Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 18:07

  Ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας 6% φέτος και 4,9% το 2022 "βλέπει" το ΔΝΤ

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 6% φέτος διατήρησε το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα αναβαθμίζοντας τις προοπτικές για τις ΗΠA και άλλες πλούσιες οικονομίες. Στον αντίποδα το Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για μία σειρά αναπτυσσόμενων χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

  Ειδικότερα στην έκθεσή του το ΔΝΤ αναφέρει πως το χάσμα στις προοπτικές ανάπτυξης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην καλύτερη πρόσβαση των αναπτυγμένων χωρών στα εμβόλια κατά της covid-19 και τη συνεχή δημοσιονομική στήριξη, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες και στα δύο αυτά μέτωπα.

  "Σχεδόν το 40% του πληθυσμού των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν εμβολιασθεί πλήρως έναντι 11% στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών και ενός πολύ μικρού ποσοστού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος", ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπινατ.

  "Τα ταχύτερα από τα αναμενόμενα ποσοστά εμβολιασμών και η επάνοδος στην κανονικότητα οδήγησαν σε αναβαθμίσεις, ενώ η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια και τα νέα κύματα κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Ινδία, οδήγησαν σε υποβαθμίσεις", σημείωσε η ίδια.

  Το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις για τις ΗΠΑ, αναμένοντας ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό 7% φέτος και 4,9% το 2022 - κατά 0,6 και 1,4 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον, αντίστοιχα, σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου. Οι προβλέψεις του βασίζονται στην υπόθεση ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα εγκρίνει χωρίς σημαντικές αλλαγές το πρόγραμμα δαπανών του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ύψους σχεδόν 4 τρισ. δολαρίων, για τις υποδομές, την εκπαίδευση και τη στήριξη των οικογενειών.

  Ο θετικός αντίκτυπος από τα προγράμματα δαπανών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη πρόοδο στα ποσοστά εμβολιασμών κατά της COVID-19, οδήγησαν το Ταμείο να αναθεωρήσει ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 στο 4,9% από 4,4% τον Απρίλιο.

  Αντιθέτως, το ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Ινδίας φέτος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 9,5%, ενώ μείωσε κατά 0,3 της ποσοστιαίας μονάδας την πρόβλεψή του για την κινεζική οικονομία στο 8,1%, αναφέροντας μία μείωση των δημοσίων επενδύσεων και της συνολικής δημοσιονομικής στήριξης.

  Προβλέπει ακόμη χαμηλότερες προοπτικές για την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

  Σημαντικοί κίνδυνοι παραμένουν παγκοσμίως, αναφέρει το Ταμείο, μεταξύ των οποίων η προοπτική οι νέες, πολύ μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού να οδηγήσουν σε νέους περιορισμούς στις μετακινήσεις και σε περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα.

  Στο σενάριο για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυγμένες χώρες με υψηλή διστακτικότητα απέναντι στα εμβόλια, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,8% φέτος και το 2022.

  Επιπλέον, το ΔΝΤ θεωρεί τον πληθωρισμό ως το μεταβατικό αποτέλεσμα "αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης" καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, εκτιμώντας πως θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα στις περισσότερες χώρες μέσα στο 2022.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ