Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 12:25

  UBS: Μπορεί η μετάλλαξη Δέλτα να εκτροχιάσει τα NPLs των τραπεζών; - Η περίπτωση της Ελλάδας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα έχει θέσει νέες προκλήσεις στις οικονομίες εν μέσω του πολυαναμενόμενου re-opening, όπως σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της όπου εξετάζει το κατά πόσον μπορεί αυτή η νέα έξαρση της πανδημίας να "χτυπήσει" τις ευρωπαϊκές τράπεζες οδηγώντας σε αύξηση των NPLs. Όπως καταλήγει, το νέο αυτό κύμα δεν "αρκεί" για να οδηγήσει σε εκτόξευση των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη, ενώ υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο μέτωπο της μείωσης των NPLs, η οποία και ξεχωρίζει ανάμεσα στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, οι αντοχές των συστημάτων υγείας αποτελούν κρίσιμη παράμετρο η οποία και θα καθορίσει τελικά το εάν οι χώρες παγκοσμίως συνεχίζουν να "ανοίγουν" ή θα επιστρέψουν σε αυστηρούς περιορισμούς κινητικότητας. 

  Όπως επισημαίνει η ελβετική τράπεζα, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια λειτουργούν σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία και να προστατεύσουν τα υγειονομικά συστήματα.. Οι χώρες όπου άνω του 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση εμβολίου έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα ασθενών στα νοσοκομεία, και στο 1-10% των χειρότερων επιπέδων που σημειώθηκαν στην Ιταλία το 2020 και στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία φέτος, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Πορτογαλία, η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να θεωρηθούν ως παγκόσμια σημεία αναφοράς, για τη συνεχιζόμενη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην προστασία της χωρητικότητας νοσοκομείων. 

  Η UBS τονίζει πως 877 δισ. ευρώ εταιρικού χρέους της ΕΕ και των νοικοκυριών τέθηκαν σε αναστολή τόκων ή πληρωμών από την έναρξη της πανδημίας, αλλά μόνο 203 δισ. ευρώ παραμένουν σε αυτήν την κατάσταση (τα οποία και θα μηδενιστούν έως το τέλος του έτους). 

  Επιπλέον, όπως τονίζεται, υπάρχουν δύο πολύ καλά νέα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και για τους επενδυτές.

  Πρώτον, οι περισσότερες εταιρείες και τα  νοικοκυριά έχουν βγει από το καθεστώς των μορατορίων. 

  Δεύτερον, το μερίδιο των τραπεζικών δανείων της ΕΕ που εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής πληρωμών είναι μικρό, μόλις στο 1,1%. Η Γερμανία (0,1%), η Ολλανδία (0,1%) και η Γαλλία (0,3%) έχουν εξαιρετικά χαμηλά μερίδια στις διακοπές πληρωμής, ενώ η Ελλάδα (1,1%) και η Ισπανία (1,9%) κατατάσσονται στην καλύτερη θέση στην περιφέρεια της ΕΕ. Στις χώρες που έχουν μείνει πίσω σε αυτό το μέτωπο συμπεριλαμβάνονται η Πορτογαλία (13,8%) και η Ιταλία (3,6%), όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρικών δανείων δεν έχουν ακόμη αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου.

  ΄κλ

  Στις περισσότερες χώρες, ο μη χρηματοοικονομικός κλάδος έχει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με τα νοικοκυριά, σε ό,τι αφορά την έξοδο από τα μορατόρια. Τα χειρότερα αποτελέσματα μάλιστα έχουν η Πορτογαλία και η Ιταλία, όπου το 19,9% και το 13,4% αντίστοιχα των τραπεζικών δανείων των εταιρειών εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου βρίσκονται ακόμα σε μορατόρια.

  [

  Αυξήσεις NPLs στους ευάλωτους κλάδους, αλλά μείωση σε συνολικό επίπεδο

  Τα NPLs κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα στο περιβάλλον των οφειλετών που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που βρίσκονται ακόμη σε αναστολή πληρωμής, τα NPLs στο α’ τρίμηνο του 2021 αυξήθηκαν στο 3,9% (+ 0,6% σε τριμηνιαία βάση). Σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν βγει από την αναστολή πληρωμής, τα NPLs αυξήθηκαν στο 4,5% (+ 0,5%) στο α’ τρίμηνο. Οι δυο αυτές κατηγορίες όμως αποτελούν μόνο το 4,6% των συνολικών δανείων στην Ε.Ε. Για τα δάνεια που δεν μπήκαν ποτέ σε καθεστώς αναστολής τα NPLs στο α’ τρίμηνο μειώθηκαν στο 2,4% (μείωση 0,1%). 

  Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, τα συνολικά NPLs τραπεζών στο α’ τρίμηνο του έτους μειώθηκαν στο 2,5% (-0,1%). Όπως τονίζει η UBS, δεν υπάρχει "μετάδοση" στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα NPLs από τους κλάδους που επηρεάζονται έντονα από την πανδημία προς τους οφειλέτες που δεν επηρεάζονται από την COVID, ενώ η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα διευκολύνει την πώληση υφιστάμενων NPLs στην περιφέρεια της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Η πτώση των NPLs στους κλάδους της μεταποίησης, των ακινήτων και στο χονδρικό / λιανικό εμπόριο αντισταθμίζει εύκολα τα αυξανόμενα NPLs στους κλάδους των τουριστικών καταλυμάτων, των υπηρεσιών εστίασης, των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής.

  [

  ‘Όπως καταλήγει η UBS, η  αύξηση των κρουσμάτων COVID δεν θα είναι αρκετή για να αυξήσει σημαντικά τα NPLs των τραπεζών της ΕΕ. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα η ελβετική τράπεζα χρησιμοποίησε τις εξής παραδοχές:

  1) Ότι τα NPLs από τα δάνεια σε μορατόρια θα αυξηθούν σε επίπεδα ρεκόρ του 6,8% (από 3,9-4,5% σήμερα), και

  2) εάν υποτεθεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των NPLs για τα δάνεια που δεν μπήκαν σε μορατόρια, τα συνολικά NPL θα αυξηθούν μόνο από 2,5% σε 2,7%.

  Αν δεν εμφανιστεί μια μετάλλαξη της COVID που θα πιέσει τα συστήματα υγείας και τι αντοχές των νοσοκομείων, φαίνεται ότι τα αυξανόμενα κρούσματα  από τη μετάλλαξη Δέλτα δεν αναμένεται να "χτυπήσουν" τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως τονίζει η UBS.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ