Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 15:53

  Επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της ΟΚΕ

  Επαναληπτική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της ΟΚΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Σε επανάληψη της διαδικασίας εκλογής για την θέση του προέδρου θα προχωρήσει τον Σεπτέμβριο η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) μετά την ακύρωση της εκλογής του κ. Ιωάννη Πάιδα από το Συμβούλιο της επικρατείας.

  Ο ορισμός του προέδρου της ΟΚΕ έγινε με την υπ’ αριθμ. 13672/ΕΞ2021/3-2-2021 (ΦΕΚ 78 ΥΟΔΔ) απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά την εκλογή του κατά πλειοψηφία από τα μέλη του ΔΣ και σχετική θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ κρίθηκε απαραίτητη μετά από τον προβληματισμό μελών του ΔΣ της ΟΚΕ σχετικά με την επιλογή όχι με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της ΟΚΕ κατά την τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία

  Ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ’ αριθμ. 990/2021 απόφασή του, κατόπιν σχετικής αίτησης της ΓΣΕΕ, ακύρωσε την ως άνω υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι η εκλογή του ορισθέντος κατά τα ως άνω Προέδρου της ΟΚΕ φέρει νομική πλημμέλεια, στον βαθμό που θεώρησε ως νόμιμη την εκλογή του από την Ολομέλεια της ΟΚΕ με σχετική, και όχι με απόλυτη, πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της. Προφανώς το Δικαστήριο οδηγήθηκε στην κρίση αυτή υιοθετώντας διαφορετική ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, έναντι εκείνης που δέχθηκε το ΝΣΚ στην προαναφερόμενη γνωμοδότησή του. Περαιτέρω το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση στη Διοίκηση για την επανάληψη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου.

  Μετά την έκδοση της απόφασης , το Υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται ότι , σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, προς τον σκοπό της συμμόρφωσης στο διατακτικό της προαναφερόμενης δικαστικής απόφασης, αλλά και σε κάθε άλλη ενέργεια που θα συμβάλει στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη δρομολογούνται οι απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου, με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, να συγκληθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 η Ολομέλεια της ΟΚΕ και να κινηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία ψηφοφορίας και εκλογής νέου Προέδρου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ