Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Ιουλ-2021 12:02

  Η ΤτΕ ξεκίνησε τα stress test των μη συστημικών τραπεζών - Τα πρώτα ευρήματα

  Η ΤτΕ ξεκίνησε τα stress test των μη συστημικών τραπεζών - Τα πρώτα ευρήματα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Σε εξέλιξη βρίσκονται τα stress test των μη συστημικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος, τα οποία αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αν και τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητήσει άμεσα τις απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις, όπου διαπιστωθεί η ανάγκη. Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αύξηση κεφαλαίου και υψηλότερες προβλέψεις, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Υπενθυμίζεται ότι τα stress test για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank) που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), σε συνεργασία με τον SSM της ΕΚΤ, πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα. Όμως και αυτά τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν.

  Σύμφωνα με την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, η εποπτεία διαπιστώνει μέχρι στιγμής τα εξής:

  Πρώτον, ορισμένες μη συστημικές τράπεζες δεν φαίνεται να ακολουθούν τη γενικότερη δυναμική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ισχύει για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες προβλέπουν μονοψήφιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2022.

  Δεύτερον, προβληματισμό δημιουργούν τα σχετικά αδύναμα μεγέθη κεφαλαιακής επάρκειας ορισμένων μη συστημικών τραπεζών.

  Attica Bank

  Ήδη, για τη μία από τις μη συστημικές τράπεζες, την Attica Bank, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύστερα από την ενεργοποίηση του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας, τη δημοσίευση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, και τις εγκρίσεις από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα αναμένεται ο υπολογισμός του ύψους απαίτησης υπέρ του Δημοσίου από τη φορολογική αρχή και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση υπολογίζεται γύρω στα 130-150 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί άνω των 200 εκατ. ευρώ με την είσοδο ιδιώτη στρατηγικού επενδυτή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Αλλες μη συστημικές

  Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες (Optima, Vivabank, και συνεταιριστικές), η προσοχή των εποπτικών αρχών εστιάζεται στο ύψος και στην ποιότητα των κεφαλαίων τους. Στο ύψος των κεφαλαίων αναλύεται η χρήση και ο υπολογισμός κάθε κατηγορίας κεφαλαίων για τα εποπτικά κεφάλαια, το κόστος κινδύνου και οι προβλέψεις. Στην ποιότητα των κεφαλαίων εξετάζεται το ύψος των κόκκινων δανείων, η αποτελεσματικότητα στη μείωσή τους. Η αποτελεσματικότητα στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων λαμβάνει τόσο την αξία της μείωσης όσο και την επίπτωση που έχει η διαδικασία στα εποπτικά κεφάλαια και το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας. Σε όλα αυτά, οι προβλέψεις για κινδύνους συνδέουν τις ανάγκες για κεφάλαια και επηρεάζουν την κερδοφορία.

  Συστημικές

  Όσον αφορά στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ανταλλαγή στοιχείων και βρίσκεται στην τελική φάση της επεξεργασίας και των συμπερασμάτων. Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Φρανκφούρτη, λόγω της πανδημίας, τα stress test δεν έχουν τη μορφή και το στόχο του "κόβεσαι-περνάς”. Εξάλλου, μέχρι τα τέλη του 2022, με απόφαση των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών έχει επιτραπεί στις τράπεζες να περιλαμβάνουν στον υπολογισμό των εποπτικών κεφαλαίων κατηγορίες κεφαλαίων που παλαιότερα δεν επιτρεπόταν.

  Σε κάθε περίπτωση, αν διαπιστωθεί ότι κάποια τράπεζα -συστημική ή μη- εμφανίζει πτώση των κεφαλαίων κάτω των ορίων, τότε θα ζητηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Από τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα στοιχεία, τόσο από τις ελληνικές τράπεζες, όσο και από τις εποπτικές αρχές (ΤτΕ, EKT/SSM), οι ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με δείκτες CET1 και συνολικών εποπτικών κεφαλαίων υψηλότερα από τα όρια. Οι γενικές παρατηρήσεις των εποπτικών αρχών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ότι παρουσιάζουν γενικότερα μικρότερες προβλέψεις και μικρότερο κόστος κινδύνου σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια και την αβεβαιότητα της πανδημίας. Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες που έχουν 10πλάσιο στοκ κόκκινων δανείων από τις ευρωπαϊκές, έχουν και τον μικρότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (αν και αρκετά υψηλότερος από το όριο). Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν αρνητική κερδοφορία (τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο), όταν στην υπόλοιπη ΕΕ πραγματοποιήθηκε οριακή αύξηση στα κέρδη.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Τι θα σημάνουν για τις ελληνικές τράπεζες τα stress test του Ιουλίου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ