Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 16:37

  Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και 4ο κύμα το ΥΠΟΙΚ

  Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και 4ο κύμα το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Με το τέταρτο κύμα της πανδημία του κορονοϊού να βρίσκεται προ των πυλών, το υπουργείο Οικονομικών ξορκίζει την επανάληψη περιοριστικών μέτρων που θα επιβράδυναν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. 

  Εκπρόσωποι της Κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι αφής στιγμής υπάρχει επάρκεια εμβολίων, αποκλείεται ένα νέο γενικό lockdown της οικονομίας. Οι οικονομικοί υπουργοί με τη σειρά τους, καθησυχάζουν μεν ότι υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 34 δισ. ευρώ,  αλλά δεν θέλουν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να δοθούν για να καλύψουν νέα μέτρα στήριξης πέραν των 4,5 δισ. που έχουν θεσμοθετηθεί και είναι προγραμματισμένα να υλοποιηθούν μέχρι και το τέλος του χρόνου.

  Το κομμάτι που εγκυμονούσε κάποιον κίνδυνο ερχόταν από την πλευρά΄ της νομισματικής πολιτικής. Σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού,  από τον περασμένο Απρίλιο στο 2%, είχαν αρχίσει οι υπόγειες πιέσεις, κυρίως από τις Βόρειες χώρες,  να χαλαρώσει πια το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Τον Ιούνιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διέψευσε τις φήμες,  ανακοινώνοντας τη συνέχιση των αγορών κρατικών ομολόγων στο ίδιο ύψος τουλάχιστον μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η εμμονή όμως του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κοντά στο 2% υποχρέωσε την ΕΚΤ σε πιο δραστικές αλλαγές. Για να μην αλλάξει τη νομισματική πολιτική, επαναπροσδιόρισε τον ορισμό του πληθωρισμού ο οποίος δεν θα είναι πλέον έως το 2% αλλά "συμμετρικά" του ορίου αυτού. Έχοντας "απενεργοποιήσει" το όριο του πληθωρισμού και ενώ το 4ο κύμα του κορονοϊού σαρώνει την Ευρώπη, η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας του Ευρώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Αφού ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα μείωσης του ορίου των 1,85 τρισ. στις αγορές ομολόγων μίλησε για κάποια μεταβατική φάση του PEPP μετά την επίσημη λήξη του τον ερχόμενο Μάρτιο. 

  Τα ελληνικά ομόλογα 

  Ο προβληματισμός που γεννιέται είναι τι αντιμετώπιση θα έχουν τα ελληνικά ομόλογα σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, με δεδομένο ότι δεν διαθέτουν ακόμη επενδυτική βαθμίδα. Το ενδεχόμενο να αφεθούν στην τύχη τους μάλλον αποκλείεται. Κάτι τέτοιο, θα ισοδυναμούσε σχεδόν με "τιμωρία" της Ελλάδας, η οποία είναι σαφές ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει την επενδυτική βαθμίδα εν μέσω πανδημίας. Μια τέτοια κίνηση θα επηρέαζε την πτωτική πορεία των αποδόσεων αφού μετά από δύο χρόνια, η Ελλάδα θα βρισκόταν εκτός του προγράμματος. Πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να επεκτείνει την κατ εξαίρεση αποδοχή (waiver) των ελληνικών τίτλων,  μέχρι το πρόγραμμα να λήξει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 25,68 δισ. ευρώ, ένα ποσό πάνω από 40% του χρέους της χώρας σε ομόλογα. Αν και δεν μπορεί να μετρηθεί ακριβώς η επίπτωση στην πτώση των αποδόσεων,  οι αγορές της ΕΚΤ,  δημιούργησαν μια είδους "τεχνητή ζήτηση" για τα ελληνικά ομόλογα, συμπιέζοντας τις αποδόσεις τους. 

  Με την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ,  οι επενδυτικοί οίκοι θα αρχίσουν από τον επόμενο χρόνο να μετακινούν την αξιολόγησή τους για την Ελλάδα κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Οι εκτιμήσεις λένε ότι με δεδομένο ότι η επόμενη χρονιά θα είναι η χρονιά σταθεροποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ΕΚΤ θα συνεχίσει την εξαιρετικά ευνοϊκή δημοσιονομική της πολιτική και για τα ελληνικά ομόλογα,  στέλνοντας τις αποδόσεις - και - των ελληνικών ομολόγων ακόμη χαμηλότερα από τις σημερινές. 

  * Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα συζητήσει προς το τέλος του προγράμματος για τη συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ