Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Ιουλ-2021 13:50

  Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να δώσει κεφάλαια κίνησης

  Ανάπτυξη μέχρι και το 2040 από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το Ταμείο ανάκαμψης μπορεί να παρέχει μόνο επενδυτικά κεφάλαια, δεν μπορεί να δώσει κεφάλαια κίνησης γιατί απαγορεύεται από τον κανονισμό λειτουργείας του Μηχανισμού.

  Αυτό τόνισε αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών απαντώντας σε σχετικά αιτήματα επαγγελματικών κλάδων αλλά και αιχμές της αντιπολίτευσης για διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους. Σχετικά με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euroactive.com το οποίο επικαλέστηκε πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Ηλιόπουλος σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις από χώρες για τη διάθεση των 12,7 δισ. ευρώ των δανείων, η ίδια πηγή το επιβεβαίωσε μεν αλλά από την "ανάποδη". Ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε ότι οι εξηγήσεις ζητήθηκαν γιατί δεν δίνονται χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η πηγή του ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι εξηγήσεις που ζητήθηκαν από κάποιες βόρειες χώρες αφορούσαν αν τα δάνεια αυτά θα δίνονταν με τραπεζικά κριτήρια, δηλαδή αν θα τα πάρουν επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ και όχι μικρομεσαίοι οι οποίοι κατά τεκμήριο στην Ελλάδα δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Το θέμα αυτό εξηγήθηκε και το ελληνικό πρόγραμμα εγκρίθηκε από το ECOFIN χωρίς καμία αλλαγή.

  Παραδέχθηκε πάντως ότι πρόβλημα με την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει. Παραδέχθηκε επίσης ότι οι Τράπεζες διστάζουν να πάρουν επιπλέον πιστωτικό κίνδυνο δίνοντας δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τραπεζικό προφίλ. Τόνισε ότι το πρόβλημα λύνεται ως ένα βαθμό από τις επιδοτήσεις που έχουν προγραμματιστεί και αποδίδονται σταδιακά σε κλάδους της οικονομίας με την χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Εξέφρασε δε την πεποίθησή του ότι τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθούν με την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας αφού σταδιακά οι τράπεζες θα μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερο πιστωτικό κίνδυνο παράλληλα με την μείωση των κόκκινων δανείων.

  Ως το τέλος του μήνα στην Βουλή

  Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει την τεχνική συμφωνία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία θα περιλαμβάνεται και η δανειακή σύμβαση των 12,7 δισ. ευρώ που θα διατεθεί για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

  Επόμενο στάδιο θα είναι η κύρωση του συνόλου του σχεδίου και της τεχνικής συμφωνίας από την Βουλή. Όπως ξεκαθαρίστηκε το μόνο τμήμα του σχεδίου που δεν θα δοθεί προς κύρωση θα είναι το τμήμα της κοστολόγησης των έργων. Τούτο διότι στο παράρτημα αυτό υπάρχει εκτός από το κόστος και η πρόβλεψη για εκπτώσεις συγκεκριμένων διαγωνισμών, κάτι που θα επηρέαζε την πορεία κάποιων μεγάλων έργων. Μετά την κύρωση του σχεδίου από τη Βουλή θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ