24,45 δισ. ευρώ,  έναντι 22,65 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020. Τούτο,  τη στιγμή που το πρώτο μισό και του φετινού και του περσινού έτους,  είχαν, αν όχι απόλυτα όμοια, τουλάχιστον αντίστοιχα προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα τα δημόσια έσοδα υπέφεραν από το πρώτο και το δεύτερο lockdown της οικονομίας, λόγω της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και των αναστολών πληρωμών σε μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις για πολλές χιλιάδες νομικά και φυσικά πρόσωπα.

  Με την εκκίνηση πληρωμής των μηναίων δόσεων για τον φόρο εισοδήματος από το τέλος του μήνα ή το αργότερο μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια των δόσεων του ΕΝΦΙΑ,  το σκηνικό θα αλλάξει. Η αύξηση στα φορολογικά έσοδα θα αποτυπώνεται ως φυσικό αποτέλεσμα της ανάκαμψης της δραστηριότητας της οικονομίας η οποία θα φανεί και στα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου που θα ανακοινωθούν επίσημα στις 7 Σεπτεμβρίου.

  Προς το παρόν, υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες ενδείξεις αφού τους τελευταίους δύο μήνες φαίνεται περισσότερο στην αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) λόγω αύξησης της κατανάλωσης σε εστίαση, λιανεμπόριο και με πιο αργούς ρυθμούς και στον τουρισμό.

  Μια δεύτερη ένδειξη είναι τα "λοιπά τρέχοντα έσοδα" τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν τα μερίσματα από τις επιχειρήσεις που έχει μερίδιο το ελληνικό δημόσιο. Τα έσοδα αυτά έφτασαν για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα 1,41 δισ. ευρώ φέτος από 980 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα πέρσι. 

  Τα έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης 

  Τη διαφορά για τον Αύγουστο θα κάνει και η εισροή των 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν ήδη εκταμιευτεί από την ΕΕ και κατατεθεί στους δύο ειδικούς λογαριασμούς που έχει ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών. Στον πρώτο, πήγε η προκαταβολή των 2,4 δισ. ευρώ από τις επιχορηγήσεις και στον δεύτερο τα 1,6 δισ. που είναι η προκαταβολή από τα δάνεια του προγράμματος.

  Τα χρήματα αυτά, εκτός από το πέρασμα τους από τα δημόσια ταμεία, θα χρησιμοποιηθούν σε ποσοστό τουλάχιστον 50% άμεσα σε επενδύσεις και κατανάλωση,  ενισχύοντας και τα δημόσια ταμεία. 

  Μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε και την εισροή κοινοτικών πόρων ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που ήταν κανονικά προγραμματισμένα να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι και το τέλος του προηγούμενου μήνα. Τα χρήματα αυτά θα τροφοδοτήσουν την κατανάλωση μέσω των επιδοτήσεων κλάδων όπως ο τουρισμός,  η εστίαση τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να επανέλθουν ομαλά στις δραστηριότητές τους. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ