Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Ιουλ-2021 11:57

  Teneo: Η "έκρηξη" της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα βάζει τέλος στα όποια σενάρια προώρων εκλογών

  Teneo: Η "έκρηξη" της μετάλλαξης Δέλτα στην Ελλάδα βάζει τέλος στα όποια σενάρια προώρων εκλογών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η αναζωπύρωση της πανδημίας κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της Ελλάδας, μειώνοντας τις προοπτικές ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου και / ή πρόωρων εκλογών έως το τέλος του έτους, επισημαίνει η Teneo Intelligence. Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και η αυξανόμενη επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα αυξάνουν τις ανησυχίες για τον πιθανό αντίκτυπο τόσο στην τουριστική περίοδο όσο και στην επιστροφή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια το φθινόπωρο, όπως επισημαίνει η εταιρεία πολιτικής ανάλυσης και ο συν-πρόεδρός της Wolfango Piccoli σε νέα έκθεση.

  Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Teneo, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα έχει βάλει τις σκέψεις για ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου και ακόμη και τις πρόωρες εκλογές στο "συρτάρι" προς το παρόν, καθώς η αναβίωση της Covid-19 στην Ελλάδα θέτει νέες προκλήσεις, ειδικά σε σχέση με την ακόμα υποτονική τουριστική περίοδο και τις οικονομικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν.

  Αντ 'αυτού, η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο να προωθήσει μέσω της Βουλής τις επόμενες εβδομάδες μια σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης του συστήματος συμπληρωματικής σύνταξης.

  Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε η πανδημία να είχε τεθεί υπό έλεγχο αυτό το καλοκαίρι, με την τρέχουσα περίοδο να σηματοδοτεί και τη μέση της τετραετούς θητείας της. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν να υπάρξει βελτίωση των τουριστικών εσόδων, η έναρξη του σχεδίου ανάκαμψης της Ελλάδας και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Ωστόσο, τα κρούσματα Covid-19 έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και ο ζωτικός τουριστικός τομέας πιέζει ήδη για περισσότερη κρατική στήριξη το φθινόπωρο, εν μέσω φόβων για πιο απογοητευτικούς αριθμούς επισκεπτών φέτος.

  Οι πρόσφατες εξελίξεις φαίνεται να έχουν βάλει τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα ο πρωθυπουργός να επιλέξει να πάει σε πρόωρες εκλογές αυτό το φθινόπωρο για να αξιοποιήσει το διψήφιο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

  Υπήρχαν επίσης έντονες εικασίες ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανασχηματίσει το υπουργικό του συμβούλιο φέτος το καλοκαίρι, υποστηρίζει η Teneo, σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα μετά την πανδημία, αλλά και ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών. Αυτές οι επιλογές φαίνεται να είναι εκτός "τραπεζιού" τουλάχιστον για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την έξαρση της πανδημίας.

  Ο κ. Piccoli επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε περισσότερα από 3.500 νέα ημερησία κρούσματα στις 20 Ιουλίου, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και αρκετές εβδομάδες. Επίσης, η παραλλαγή Δέλτα γίνεται σταδιακά πιο κυρίαρχη και οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αριθμός των καθημερινών λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται όλο το καλοκαίρι.

  Στην όλη κατάσταση δεν βοηθά το γεγονός ότι ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών έχει επιβραδυνθεί αυτόν τον μήνα σε κάτω από 100.000, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσφέρει στους Έλληνες ηλικίας 18-25 ετών ένα κίνητρο 150 ευρώ για εμβολιασμό. Μέχρι σήμερα περίπου 120.000 από 980.000 Έλληνες σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν εμβολιαστεί. Τα επίπεδα εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό έχουν φτάσει σχεδόν το 52% για τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και σχεδόν το 44% για τον πλήρη εμβολιασμό. Η πρόσφατη βραδύτερη τάση, τονίζει η Teneo, έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κυβέρνηση μπορεί τελικά να επιτύχει τον στόχο της εμβολιασμού του 70-75% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

  Αυτές οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχία για τον τουριστικό τομέα και τον αντίκτυπο που θα έχει μία νέα αδύναμη σεζόν σε μια σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και στα δημόσια ταμεία. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι αρχές επέβαλαν νυχτερινή απαγόρευση στη Μύκονο λόγω του υψηλού ποσοστού Covid-19 στο δημοφιλές νησί, ενώ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν παρόμοια μέτρα και σε άλλους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. 

  Η Γερμανία - μια από τις κύριες πηγές τουριστών για την Ελλάδα - έθεσε επίσης τη χώρα στον κατάλογο υψηλού κινδύνου την περασμένη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς.

  Το Ηνωμένο Βασίλειο, μια άλλη μεγάλη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία, συνεχίζει να έχει τη χώρα στον "πορτοκαλί" κατάλογό της. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες των αριθμών επισκεπτών να πλησιάζουν το 50% της απόδοσης του 2019, όπως περίμενε η κυβέρνηση.

  Οι ενώσεις που εκπροσωπούν τουριστικές επιχειρήσεις έχουν ήδη επισημάνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω κρατική στήριξη φέτος για να επιβιώσουν. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών να αναδιατυπώσει τα δημοσιονομικά του σχέδια καθώς η κυβέρνηση άρχισε να μειώνει την οικονομική στήριξη που παρείχε τους προηγούμενους μήνες για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας.

  Όλα αυτά έχουν υπονομεύσει τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να εστιάσει στις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης φέτος έως 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς το ελληνικό σχέδιο έλαβε το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

  Ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, με το πιο σημαντικό νομοσχέδιο να αφορά τη σαρωτική αλλαγή του συστήματος συμπληρωματικής σύνταξης, το οποίο και στοχεύεται να έχει εγκριθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου. 

  Επίσης, η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους δανειστές της Ελλάδας σχετικά με μία νέα ρύθμιση χρεών που αφορά περισσότερες από 800.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει η Teneo, η Αθήνα βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τους θεσμούς σχετικά με τη μονιμοποίηση ορισμένων από τα δημοσιονομικά μέτρα ανακούφισης που έλαβε κατά την πανδημία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ