Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 31-Ιουλ-2021 08:17

  Θέσεις μάχης για τα πρώτα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης

  Κάτω από τη βάση στη ψηφιακή εποχή οι ελληνικές εταιρείες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Κετσιετζή

  Θερινές διακοπές με… τηλεδιασκέψεις θα κάνουν αρκετά στελέχη των εγχώριων εταιρειών πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιακών ομίλων, καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι διαπραγματεύσεις για την δημιουργία των σχημάτων που θα διεκδικήσουν το πρώτα μεγάλα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που αναμένεται να προκηρυχθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

  Το μεγαλύτερο έργο που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, με προϋπολογισμό 242,4 εκατ. ευρώ αφορά την ψηφιοποίηση του Αρχείου Υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο που αφορά στην ψηφιοποίηση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών από όλα τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας (ο όγκος εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 600 εκατομμύρια σελίδες) και την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος μέσω του οποίου τα αρχεία θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους και σε άλλα συναφή πληροφοριακά συστήματα. 

  Υπολογίζεται πως πάνω από 600 εκατομμύρια σελίδες πρόκειται να ψηφιοποιηθούν και για να γίνει αυτό μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, θα χρειαστούν πάνω από 150 ειδικοί σαρωτές για βιβλία. Λόγω του μεγάλου αντικειμένου, η αρχική πρόβλεψη είναι πως αυτό θα προχωρήσει με τη διαδικασία της Συμφωνίας – Πλαίσιο. Τουλάχιστον τέσσερις ανάδοχοι του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν εκτελεστικές συμβάσεις για ξεχωριστά τμήματα του έργου.

  Έργα 300 εκατ. ευρώ από την ΚτΠ

  Η Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ) υλοποιεί πέντε έργα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 300 εκατ. ευρώ από τα 12 πρώτα έργα του σχεδίου "Ελλάδα 2.0.” που εγκρίθηκαν ήδη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

  Το πρώτο έργο αφορά, τη μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση το λεγόμενο GOV-ERP με προϋπολογισμό 36,1 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για την προετοιμασία, υποστήριξη και ανάπτυξη ενός πληροφοριακού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning, ERP) για την Γενική Κυβέρνηση και την Κρατική Διοίκηση.

  Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 32,1 εκατ. ευρώ αφορά την του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών - Σύζευξις ΙΙ, το οποίο είναι το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών των φορέων του Δημόσιου Τομέα με παρουσία σε 4500 σημεία σε όλη τη χώρα.

  Το τρίτο έργο με προϋπολογισμό 69,4 εκατ. ευρώ αφορά την Ενιαία Ψηφιακή Υποδομή για την Εξυπηρέτηση Πολιτών και Επιχειρήσεων για τη δημιουργία των τεχνολογικών και πληροφοριακών μηχανισμών που θα επιτρέψουν την επέκταση της ψηφιακής εξυπηρέτησης και συναλλαγών μεταξύ δημοσίου, επιχειρήσεων και πολιτών.

  Το τέταρτο έργο, με προϋπολογισμό 27,9 εκατ. ευρώ αφορά την ανάπτυξη υπηρεσίες Διαδικτύου για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων της Δημόσιας Διοίκησης που αφορά στην παροχή ενός πακέτου υπηρεσιών G2G Web services ώστε να διευκολύνεται η συναλλαγή μεταξύ φορέων του κράτους, των πολιτών και των επιχειρήσεων επεκτείνοντας τις υπηρεσίες του gov.gr. Και αυτό το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί ως Συμφωνία-Πλαίσιο με εκτελεστικές συμβάσεις.

  Τέλος, τρέχει ήδη το πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα, με προϋπολογισμό 129,2 εκατ. ευρώ, το οποί παρέχει - με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια- επιταγή (voucher) αξίας 200 ευρώ για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

  Δικτυακή αναβάθμιση

  Την ομάδα των πρώτων ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης συμπληρώνει το έργο δικτυακή αναβάθμιση με οπτικές ίνες για το δίκτυο GRNET και τα συνδεδεμένα δίκτυα δηλαδή το σύνολο των Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών φορέων της χώρας, το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο, ένας σημαντικός αριθμός δημόσιων νοσοκομείων και άλλοι φορείς έρευνας και εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 30,5 εκατ. ευρώ.

  kostaskets@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ