Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Ιουλ-2021 16:02

  Ενα δισ. άμεσες επενδύσεις από τα φορο-κίνητρα του υπ. Οικονομικών

  Ενα δισ. άμεσες επενδύσεις από τα φορο-κίνητρα του υπ. Οικονομικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Ναι στη θέσπιση του ειδικού Αποταμιευτικού Επενδυτικού Λογαριασμού για όλους και των φορολογικών κινήτρων για εισηγμένες και προς εισαγωγή εταιρείες στο Χρηματιστήριο έδωσε το ΙΟΒΕ, το οποίο συμμετείχε στην επεξεργασία και την ποσοτικοποίηση των μέτρων που προωθεί το υπ. Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιώργος Ζαββός.

  Τα μέτρα επίσης περιλαμβάνουν φορολογική ελάφρυνση για συμμετοχή σε Εισηγμένα Επενδυτικά Ταμεία, κάλυψη του κόστους εισαγωγής μετοχών και ομολόγων στο Χρηματιστήριο, επιδότηση κόστους παραμονής στο ΧΑ, κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου μέσω του ΧΑ, και κατάργηση φόρου τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το άμεσο δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 0,5 δισ. ευρώ, με άμεσο όφελος 1 δισ. ευρώ από επενδύσεις, ενώ μακροπρόθεσμα, για κάθε 1 ευρώ δημοσιονομικής δαπάνης θα προκύπτει κέρδος 4 ευρώ και επιπλέον 8-10.000 νέες θέσεις εργασίας το έτος, υψηλής αξίας.

  Τα αποτελέσματα και η παρουσίαση της μελέτης από το ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του "Κ” και του Capital.gr, το οποίο αποκάλυψε τα μέτρα στα οποία επικεντρώνεται η μέτρηση του δημοσιονομικού κόστους, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο ενεργοποίησης και το τελικό μείγμα των φοροαπαλλαγών.

  Τα μέτρα συνδέονται με φορολογικά κίνητρα που έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά με άμεσο όφελος τόσο στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων, με θετική επίπτωση στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

  Ένα από τα μέτρα αυτά περιλαμβάνει τη θέσπιση ειδικού Αποταμιευτικού Επενδυτικού Λογαριασμού, με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας μακροχρόνιας αποταμίευσης. Η αρχική μελέτη της άτυπης ομάδας εμπειρογνωμόνων του υπ. Οικονομικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όπου έχει λειτουργήσει αυτός ο Λογαριασμός έχει επιφέρει σημαντικά θετικά αποτελέσματα τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου. Μάλιστα, διαπιστώνεται ότι αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ανεπτυγμένων οικονομιών και παράλληλη ενισχυτική και ζωτικής σημασίας συνιστώσα του ασφαλιστικού συστήματος.

  Με τον λογαριασμό αυτόν, ιδιώτες και επιχειρήσεις θα μπορούν να αποταμιεύουν χρήματα για μεγάλες διάρκειας, λαμβάνοντας υψηλότερες αποδόσεις και φοροαπαλλαγές. Τα κεφάλαια θα τοποθετούνται σε εγχώριους και ξένους τίτλους με επαρκή διασπορά κινδύνου ώστε να διαμορφώνεται ένα χαρτοφυλάκιο χαμηλού ρίσκου. Επίσης, η μεταρρύθμιση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στήριξης και σε εγχώριες εταιρείες με ισχυρό R&D, ή με "πράσινη" αναπτυξιακή στρατηγική ή σε επενδύσεις υποδομών, ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας τον Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό ΕΕ.

  Σε ό,τι αφορά στον χρόνο διακράτησης, αυτός θα συνδέεται με κίνητρο φορολογικό κίνητρο, ώστε να ενθαρρύνει την μακροχρόνια επενδυτική συμπεριφορά. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εξετάζεται ελάχιστος χρόνος διακράτησης 3 έτη με πλαφόν στην έκπτωση φόρου στα 6.000 ευρώ ή 10% του φορολογητέου εισοδήματος, όπως είχε δημοσιεύσει στις αρχές Ιουνίου το Capital.gr. Σε αυτή τη φάση εξετάζονται τρία εναλλακτικά σενάρια με έκπτωση φόρου 30%, 15% και 5% αντίστοιχα της επένδυσης.

  Κίνητρα για το Χρηματιστήριο

  Το ΙΟΒΕ είχε αναλάβει την ποσοτικοποίηση και εξειδίκευση των μέτρων για την τόνωση της κεφαλαιαγοράς με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάδειξή της σε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης της βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκαν τα εξής κίνητρα:

  1. Φορολογική ελάφρυνση για συμμετοχή σε Εισηγμένα Επενδυτικά Ταμεία (ΕΕΤ). Στόχος, να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά για συμμετοχή σε εγχώριες δυναμικά ανερχόμενες ή νεοφυείς εταιρείες με ισχυρό R&D, με "πράσινη" αναπτυξιακή στρατηγική, που προάγουν τεχνολογίες αιχμής ή επενδύσεις υποδομών. Τα κεφάλαια θα αφορούν σε τοποθετήσεις σε εγχώρια Εισηγμένα Επενδυτικά Ταμεία (ΕΕΤ – Listed Funds) στη βάση συγκεκριμένων χαρακτηριστικών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός ΕΕ. Θα δίνεται ισχυρότερο φορολογικό κίνητρο μιας και αφορά τοποθετήσεις υψηλότερου ρίσκου και να είναι στοχευμένο περισσότερο σε ιδιώτες με υψηλό ετήσιο εισόδημα και αντίστοιχη δυνατότητα αποταμίευσης. Ο χρόνος διακράτηση θα συνδέεται με κίνητρο ώστε επίσης να ενθαρρύνει την μακροχρόνια επενδυτική συμπεριφορά. Εξετάζεται ελάχιστος χρόνος διακράτησης 3 έτη, με πλαφόν στην έκπτωση φόρου στα 15.000 ευρώ ή 10% του φορολογητέου εισοδήματος. Εξετάζονται τρία εναλλακτικά σενάρια με έκπτωση φόρου 50%, 40% και 30% αντίστοιχα της επιλέξιμης επένδυσης.

  2. Κάλυψη του κόστους εισαγωγής μετοχών και ομολόγων στο Χρηματιστήριο. Ο στόχος είναι να ενδυναμωθεί το εν λόγω οικοσύστημα και να έχει κίνητρο να κατευθύνει τις εταιρείες προς την κεφαλαιαγορά για άντληση χρηματοδότησης. Το μέτρο αφορά στην επιδότηση μέρους των εξόδων εισαγωγής, τηρουμένων των ευρωπαϊκών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων. Αυτό μπορεί να αφορά είτε άμεσα στις προς εισαγωγή στο ΧΑ εταιρεία είτε έμμεσα, ενισχύοντας τις διαμεσολαβούσες εταιρείες (συμβούλους) που αναλαμβάνουν τη διαδικασία εισαγωγής. Το κίνητρο θα έχει τη μορφή είται ενός σταθερού ποσού ανά έκδοση ή μετοχών αξίας 600.000 ευρώ ή ομολόγων 150.000 ευρώ.

  3. Επιδότηση κόστους παραμονής. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να γίνει το Χρηματιστήριο περισσότερο προσβάσιμο σε μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, να αναπτυχθούν καλές εταιρικές πρακτικές με βάση το τρίπτυχο περιβάλλον-κοινωνία-διακυβέρνηση (ESG), να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για εταιρική μεγέθυνση. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν παροχή στήριξης σε εισηγμένες εταιρείες (υφιστάμενες και νεοεισερχόμενες) για ενδυνάμωση της χρηματοοικονομικής τους πληροφόρησης. Τα κίνητρα θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν σε σε μικρότερες εισηγμένες που δραστηριοποιούνται σε τομείς στρατηγικής σημασίας (περιβάλλον, τεχνολογίες αιχμής). Η μορφή της στήριξης προτείνεται να είναι μια σταθερή επιδότηση ανά εταιρία για κάλυψη σχετικών δαπανών (όπως πρόσληψη ειδικού διαπραγματευτή).

  4. Κατάργηση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου μέσω του ΧΑ. Ο Φόρος Συγκέντρωσης Κεφαλαίου (ΦΣΚ) ανέρχεται στο 1% και επιβάλλεται στην αύξηση του κεφαλαίου, στην αύξηση του ενεργητικού και άλλες συναφείς πράξεις. Από 7 χώρες της ΕΕ που είχαν φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου, σήμερα έχουν μείνει 4 (Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία). Τα ετήσια δημόσια έσοδα από ΦΣΚ μέσω του ΧΑ υπολογίζονται περίπου 1 εκατ. ευρώ την τελευταία πενταετία.

  5. Κατάργηση φόρου τοκομεριδίων εταιρικών ομολόγων. Σήμερα δεν υφίσταται φόρος επί των συυναλλαγών, αλλά υπάρχει τόκος στα φυσικά πρόσωπα και στις ελληνικές επιχειρήσεις 15% (μηδενικό φόρος για τις ξένες επιχειρήσεις). Σε ό,τι αφορά στον φόρο υπεραξίας, δεν υφίσταται σε φυσικά πρόσωπα και σε ξένες επιχειρήσεις, ενώ στα ελληνικά νομικά πρόσωπα, ο φόρος υπολογίζεται στα εταιρικά κέρδη που φορολογούνται.

  Η θέση του υπ. Οικονομικών

  Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Ζαββός, τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος μιας συνολικότερης μεταρρύθμισης για την κεφαλαιαγορά που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άμεσα μέτρα όπως η εφαρμογή αυστηρότερης εταιρικής διακυβέρνησης και η ψήφιση του νέου νόμου για το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο το φθινόπωρο. Ακολουθεί ο νέος νόμος για το ρόλο του ΤΧΣ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και μία σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων, όπως η πλήρης ψηφιοποίηση της κεφαλαιαγοράς, ο νόμος για τα καλυμένα ομόλογα, την ενίσχυση της αγοράς πράσινων ομολόγων, τις δράσεις κατά του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, κλπ, που εκπονούνται μαζί με την EBRD, τη DGReform, τον ΟΟΣΑ και τον ΙΟΒΕ. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Ζαββός, η ενεργοποίηση κάθε μέτρου θα λαμβάνει υπόψη το δημοσιονομικό περιθώριο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες (πχ περί κρατικών ενισχύσεων ή περιορισμού κίνησης κεφαλαίων ή πρακτικών ανταγωνισμού κλπ). Επίσης, η κυβέρνηση πρόκειται να ενεργοποιεί μέτρα με τη μέγιστη μακροχρόνια θετική επίδραση κάθε φορά που το άμεσο δημοσιονομικό κόστος το επιτρέπει. Με άλλα λόγια, καλύτερα να καθυστερήσει μία δράση αλλά να εφαρμοστεί σωστά, παρά να λειτουργήσει άμεσα και λειψά.


  Δείτε όλη την παρουσίαση των μέτρων από το ΙΟΒΕ στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ