Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 20:30

  Μπρά ντε φερ Βορρά - Νότου για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων το 2023

  Μπρά ντε φερ Βορρά - Νότου για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης αναμένεται να βρεθούν οι οπαδοί της λιτότητας με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που επιθυμούν ένα πιο ρεαλιστικό πακέτο δημοσιονομικών κανόνων μετά την οριστική υποχώρησης της υγειονομικής κρίσης, στην συζήτηση που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι. 

  Η πρώτη γεύση που έδωσαν οι εκπρόσωποι της Γερμανίας που συμμετείχαν στο συνέδριο του Economist δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αν δε γίνει η ανατροπή που θα θέσει εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού τους Χριστιανοδημoκράτες (CDU) της κ. Μέρκελ.

  Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ, από το βήμα του Economist στο πάνελ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ήταν ξεκάθαρος. Το CDU θα είναι και στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό όπου θα συμμετέχουν και οι Πράσινοι. Σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας εμφανίστηκε κυνικά ρεαλιστής. "Άπαξ και συμμετέχουν στον συνασπισμό οι Χριστιανοδημοκράτες, θα πρέπει να ξεχάσουμε οποιαδήποτε ιδέα για χαλάρωση του δημοσιονομικού συμφώνου. Μπορούν να συζητήσουν αλλαγές που θα το κάνουν πιο απλό και κατανοητό, αλλά σε καμία περίπτωση πιο "άνετο" για τα κράτη μέλη με δημοσιονομικά προβλήματα", τόνισε.

  Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας, πιστός οπαδός της λιτότητας όσο ήταν υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια αποστροφή του λόγου χθες και απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, δήλωσε για άλλη μια φορά ότι είναι "υπέρ των κρατών μελών που τιμούν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους εταίρους τους και τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα επανέλθουν μετά το τέλος της πανδημίας".

  Συμπαραστάτες στη θέση για τη διατήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών όρων είναι από τώρα οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι Αυστριακοί, ενώ η ομάδα αναμένεται να μεγαλώσει μόλις ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση για τις αλλαγές.

  Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα 

  Η Ελλάδα συμμετέχει στις προκαταρκτικές συζητήσεις για το θέμα με μια ισορροπημένη πρόταση. Υποστηρίζει την ύπαρξη δημοσιονομικού ελέγχου, ο οποίος όμως θα προσαρμόζεται στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά και τον οικονομικό κύκλο της κάθε χώρας. Η συνολική πρόταση βρίσκεται κοντά σε αυτήν της Γαλλίας, η οποία έχει προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές και στο ακανθώδες θέμα της σταδιακής μείωσης του χρέους ώστε να τείνει στο 60% αλλά και την μείωση των ελλειμμάτων.

  Αν τελικά επικρατήσει η άποψη των οπαδών της λιτότητας και δεν γίνουν ουσιαστικές αλλαγές, η Ελλάδα θα έχει δύσκολη πορεία στο άμεσο μέλλον. 

  Σε ό,τι αφορά το μέγεθος του χρέους, το οποίο ως γνωστόν έχει ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, θα υποχρεωθεί σε ετήσια μείωση ίση με το 1/20. Αυτό σημαίνει ότι το 2023, οπότε και αναμένεται να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, θα πρέπει να έχει ετήσια μείωση τους χρέους κατά τουλάχιστον 10% του ΑΕΠ. Επίσης, θα πρέπει να ισοσκελίσει άμεσα τον προϋπολογισμό της, όπως επίσης απαιτεί το δημοσιονομικό σύμφωνο. Κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο να γίνει στην τροχιά ανάκαμψης που έχει μπει η ελληνική οικονομία με κορμό τις δημόσιες επενδύσεις και άρα και τις δημόσιες δαπάνες. 

  Πάντως, η ελπίδα παραμένει ζωντανή, χάρη στο γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη δεν θα έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε και στο τέλος του 2022. Συνεπώς, η επαναφορά στην αυστηρότητα που επέβαλε το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να δημιουργήσει μια ΕΕ δύο ταχυτήτων, αντί να επαναφέρει μια δημοσιονομική ισορροπία. Αυτό θα συμπεριληφθεί στα επιχειρήματα των χωρών που υποστηρίζουν δομικές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ