Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Αυγ-2021 17:10

  ΥΠΕΣ: 22,9 εκατ. ευρώ το 2021 για δράσεις πυροπροστασίας - Άμεση η ανακούφιση των πληγέντων

  ΥΠΕΣ: 22,9 εκατ. ευρώ το 2021 για δράσεις πυροπροστασίας - Άμεση η ανακούφιση των πληγέντων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι "έγκαιρα, πριν από την έναρξη της φετινής αντι-πυρικής περιόδου", διέθεσε το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ στους δήμους όλης της χώρας για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.

  Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: 

  - Στις 5 Μαΐου 2021, διατέθηκε συνολικό ποσό ύψους 16,9 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).

  - Στις 10 Μαΐου 2021, δόθηκε επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) στους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής, για αντίστοιχες δράσεις.

  Επιπροσθέτως, μετά την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της φετινής αντιπυρικής περιόδου, στις 24 Μαΐου 2021, εγκρίθηκαν και διατέθηκαν επιπλέον 3 εκατ. ευρώ, για 17 δήμους της χώρας που τέθηκαν σε καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας. Τα εν λόγω ποσά, δόθηκαν σε 14 δήμους της Αττικής που είχαν πληγεί από τη "Μήδεια", καθώς και στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας, Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας και Σαρωνικού και αφορούσαν –μεταξύ άλλων– σε διαδικασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης καύσιμης ύλης.

  Στις 7 Αυγούστου 2021, στο πλαίσιο του "Προγράμματος πρόληψης και αντι-μετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού (ΣΑΕ 055)", προστέθηκε το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, το οποίο διατέθηκε σε 17 Δήμους και 5 Περιφέρειες της χώρας που δοκιμά-ζονταν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. Πρόκειται για έκτακτη χρηματοδότηση που αφορούσε στις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των πυρόπληκτων περιοχών και αναμένεται να συμβάλλει επίσης στην ενίσχυση της πυροπροστασίας. 

  Οι, δε, δράσεις Κοινωνικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων με την καταβολή οικονομι-κής ενίσχυσης για την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των κατοίκων –ύψους 600 ευρώ– καθώς και για την αντικατάσταση οικοσκευής –ύψους έως 6.000 ευρώ– με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενσωματώ-νονται στην κεντρική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, arogi.gov.gr, μαζί με την ενίσχυση για τη στεγαστική συνδρομή των πληγέντων. 

  Πρόκειται για μία καινοτομία, που απλοποιεί τον τρόπο καταβολής των απο-ζημιώσεων, περιορίζει δραστικά τη γραφειοκρατία και επισπεύδει τη διά-θεση της οικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες, οι οποίοι από τις 18 Αυ-γούστου 2021, θα μπορούν με ένα "κλικ" και μία μόνη αίτηση να καταθέτουν τα στοιχεία τους και να λαμβάνουν, λίγες ημέρες μετά, την κρατική ενίσχυση της άμεσης προκαταβολής που δικαιούνται, ανάλογα με τον βαθμό των ζημιών που έχουν υποστεί. Η ενσωμάτωση των προγραμμάτων Κρατικής Α-ρωγής στη νέα ενιαία πλατφόρμα, θα γίνει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομέ-νου, εντός των επόμενων ωρών.  

  Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε κοινή τους δήλωση ανέφεραν: "Το Υπουργείο Εσωτερικών με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας, στάθηκε αρωγός, χρηματοδοτώντας με σημαντικά ποσά την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας και βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων, τους οποίους θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με τις κατάλληλες θεσμικές πρωτοβουλίες, με στοχευμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, με ενότητα και αλληλεγγύη, παρακάμπτοντας κατ’ επιταγή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κάθε γραφειοκρατική διαδικασία, ανακουφίζουμε συμπολίτες μας που δοκιμάζονται. Παράλληλα, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας με τακτικές και έκτακτες χρηματοδοτήσεις για δράσεις πυροπροστασίας και αποκατάστασης ζημιών –σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς– προκειμένου να μπορούμε να αντιδρούμε έγκαιρα και άμεσα, όποτε παραστεί ανάγκη".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ