Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 17:27

  Συντηρητικό το ΔΝΤ για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - "Βλέπει" μόνιμη βλάβη 3% του ΑΕΠ λόγω πανδημίας

  Θετική 'έκπληξη' από το ΔΝΤ για τις ελληνικές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19.08

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Ανάκαμψη της οικονομίας με ανάπτυξη 3,4% το 2021 και 5,3% για το 2022 βλέπει το ΔΝΤ στην πλήρη έκθεσή του με βάση το άρθρο IV σημειώνοντας ότι πρόσφατη πανδημία εκτός από την ύφεση κατά 8,2% του ΑΕΠ το 2020 θα αφήσει και μόνιμο "σημάδι" για την οικονομία της τάξης του 3% του ΑΕΠ.

  Εκτός από ότι η πρόβλεψη για φέτος είναι πιο συντηρητική ακόμη και από αυτή του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών το Ταμείο εμφανίζεται ιδιαίτερα απαισιόδοξο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές για τα χρόνια μετά το 2022 Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2.6% το 2023 1,8% το 2022 1,5 % το 2023 και 1,2% το 2024 παρά την θετική συμβολή που αναγνωρίζει ότι θα έχουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης για την οικονομία.

  Υπογραμμίζει μεν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας από τις ελληνικές αρχές αλλά σημειώνει ότι το σενάριο της ανάκαμψης έχει να αντιμετωπίσει κινδύνους με δεδομένο ότι το ποσοστό εμβολιασμού στην χώρα βρίσκεται στο μέσο όρο της Ευρώπης Με βάση αυτό μια επιδείνωση της πανδημίας μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους σε μια σειρά από κλάδους της οικονομίας. Επίσης με την συνέχιση της πανδημίας το Ταμείο βλέπει άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομίας.

  Ενας ακόμη κίνδυνος είναι η κατώτερη του αναμενομένου αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής επί το αυστηρότερο και της αύξησης των γεωπολιτικών κινδύνων.

  Αντίθετα στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ανάκαμψη είναι κυρίως η ορθή αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης που μπορεί να αυξήσει το μέγεθος των επιχειρήσεων των εξαγωγών των επενδύσεων και τελικά το ρυθμό ανάπτυξη της οικονομίας οδηγώντας σε πιο βιώσιμο δημόσιο χρέος.

  Στην έκθεση τονίζεται ότι το Ταμείο προσυπογράφει τις πρόσφατες μειώσεις φόρων στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η Κυβέρνηση και αφορούν την μείωση του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις και το μη μισθολογικό κόστος, Στην μετά τον κορονοϊό εποχή η θέση του Ταμείο είναι ότι οι μειώσει φόρων θα πρέπει να συνεχιστούν διευρύνοντας την φορολογική βάση. Μάλιστα επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι για να εξοικονομηθούν πόροι που θα δώσουν το περιθώριο για νέες μειώσεις φόρων θα πρέπει να μειωθούν δαπάνες κυρίως στο πεδίο των συντάξεων αλλά και φορολογικές δαπάνες λόγω της εξαίρεσης μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού από την πληρωμή φόρων.

  Βιώσιμο μεσοπρόθεσμα το χρέος

  Το δημόσιο χρέος το οποίο το ΔΝΤ υπολογίζει αθροίζοντας και τις αναβαλλόμενες πληρωμές προς τον EFSF αναμένεται να αποκλιμακωθεί μεσοπρόθεσμα. Από το 213,8% του ΑΕΠ το 2021 στο 204,1%, το 2022 και στο 197% το 2023 παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερα επίπεδα από ότι προβλεπόταν προ πανδημίας. Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 169% του ΑΕΠ το 2030. Τονίζεται όμως ότι μεσοπρόθεσμα θα συνεχίζει να διατηρεί την βιωσιμότητα του λόγω των χαμηλών αναγκών χρηματοδότησης και το υψηλό απόθεμα ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου.Ωστόσο όπως τονίζει το Ταμείο το υψηλό ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ το καθιστά ευάλωτο μακροπρόθεσμα στις διακυμάνσεις των επιτοκίων της αγοράς και αλλαγές της νομισματικής πολιτικής.

  Όσον αφορά στο πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται πως από την περιοχή του 12% του ΑΕΠ φέτος θα περιοριστεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022 για να ακολουθήσει πέρασμα στα πρωτογενή πλεονάσματα στη συνέχεια με 0,3% και 0,9% του ΑΕΠ αντίστοιχα την ερχόμενη διετία.

  Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

  Σε ό,τι αφορά την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τονίζεται ότι η προσπάθεια μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας Σημειώνει πάντως ότι οι τιτλοποιήσεις των τραπεζικών ΜΕΔ μέσω του Ηρακλή μπορούν να πετύχουν μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι είναι επιτυχείς οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων ( σ.σ τα στοιχεία της έκθεσης αφορούν εξέταση που έγινε τον Μάιο). Η πανδημία ίσως καθυστερήσει την επιστροφή των τραπεζικών ισολογισμών στην ομαλότητα, απαιτώντας μια προληπτική δράση από την κυβέρνηση, με υποστήριξη από μια ανάλυση κόστους - οφέλους σε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

  Στόχος των ελληνικών αρχών θα πρέπει να είναι η μείωση του ρίσκου για τον χρηματοοικονομικό τομέα, και να αποφευχθεί μια μέτρια και χωρίς επαρκείς χρηματοδοτήσεις ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ καλωσορίζει την επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για τις τραπεζικές τιτλοποιήσεις (Ηρακλής ΙΙ )αλλά σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι προσπάθειες αύξησης κεφαλαίων από τις τράπεζες είναι ανεπαρκείς ή υλοποιηθούν άλλα ρίσκα εκτέλεσης. Καθώς το σχέδιο ΤτΕ για bad bank μπήκε στα συρτάρια, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεργαστεί με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να βρεθεί μια λύση για την αδυναμία των τραπεζικών κεφαλαίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ