Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 21:43

  Όλες οι προθεσμίες για τα μέτρα στήριξης

  Τι προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο για συντάξεις και εισφορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Διπλό "πακέτο” πληρωμών και προθεσμιών για δηλώσεις ένταξης σε μέτρα στήριξης για πληττόμενους εργαζομένους "τρέχει” αυτήν την εβδομάδα.

  Σήμερα, πραγματοποιούνται πληρωμές αποζημιώσεων σε εποχικούς εργαζομένους στον τουρισμό, μισθωτούς που εντάχθηκαν στη "Συν-Εργασία” αλλά και σε εργαζομένους που βγήκαν αναδρομικά σε αναστολή.

  Παράλληλα, "ανοιχτές” είναι οι πλατφόρμες υποβολής δηλώσεων για την επιδοτούμενη πρόσληψη νέων εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση αλλά και την ένταξη στη "Συν-Εργασία” για τον τρέχοντα μήνα.

  Πιο αναλυτικά, τα δύο "πακέτα” στήριξης που "τρέχουν” είναι τα ακόλουθα:

  1. Πληρωμές για "Συν-Εργασία” Ιουνίου, αποζημιώσεις εποχικών Μαΐου και αναδρομικές αναστολές Μαρτίου-Απριλίου

  Σήμερα, βάσει ανακοίνωσης του Υπουργείου Εργασίας, θα πραγματοποιηθούν καταβολές σε 112.203 δικαιούχους, ως εξής:

  -Αποζημίωση ειδικού σκοπού - για το μήνα Μάιο- σε εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον κλάδο τουρισμού.

  - Οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας σε εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό "Συν-Εργασία” για τον Ιούνιο.

  - Αποζημίωση ειδικού σκοπού για αναστολές συμβάσεων εργασίας για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2021 (μετά την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων).

  2. Δηλώσεις για "Συν-Εργασία” Ιουλίου και επιδότηση για νέες προσλήψεις

  Συγκεκριμένα, οι προθεσμίες που είναι ανοιχτές ανά μέτρο στήριξης είναι οι ακόλουθες:

  -Εξάμηνη επιδότηση εισφορών για νέες προσλήψεις

  Από την περασμένη εβδομάδα, επιχειρήσεις – εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου μπορούν να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, μπορούν να ενταχθούν στο ανοιχτό πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, υποβάλλοντας αιτήσεις –υπεύθυνες δηλώσεις στο σύστημα "Εργάνη”.

  Οι παραπάνω προσλήψεις αφορούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και 2020 με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, διάρκειας κατ’ ελάχιστον 1 μήνα και έως και 6 μηνών, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

  - "Συν-Εργασία” Ιουλίου

  Έως και τις 31 Ιουλίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων για ένταξη στο μηχανισμό "Συν-Εργασία” για το μήνα Ιούλιο.

  Προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στο μηχανισμό αυτό είτε για όλο το παραπάνω τρίμηνο διάστημα ή για επιμέρους διάστημα (πχ μόνο τον Ιούλιο, ή μόνο τον Ιούλιο -Αύγουστο ή το Ιούλιο και το Σεπτέμβριο), θα πρέπει να έχει μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα μεταξύ Απριλίου 2020 -Μαρτίου 2021 σε σχέση με το διάστημα Απριλίου 2019-Μαρτίου 2020.

  Όσον αφορά την επιδότηση των μισθών είναι η ίδια για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο μηχανισμό (σσ ενίσχυση 60% επί της μείωσης του καθαρού μισθού.)

  Το "καθεστώς”, όμως, της επιδότησης εισφορών διαφοροποιείται ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο ανήκει κάθε επιχείρηση. Συγκεκριμένα:
  (α) Επιχειρήσεις οι οποίες δεν ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού και των μεταφορών (ακτοπλοϊκές, αεροπορικές) προβλέπεται επιδότηση του 100% των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών επί του μισθού που έχει κοπεί.

  (β) Επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στον κλάδο του τουρισμό (σ.σ. αφορά εποχικούς εργαζομένους υποχρεωτικής επαναπρόσληψης) ή στον κλάδο των ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών μεταφορών προβλέπεται κάλυψη του 100% του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών (τόσο για το χρόνο που εργάζεται, όσο για το χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός) και του 100% των εργατικών εισφορών μόνο για το χρόνο που δεν εργάζεται ένας μισθωτός. Συνεπώς καταβάλλονται μόνο οι εργατικές εισφορές επί του μισθού μετά τη μείωση. Όλες οι άλλες εισφορές καλύπτονται από το κράτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ