Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Ιουλ-2021 21:01

  Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΥΠΟΙΚ - τραπεζών - επιχειρήσεων

  Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΥΠΟΙΚ - τραπεζών - επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών και των επιμελητηρίων, με βασικό θέμα την ενίσχυση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας σε περισσότερες επιχειρήσεις.

  Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι το θέμα της ρευστότητας και η αξιοποίηση της ευκαιρίας του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελεί στρατηγική και υπενθύμισε ότι από τα 32 δισ. ευρώ, τα 12,5 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια. Οι τράπεζες συμφώνησαν ότι αυτά τα δάνεια θα δοθούν σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία πληρούν τραπεζικά κριτήρια, βάσει της ευρωπαϊκής εποπτείας, αλλά και των κριτηρίων που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης. Δήλωσαν ότι τα δάνεια αυτά θα χορηγηθούν και θα ξεπεράσουν τον αρχικό στόχο. 

  Ωστόσο, σημείωσαν ότι δεν μπορούν να παραβούν τους εποπτικούς κανόνες και τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Το 95% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρού μεγέθους και βάσει των υποχρεώσεων για τον υπολογισμό του κινδύνου, οι τράπεζες είτε δεν πρέπει να δώσουν δάνειο ή πρέπει να χρηματοδοτήσουν με υψηλά επιτόκια. Εναλλακτικά, θα πρέπει είτε να αυξηθεί το μέγεθος είτε να υπάρξουν εγγυήσεις, όπως μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή του Δημοσίου.

  Η πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν προβλέπει την παροχή εγγυήσεων και έθεσε το θέμα της κοινωνικής και οικονομικής ευθύνης προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομία δύο ταχυτήτων. 

  Επίσης, οι τράπεζες ανέφεραν ότι προσπαθούν να εντοπίσουν επιχειρήσεις που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και δεν μπορούν να πείσουν σε χορήγηση δανείων, καθώς οι ίδιες οι επιχειρήσεις είτε έχουν υψηλή ρευστότητα από τα μέτρα στήριξης, είτε νιώθουν αβεβαιότητα είτε δεν εμπίπτουν στα προγράμματα περιβαλλοντικής και ψηφιακής μετάβασης και εταιρικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Σε ό,τι αφορά σε καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικά σχέδια, αυτά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να υπάρχει ιστορικότητα και συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη.

  Η πλευρά των επιχειρήσεων σημείωσε ότι το 80% των εταιρειών είναι αποκλεισμένες από τις τράπεζες και η εστίαση της χρηματοδότησης σε 30.000 επιχειρήσεις αποκλείει χιλιάδες βιώσιμες μικρές επιχειρήσεις που απειλούνται με λουκέτο και με νέους ανέργους κατά 2 εκατ. άτομα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ