Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Αυγ-2021 08:00

  Το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους που ανακοινώνει σήμερα η Κυβέρνηση

  Το πακέτο μέτρων για τους πυρόπληκτους που ανακοινώνει σήμερα η Κυβέρνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.00

  Της Νίκης Ζορμπά

  Το βλέμμα στην επόμενη μέρα για την διαχείριση των λαβωμένων από τις πυρκαγιές πολιτών έχει ήδη στραμμένο η Κυβέρνηση που επιταχύνει τις διαδικασίες για άμεση στήριξη και αποζημιώσεις, ιδιαίτερα σε Αττική και Βόρεια Εύβοια όπου το εύρος των πληγών είναι τεράστιο. 

  Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβολίου υπό την προεδρία του Κυρ.Μητσοτάκη είναι σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τρίτης ώστε να εξειδικευθούν τα μέτρα στήριξης στους πληγέντες και να "κωδικοποιηθούν" από τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα στις 17.00 από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο. Οι βασικές κατευθύνσεις έχουν ήδη δοθεί και το περίγραμμα είναι δεδομένο.

  Οι πληροφορίες φέρουν το πακέτο των μέτρων να είναι "μαμούθ", όπερ προοιωνίζεται και η πρωθυπουργική αναφορά για έκτακτο συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ με κατεύθυνση Αττική και Εύβοια που προστίθενται σε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν εξασφαλιστεί για  αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στις περιοχές αυτές.

  Ο κ. Μητσοτάκης  παράλληλα, στο χθεσινό του μήνυμα, μίλησε για " πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ" το οποίο ξεκινά με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Προανήγγειλε και ειδική δέσμη μέτρων για την Εύβοια προς αποκατάσταση των ζημιών και ανάκαμψη του νησιού. 

  "Κλειδί" για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων πέρα από το "πόσα" θα διατεθούν, είναι ασφαλώς και το "πώς". Το στοίχημα είναι να μην υπάρξουν επιβαρυντικές κωλυσιεργίες για τον πολίτη με δαιδαλώδη γραφειοκρατία. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε χθες πως οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

  Ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει επίσης την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών. Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

  Οι άξονες του πακέτου στήριξης

  Σε "κωδικοποίηση" των μέτρων μέτρα που θα "κλειδώσουν" στο υπουργικό συμβούλιο (συνεδριάζει στις 15.00)  και θα ανακοινωθούν αμέσως μετά από τους αρμόδιους υπουργούς, προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εξηγώντας παράλληλα και την διαδικασία :

  - Οι πρώτες ανάγκες για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα καλυφθούν με υπεύθυνες δηλώσεις μέσα από το σύστημα προκαταβολών και όταν θα γίνει η καταγραφή για σπίτια και καλλιέργειες θα υπάρξει και η πλήρης αποζημίωση. 

  Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες και οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 για κάθε νοικοκυριό. 

  - Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκατάσταση κτιρίων 

  - Προβλέπεται 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων.

  - Επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών 

  - Αναστολές έξι μηνών για φορολογικές – ασφαλιστικές υποχρεώσεις και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες 

   - Επιδότηση ενοικίου 

  - Προβλέψεις για αναστολές σε εργαζόμενους 

  - Χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ 

  - Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας με 1.76 δισεκατομμύρια ευρώ 

  - 224 εκατ ευρώ για την αναδάσωση  από το Ταμείο Ανάκαμψης

  - 110 εκατομμύρια ευρώ  για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

  Η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί

  Υπενθυμίζεται πως ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει: 

  1. Στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται για έξι (6) μήνες. 

  2. Οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, (β) εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, (γ) επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, (δ) οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας, και (ε) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές είναι ακατάσχετες.

  3. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα Αποτελείται από 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. 

  4. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά με χορήγηση άμεσα προκαταβολής για την εκτιμηθείσα ζημία και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας το τελικό ποσοστό επιχορήγησης.

  5. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές που θα κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχουν αποδεδειγμένα ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα. 

  6. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για έξι μήνες. Η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων. 

   
  7. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών για έξι (6) μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, και  ρύθμιση οφειλόμενων μετά το 6μηνο σε 12-24 μηνιαίες δόσεις.

  8. Επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Μεταφορών και Υποδομών, δύναται, σε συνέχεια της οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, να δοθεί επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

  9.   Ο ΕΛ.Γ.Α.,  θα στηρίξει τους αγρότες, των οποίων η παραγωγή επλήγη από τις πυρκαγιές, ενώ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα διαμορφωθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για να καλυφθούν και άλλες περιπτώσεις πληττόμενων αγροτών και παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, που δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Χ. Σταϊκούρας: Τα 10 μέτρα για τους πυρόπληκτους που ετοιμάζει η κυβέρνηση

  * Κ. Μητσοτάκης: Συγγνώμη για τις αδυναμίες - Θα στηρίξουμε τους πληγέντες - Θα αποδοθούν ευθύνες

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ