Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Ιουλ-2021 08:05

  Κατώτατος μισθός: "Παράθυρο" για επιπλέον αύξηση το 2022

  Κατώτατος μισθός: "Παράθυρο" για επιπλέον αύξηση το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Δημήτρη Κατσαγάνη

  Διπλό "παράθυρο” για επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού, πέραν εκείνης την οποία εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης από το Υπουργικό Συμβούλιο θα έχει το 2022.

  Υπενθυμίζεται πως ο κος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες την αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2022 στα 663 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που οδηγεί σε καθαρές αποδοχές 569 ευρώ έναντι 558 ευρώ.

  Ωστόσο, υπάρχει μία ήδη ψηφισμένη παρέμβαση η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών αποδοχών όλων των μισθωτών (μαζί και όσων αμείβονται με τον κατώτατο) το 2022 και άλλη μία δυνατότητα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία παραπέρα αύξηση του κατώτατου μισθού.

  Πιο αναλυτικά:

  1. Το πρώτο "παράθυρο” αύξησης των αμοιβών των εργαζομένων είναι ήδη προγραμματισμένο να "ανοίξει” και δεν είναι άλλο από τη μείωση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης από την 1η Ιουνίου του 2022 κατά 0,5%. Η παρέμβαση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί από τη σημερινή.

  Η μείωση του 0,5% θα μοιραστεί μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων μισθωτών (0,25%) και των εισφορών των εργοδοτών (0,25%).

  Η μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων μισθωτών κατά 0,25% θα οδηγήσει σε εφάμιλλη αύξηση των καθαρών αποδοχών τους.

  Έτσι και οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό θα δουν μία πολύ μικρή αύξηση στον καθαρό (δηλαδή μετά την αφαίρεση των εισφορών τους) μισθό τους από τα 569 ευρώ που θα γίνει από την 1η Ιανουαρίου 2022 στα 571 ευρώ.

  2. Το δεύτερο "παράθυρο” αφορά στην επόμενη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού η οποία θα "τρέξει” το 2022.

  Βάσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο από τον Μάρτιο - του 2022 θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να καταλήξει τον Ιούλιο του ίδιου έτους σε νέα απόφαση από πλευράς κυβέρνησης.

  Το πλαίσιο αυτό δεν προσδιορίζει σε πόσο διάστημα από τη λήψη μίας τέτοιας απόφασης, θα εφαρμοστεί αυτή.

  Έτσι η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) με βάση την ίδια με σήμερα διαδικασία (αν και ακολούθησε άλλα χρονοδιαγράμματα) αποφάσισε αύξηση 10,9% τον Ιανουάριο του 2019, η οποία εφαρμόστηκε τον αμέσως επόμενο μήνα (Φεβρουάριο 2019).

  Η κυβέρνηση της ΝΔ έλαβε την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού (2%) κατά τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιος 2021), αλλά η απόφαση αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή 5 μήνες μετά, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2022.

  Πάντως το ΚΕΠΕ στο σχέδιο πορίσματος το οποίο παρέδωσε στο Υπουργείο Εργασίας προ ημερών σημείωσε πως  "οι αποφάσεις που θα αφορούν την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού είναι σκόπιμο να μην είναι ξαφνικές και να μην ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό των επιχειρήσεων. Γενικότερα η έγκαιρη αναγγελία τους, καθώς και η ισχύς τους από την αρχή του επόμενου έτους θεωρούνται διεθνώς καλές πρακτικές”.

  Την τακτική αυτή ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αν κάνει το ίδιο το 2022, τότε η επόμενη αύξηση του κατώτατου (εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί τον Ιούλιο του 2022), θα εφαρμοστεί στις αρχές του (επόμενου, δηλαδή του 2023). Αν δεν ακολουθήσει πάλι την ίδια τακτική η κυβέρνηση, τότε μία ενδεχόμενη αύξηση -και μάλιστα – μεγαλύτερη από εκείνη την οποία αποφάσισε χθες (δηλ. μεγαλύτερη του 2%) θα μπορούσε να εφαρμοστεί και το Φθινόπωρο του 2022, σημειώνουν στο Capital.gr αναλυτές.

  Στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού, αναφέρθηκε χθες και ο Υφυπουργός Εργασίας, κος Πάνος Τσακλόγλου. Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο το 2022 για μία σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού, εφόσον "τρέξει” η οικονομία και αυξηθεί η παραγωγικότητα, σημείωσε πως αν και δεν θα ήθελε να "προτρέξει”, "στο θετικό σενάριο, θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο”.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Yπ. Εργασίας: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις για τον κατώτατο μισθό

  * Κ. Μητσοτάκης: Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ