Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Ιουλ-2021 13:53

  Σ. Πρωτοψάλτης (ΟΑΕΔ): Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης

  Σ. Πρωτοψάλτης (ΟΑΕΔ): Στο επίκεντρο η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Η αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα βρεθεί στο επίκεντρο των δράσεων και των πολιτικών του ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο εξαμηνιαίο περιοδικό του οργανισμού (Ιούλιος -Δεκέμβριος 2021), ο διοικητής, κος Σπύρος Πρωτοψάλτης.  

  Χαρακτηριστικά, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, κος Πρωτοψάλτης, αναφέρει πως "στο ερχόμενο διάστημα, οι δράσεις και οι πολιτικές του Οργανισμού θα ενταθούν και θα επικεντρωθούν στην πλήρη και ουσιαστική αξιοποίηση των νέων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου "Ελλάδα 2.0", στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πόροι άνω των 2 δισ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τη μεταρρύθμιση της κατάρτισης, για την ενίσχυση της μαθητείας, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Οργανισμού, καθώς και για τον ψηφιακό και οργανωσιακό μετασχηματισμό και την επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΟΑΕΔ".

  Εξάλλου, επισημαίνει πως "από την αρχή του έτους, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σημαντικών επιπτώσεων της πανδημίας στην αγορά εργασίας, συνεχίσαμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του εργατικού δυναμικού μέσω ενός αποτελεσματικού διχτυού κοινωνικής προστασίας, την ενεργοποίηση σύγχρονων και ενισχυμένων προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας για την προώθηση της απασχόλησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και εργαλείων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και τη διεύρυνση συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς".

  Ο διοικητής του ΟΑΕΔ σημειώνει πως "μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, δημιουργήθηκαν 13.189 νέες θέσεις εργασίας μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας αύξηση κατά 117% και 71% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και του 2019, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ο Οργανισμός κατέβαλε συνολικά 522 εκατ. ευρώ για επιδόματα, παροχές, βοηθήματα και επιχορηγήσεις θέσεων εργασίας σε σχεδόν 500.000 πολίτες και επιχειρήσεις. 

  Επιπλέον, ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού ενισχύεται η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα κατά την "αιχμή" της περιόδου των διακοπών, ενώ επιταχύνεται η αποπληρωμή των παρόχων του προγράμματος, μέσω νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων αποπληρωμής. Επίσης, τον Απρίλιο ο ΟΑΕΔ υλοποίησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού νέο πρόγραμμα χορήγησης επιταγών σε νέους ανέργους έως 24 ετών για την αγορά βιβλίων. Σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού, τον Φεβρουάριο θέσαμε σε λειτουργία τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή για κινητές συσκευές, ΟΑΕΔapp, ενώ τον Μάρτιο προσθέσαμε νέες υπηρεσίες στην πλατφόρμα ψηφιακών ραντεβού myOAEDlive. 

  Τον Απρίλιο ενεργοποιήθηκε ο νέος ιστότοπος του ΟΑΕΔ, που σχεδιάστηκε με γνώμονα την καλύτερη εμπειρία χρήσης των επισκεπτών, παρέχοντας εμπλουτισμένο περιεχόμενο και δυνατότητα γρήγορης, στοχευμένης αναζήτησης ανάλογα με την ιδιότητα του κάθε επισκέπτη. Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε και στην ολοκλήρωση των οικισμών εργατικών κατοικιών στην Κέρκυρα και στην Ελευσίνα, που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας το 2007 και το 2005 αντίστοιχα και παρουσίασαν μεγάλες καθυστερήσεις, ταλαιπωρώντας τους δικαιούχους οικιστές. Μετά από συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες, η σταδιακή παράδοση των 176 κατοικιών της Κέρκυρας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο, καθώς απομένει η παράδοση 12 κατοικιών, ενώ τον Απρίλιο ολοκληρώθηκε η παράδοση των πρώτων 40 κατοικιών από τις συνολικά 80 κατοικίες του οικισμού της Ελευσίνας".

  Ο κος Πρωτοψάλτης τονίζει πως "Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υλοποιήθηκαν συνεργασίες με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την αναβάθμιση δεξιοτήτων εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό, με την UNICEF για την προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης των νέων μέσω της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την αποτελεσματικότερη σύζευξη και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ανέργων στην αγορά εργασίας, καθώς και με τις Google, Cisco και Amazon για προγράμματα κατάρτισης σε τομείς αιχμής και υψηλής ζήτησης. Προχωρήσαμε επίσης στην αναβάθμιση, ενίσχυση και επανεκκίνηση της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ), διευρύνοντας το στελεχιακό δυναμικό της και αναπτύσσοντας καινούργια εργαλεία για την παροχή εξατομικευμένων και ποιοτικών υπηρεσιών εξεύρεσης προσωπικού στις επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 50 ατόμων.

  Στόχος της ΜΕΜΜΕ είναι η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των εξειδικευμένων στελεχών της και την ευρύτατη "δεξαμενή" βιογραφικών"
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ