Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Ιουλ-2021 20:30

  Θετικά τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες

  Θετικά τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή 265 δισ. ευρώ κόστισε στα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών η πανδημική κρίση, με τη χρήση ελαστικών κριτηρίων για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, να έχει επιδεινώσει και την ποιότητα του ενεργητικού.

  Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα πανευρωπαϊκά stress test που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνουν τις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα για τις ελληνικές συστημικές ανακοινώνονται από την ΕΚΤκαι από τα ίδια τα πιστωτικά ιδρύματα από όπου επιβεβαιώνεται η ανθεκτικότητά τους.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι ελληνικές τράπεζες "περνάνε” τα τεστ και με το παραπάνω, μολονότι αυτή τη χρονιά οι δοκιμασίες δεν είχαν το ρόλο του "περνάς-κόβεσαι”, αλλά είχαν δύο βασικούς στόχους:

  Πρώτον, τη μέτρηση της επίπτωσης από την πανδημία και την αποτελεσματικότητα που είχαν τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης.

  Δεύτερον, την αναθεώρηση μεθόδων, ποιοτικών και ποσοτικών κριτηρίων που εφαρμόζονται από την εποπτεία. Δηλαδή αναθεώρηση των εποπτικών κριτηρίων από την επόμενη χρονιά.

  Ακόμα, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες επιβαρύνθηκαν κεφαλαιακά από την εντατική μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ έκαναν μεγάλη χρήση του προγράμματος ρευστότητας της ΕΚΤ. Και τα δύο αυτά ευρύματα συνδέονται με κινδύνους, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι απαιτείται κάποια άμεση κίνηση, καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Μάλιστα, τα stress test που διενεργήθηκαν με στοιχεία του 2020, δεν έχουν λάβει υπόψη τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, της Alpha Bank, αλλά και άλλες κινήσεις άντλησης κεφαλαίων μέσω ομολόγων από όλες τις συστημικές τράπεζες (περιλαμβανομένων των δύο προηγούμενων και των Eurobank και Εθνικής).

  Τα κριτήρια

  Το φετινό stress test χαρακτηρίζεται από ένα δυσμενές σενάριο που προβλέπει μια παρατεταμένη κρίση πανδημίας και χαμηλά επιτόκια για μεγάλο διάστημα. Οι τράπεζες κρίνονται με το δυσμενές σενάριο που προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 3,6% στην ΕΕ, επί τρία χρόνια.

  Με αυτό το δυσμενές σενάριο το εποπτικό κεφάλαιο CET1 μειώνεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το επίπεδο του 15% στο 10%. Ακόμα, τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλη διαφοροποίηση ως προς την κερδοφορία και τη στρατηγική. Για παράδειγμα, οι τράπεζες που εστιάζουν περισσότερο σε εγχώριες δραστηριότητες ή με χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, εμφανίζουν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση.

  Τα κριτήρια του δυσμενούς σεναρίου
  2021-2023
  ΑΕΠ: -3,6%
  Ανεργία: 12,1%
  Πληθωρισμός: 2,4%
  Τιμές κατοικιών: -16,1%
  Τιμές εμπορικών ακινήτων: 31,2%

  Πανευρωπαϊκά αποτελέσματα

  Πάντως, οι απώλειες λόγω αύξηση του πιστωτικού κόστους και η πτώση των κερδών αποτελούν τα δύο βασικά συμπεράσματα των stress test που σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δείχνουν:

  -Μείωση κεφαλαίων CET1 κατά 265 δισ και στο τέλος της τριετίας κατά 4,85 μονάδες βάσης.
  -Αύξηση του συνολικού ποσού έκθεσης σε κίνδυνο (REA) στα 868 δισ ευρώ στην τριετία.
  -Απώλειες από πιστωτικό κίνδυνο ύψους 308 δισ. ευρώ (-4,23 μονάδες στα κεφάλαια CET1).
  -Ζημίες κινδύνου αγοράς (αντισυμβαλλόμενοι) ύψους 74 δισ. ευρώ (-102 μονάδες βάσης CET1).
  -Απώλειες λειτουργικού κινδύνου κατά 49 δισ ευρώ (-68 μονάδες βάσης στ CET1).

  Ο τελικός δείκτης κεφαλαίου CET1 επηρεάζεται επίσης από το υποτονικό οικονομικό περιβάλλον. Η συνδρομή από πηγές εσόδων ανέρχεται μόνο σε 290 μονάδες βάσης, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με προηγούμενες ασκήσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου επιτοκιακού περιθωρίου.

  Τα μέτρα στήριξης λόγω Covid-19

  Τα stress test παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα ανοίγματα που συνδέονται σε μέτρα στήριξης λόγω Covid-19, όπως μορατόρια και άλλα. Στο δυσμενές σενάριο, οι τράπεζες με μεγαλύτερη έκθεση σε τομείς που πλήττονται πολύ από την πανδημία εμφανίζουν τριπλασιασμό των δανείων που ανήκουν στην υψηλότερη διαβάθμιση κινδύνου (από 2,8% το 2020 σε 9,1% το 2023). Ο συνολικός δείκτης πιστωτικού κινδύνου αυξήθηκε από 2,1% σε 6,3% το 2023.

  Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης του Covid-19, στην αρχή του 2020, το 4,2% των συνολικών ανοιγμάτων επωφελήθηκαν από τα μορατόρια.

  Δεδομένης της σημασίας του πιστωτικού κινδύνου για δάνεια δέχθηκαν μέτρα στήριξης, αξίζει να επισημανθεί ότι η υψηλότερη αύξηση του δείκτη εμφανίζεται στα δάνεια που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής δόσεων (από 1,1%, ο δείκτης κινδύνου φτάνει το 6,8% το 2023), επιβεβαιώνοντας την ανησυχία της Τράπεζας της Ελλάδος για νέα κόκκινα δάνεια, με κύρια πηγή εκείνη των δανείων σε moratoria.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ