Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 15:36

  Λαγκάρντ: Δεν υπήρξε ομοφωνία στο Δ.Σ. για την αλλαγή στο guidance

  Βαρόμετρο για το πρόγραμμα κρατικού δανεισμού οι αποφάσεις της ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:40

  Τις ρωγμές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

  Δεν υπήρξε ομόφωνη συμφωνία στο Δ.Σ. αλλα υπήρξε πλειοψηφία για την αναμόρφωση του guidance στα επιτόκια, ανέφερε η Λαγκάρντ.  

  Μετά την αναμόρφωση του guidance το Δ.Σ. αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα "έως ότου διαπιστώσει ότι ο πληθωρισμός φθάνει το 2% πολύ πριν από το τέλος του υπό εξέταση χρονικού ορίζοντα προβολής και με διάρκεια κατά το υπόλοιπο του χρονικού ορίζοντα προβολής, και κρίνει ότι η πορεία του υποκείμενου πληθωρισμού έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο ούτως ώστε να είναι συμβατή με σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα".

  Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ο χρονικός ορίζοντας αυτή την στιγμή είναι το 2021, το 2022 και το 2023. "Αυτο που λέμε ειναι οτι θελουμε να δούμε τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% πολυ νωρίτερα, αλλά και να έχει διάρκεια, να μένει στα επίπεδα αυτά". 

  "Ο χρονικός ορίζοντας που εξετάζουμε φυσικά αλλάζει, τον Δεκέμβριο του 2021 θα προσθέσουμε άλλο ένα χρόνο, άρα θα υπάρχει προσαρμογή", πρόσθεσε. 

  Σημείωσε εξάλλου ότι μπορεί να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός διαμορφώνεται "σε επίπεδο μετρίως υψηλότερο από τον στόχο". 

  Ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται πριν υποχωρήσει το επόμενο έτος, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ. "Οι προοπτικές του πληθωρισμού σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν υποτονικές", ανέφερε. 

  Δεν είναι στόχος τα χαμηλά επιτόκια

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ επιχείρησε πάντως να υποβαθμίσει τις διαφωνίες στο εσωτερικό της κεντρικής τράπεζας.

  νέα στρατηγική νομισματικής πολιτικής υιοθετήθηκε ομόφωνα και επίσης όλα τα μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ξαναδούμε το guidance για τα επιτόκια. Η τελευταία προσαρμογή του guidance δεν ήταν αποδεκτή από όλους, ένα μικρό μόνο μέρος του Δ.Σ. διαφοροποιήθηκε", ανέφερε. 

  Απέρριψε ταυτόχρονα την κριτική που ασκείται στην ΕΚΤ για τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια. 

  "Στόχος μας [με την αναθεώρηση του guidance] δεν είναι να κρατήσουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα επιτοκια σε χαμηλά επίπεδα. Οταν φτασουμε το 2% θα πάρουμε τις αποφάσεις μας", τόνισε. 

  Έντονη αβεβαιότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα

  Όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάκαμψη συνεχίζεται στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πάντως ότι το στέλεχος Δέλτα συνιστά πηγή μεγάλης αβεβαιότητας. 

  "Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρωζώνη εμβολιάζονται και οι περιορισμοί έχουν καταργηθεί στις περισσότερες χώρες. Ωστόσο η σκιά της πανδημίας υπάρχει ακόμα και ιδίως η μετάλλαξη Δέλτα συνιστά μια αυξανόμενη πηγή αβεβαιότητας", δήλωσε.  

  "Η οικονομία ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους και με την σταδιακή απόσυρση των περιορισμών, βρίσκεται σε καλό δρόμο για ισχυρή ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο. Περιμένουμε η μεταποίηση να εμφανίσει ισχυρές επιδόσεις, αν και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες συγκρατούν την παραγωγή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η επανεκκίνηση μεγάλων κομματιών της οικονομίας στηρίζει παράλληλα την ισχυρή ανάκαμψη του κλάδου των υπηρεσιών", πρόσθεσε. 

  "Συνολικά, περιμένουμε η οικονομική δραστηριότητα να επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η ανεργία ωστόσο θα παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα", προειδοποίησε. 

  Υπογράμμισε τέλος ότι μια φιλόδοξη, στοχευμένη και συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να συνεχίσει να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική, στηρίζοντας την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ