Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Ιουλ-2021 12:07

  ΕΚΤ: Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες το α’ τρίμηνο

  ΕΚΤ: Πώς κινήθηκαν οι τράπεζες το α’ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Το μεγάλο στοκ κόκκινων δανείων και η εντατικοποίηση των τιτλοποιήσεων για την ταχύτερη μείωσή τους προκειμένου να είναι έτοιμες για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης την επόμενη ημέρα της πανδημίας ήταν οι κυριότερες αιτίες που επηρέασαν αρνητικά βασικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών, σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ευρωζώνη.

  Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ο δείκτης των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων σημείωσε μικρή μείωση και διαμορφώθηκε στο 19,34% το α’ τρίμηνο του 2021, έναντι 19,55% το δ’ τρίμηνο του 2020. Μικρή υποχώρηση σημείωσε και ο αντίστοιχος δείκτης των ελληνικών τραπεζών κυρίως λόγω αυξημένων προβλέψεων και των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων. Μολονότι, οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν δείκτη καθυστερήσεων σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από ό,τι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος, ο δείκτης των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων υποχώρησε στο 15,77%, δηλαδή χαμηλότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Ωστόσο, παραμένει αρκετά υψηλότερα από το όριο που απαιτείται από τις εποπτικές αρχές.

  Ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο για τις τράπεζες της Ευρωζώνης και διαμορφώθηκε στο 2,54% από 2,63% στο δ’ τρίμηνο του 2020. Στην Ελλάδα, ο αντίστοιχος δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο και ανήλθε στο 25,17%. Η οριακή άνοδος αποδίδεται στην αρνητική πιστωτική επέκταση στο πρώτο τρίμηνο (μείωση συνολικών χορηγήσεων) και στη μικρή άνοδο των κόκκινων δανείων στο ίδιο διάστημα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Πανευρωπαϊκά, τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη κατά 11 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

   

   

   

  Η εντατικοποίηση των τιτλοποιήσεων και οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία, με τον δείκτη ROE να διαμορφώνεται σε αρνητικά επίπεδα (-1,03%). Πρόκειται για τη μοναδική αρνητική επίδοση στις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι οποίες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν σημαντική αύξηση κερδοφορίας, με τον δείκτη ROE να ανέρχεται στο 7,21% από 1,21% το 2020.

  Στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει ότι το α ́ τρίμηνο του 2021 οι τράπεζες κατέγραψαν, συνολικά, ζημίες καθώς η βελτίωση της οργανικής τους κερδοφορίας δεν ήταν αρκετή για να καλύψει το αυξημένο κόστος αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών μοντέλων λειτουργίας και την καταγραφή προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο που συνδέεται με προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις. Μικρή υποχώρηση παρατηρήθηκε στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, οι οποίοι παρέμειναν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Παραμένει υψηλός όμως ο λόγος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης έναντι του Ελληνικού Δημοσίου προς το σύνολο των κεφαλαίων των τραπεζών. Η μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παρατηρήθηκε το 2020, ουσιαστικά λόγω πωλήσεων δανείων, ανακόπηκε το α ́ τρίμηνο του 2021 με τα κόκκινα δάνεια να εμφανίζουν οριακή αύξηση και το υψηλό τους υπόλοιπο να αποτελεί πρόκληση ενόψει μάλιστα και της δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της πανδημίας. Στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και της επιθετικής στρατηγικής των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες πρέπει να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, την επάρκεια των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο και ειδικότερα την ικανότητα αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που επλήγησαν από την πανδημία, δεδομένου ότι τα μέτρα στήριξης αλλοιώνουν την πραγματική εικόνα. Επίσης, η ΤτΕ αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τις πηγές της οργανικής τους κερδοφορίας και, ποιοτικά και ποσοτικά, τα κεφάλαιά τους, κατεύθυνση στην οποία καταγράφονται ήδη θετικές εξελίξεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ