Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Ιουλ-2021 16:26

  Βουλή: Σε θετική κατεύθυνση το σ/ν για τον Οργανισμό Ελεγκτικού Συνεδρίου λέει οι φορείς

  Βουλή: Σε θετική κατεύθυνση το σ/ν για τον Οργανισμό Ελεγκτικού Συνεδρίου λέει οι φορείς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κοινή εκτίμηση πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης "Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις" κινείται σε θετική κατεύθυνση καταγράφηκε και από όλους τους φορείς που κλήθηκαν σε ακρόαση κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

  Από την πλευρά των εργαζομένων του Ελεγκτικού Συνεδρίου ζητήθηκε στο Οργανόγραμμα να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις σε ό,τι αφορά τις κατανομές του προσωπικού, σε δυνατότητες μετατάξεων αλλά και να γίνουν με διαγωνισμό 140 προσλήψεις προσωπικού. Οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων, των Συμβολαιογράφων, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του ΙΣΑ εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην υπαγωγή τους σε ελέγχους για την οικονομική διαχείριση των πόρων τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρης Βερβεσός χαρακτηριστικά ανέφερε πως είναι συνταγματικά (αρθρο112 Σ) ανεπίτρεπτος ο έλεγχος στα οικονομικά των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου διεθνούς χαρακτήρα καθώς αυτοί είναι οργανωμένοι σε βάση σωματειακή, στο πεδίο διαχείρισης της περιουσίας τους και σε βάση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ως προς τις εκτελεστικές τους αρμοδιότητες που τους δίνει ο νόμος.

  Σημείωσε πως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν εξαιρεθεί ειδικότερα με το άρθρο 89 του πρόσφατου Κώδικα Δικηγόρων του 2013, από τους φορείς της γενικής Κυβέρνησης, ενώ υπάρχει και πλειάδα δικαστικών αποφάσεων του Αρείου Πάγου και του ΣτΕ που έχουν κρίνει ότι δεν αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κατά την άσκηση της διαχειριστικής τους λειτουργίας. Οι μόνοι πόροι τους, είπε, είναι οι συνδρομές των μελών τους -και αυτό δεν μπορεί να θεωρείται δημόσιος πόρος-. Δεν επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό.

  Ο Δ. Βερβεσός ξεκαθάρισε πως εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να ελέγχονται οι πόροι μας οι οποίοι προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αν έχουμε, ή από Κοινοτικά Προγράμματα (ΕΣΠΑ). Ήδη γι' αυτά ελεγχόμαστε, όπως ξέρετε, από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά όργανα, όπως όλοι οι φορείς οι οποίοι λαμβάνουμε Κοινοτικές επιχορηγήσεις" αντιθέτως τόνισε "εάν η Κυβέρνηση επιμείνει να ελέγχει τα νομικά πρόσωπα, είναι στην ουσία σα να θέλει να μπει "από την πίσω πόρτα" στη διαχείριση των εσωτερικών χρημάτων των νομικών προσώπων".

  Στο ίδιος μήκος και οι πρόεδροι του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθήνας - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσων Γιώργος Ρούσκας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάχτυλος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης.

  Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Ελεγκτικού Συνεδρίου Θεόδωρος Κόλλιας από την δική του πλευρά ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί τη βάση για τον εκσυγχρονισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου ώστε να επιτελέσει το ρόλο του που είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών του κράτους. Υπογράμμισε πως πλέον, παρέχεται μια πολύ μεγάλη δυνατότητα ελέγχου σε πεδία που το Ελεγκτικό Συνέδριο ουδέποτε είχε ασχοληθεί, όπως η πορεία εξέλιξης του δημοσίου χρέους και της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Ο νέος Οργανισμός επίσης, είπε, παρέχει μεγάλες δυνατότητες στους υπαλλήλους για τους ελέγχους που καλούνται να διενεργούν, ενώ επιλύει και πάγια αιτήματα. Επισήμανε όμως ότι στο οργανόγραμμα σωστά περικόπηκαν θέσεις που αφορούσαν υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ προκειμένου να δημιουργηθούν οι περισσότερες θέσεις Γενικών Συντονιστών, αλλά θεωρούμε πως τουλάχιστον 60 με 70 από αυτές τις θέσεις θα πρέπει να μετατραπούν σε θέσεις Π.Ε. και Τ.Ε. Επίσης, ζήτησε να γίνει ένας δημόσιος διαγωνισμός για να προσληφθούν τουλάχιστον 140 νέοι άνθρωποι, οι οποίοι θα βοηθήσουν και θα στελεχώσουν τις Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε όλη την επικράτεια.

  Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων Δημήτρης Φινοκαλιώτης ανέφερε πως θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο κινείται σε πολύ σωστά βήματα εκσυγχρονίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις διαδικασίες των. Συντάχθηκε στην απαλοιφή της διάταξης για τους επαγγελματικούς συλλόγους - νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ενώ ζήτησε να υπάρξει κάποια αναπροσαρμογή των ρυθμίσεων του δημοσίου λογιστικού ώστε να μην υπάρχει και μια αντίφαση σε κάποιες έννοιες του Ν. 4270/14.

  Ο πρόεδρος της εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γρηγόρης Κωνσταντέλος σημείωσε ως πολύ σημαντική εξέλιξη την ψηφιοποίηση των ελέγχων και της λειτουργίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς όπως είπε αυτό δίνει ταχύτητα, σαφήνεια, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, ζήτησε η εφαρμογή των ηλεκτρονικών διαδικασιών να ξεκινήσει νωρίτερα από το δικαστικό έτος 2022 - 2023 καθώς όπως είπε όσο γρηγορότερα γίνει αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους τους φορείς οι οποίοι υπόκεινται σε ελέγχους. Επίσης, ανέφερε πως θα ήταν καλό εάν ήταν εφικτό να γίνει μια μεγαλύτερη αποσαφήνιση στο νόμο, στις κατηγορίες λειτουργικών δαπανών, ώστε να υπάρχει μια καθαρή εικόνα ποιες από τις λειτουργικές δαπάνες θεωρούνται νόμιμες, υλοποιήσιμες και ποιες όχι. Η νομική εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Θεοδώρα Αλεξίου σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τον έλεγχο στους ΟΤΑ ζήτησε να μην είναι τόσο γενική στο νόμο η διάταξη που αφορά στη δυνατότητα μείωσης του καταλογιζόμενου ποσού και ζήτησε την επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 37 του ν.3801/2009.

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ