Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 16:03

  EE: Συγκυριακές οι πιέσεις για την Ελλάδα από τον εισαγόμενο πληθωρισμό

  EE: Συγκυριακές οι πιέσεις για την Ελλάδα από τον εισαγόμενο πληθωρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την εκτίμηση της ΕΚΤ, περί συγκυριακής ανόδου του πληθωρισμού, υιοθετεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές της εκτιμήσεις για το σύνολο των χωρών της ΕΕ και εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστική για την Ελλάδα. 

  Συγκεκριμένα,  στην ανάλυσή της υποστηρίζει ότι η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2% τον Μάιο έναντι 1,6% τον Απρίλιο,  είχε ως βασική αιτία την άνοδο των τιμών των καυσίμων κατά 13,1%. Ωστόσο, τονίζει ότι ο λεγόμενος "σκληρός πυρήνας" του πληθωρισμού (δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς καύσιμα και νωπά τρόφιμα) παραμένει χαμηλά, στο 0,9% τον Μάιο, και μάλιστα ήταν χαμηλότερος από το 1,2% που είχε φτάσει το πρώτο τρίμηνο του χρόνου κυρίως λόγω της σταδιακής υποχώρησης των τιμών των τροφίμων. 

  Υποστηρίζει ωστόσο, ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι ασύμμετρη ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την Ελλάδα, η οποία για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου είχε τον χαμηλότερο πληθωρισμό εντός της ΕΕ (-1,2%) ενώ στην άλλη άκρη την ίδια περίοδο ήταν ο πληθωρισμός της Ουγγαρίας,  ο οποίος έφτασε στο 5,3%.

  Με αυτά τα δεδομένα,  η Επιτροπή τονίζει για την Ελλάδα ότι οι πιέσεις από τον εισαγόμενο πληθωρισμό,  θα αντισταθμιστούν πλήρως από τον αποπληθωρισμό που θα δημιουργήσει η συγκράτηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω της μέτριας ανάκαμψης του τουρισμού. Με αυτό το δεδομένο,  προβλέπει για φέτος αρνητικό πληθωρισμό (-0,4%), με προοπτική να γίνει οριακά θετικός (0,5%) το 2022.

  Αναλύοντας τη μεγάλη εικόνα εντός της ΕΕ, η Επιτροπή παρατηρεί ότι το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο πληθωρισμός τόσο στην ΕΕ όσο και σε επίπεδο Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2% λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών σε καύσιμα,  μέταλλα,  γεωργικά προϊόντα αλλά και της μεγάλης αύξησης του μεταφορικού κόστους. Μάλιστα, σημειώνει ότι με βάση τις έρευνες συγκυρίας που έχει κάνει υπάρχουν προσδοκίες για αυξήσεις σε τελικά προϊόντα οι οποίες θα εμφανιστούν στους επόμενους μήνες. Συνεπώς οι τιμές θα συνεχίσουν  να ανεβαίνουν λόγω συγκυριακών παραγόντων, χωρίς όμως η άνοδος του πληθωρισμού να είναι οριζόντια λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της κάθε ευρωπαϊκής οικονομίας. 

  Πληθωριστικές πιέσεις βλέπει το ΔΝΤ 

  Σε αντίθετη κατεύθυνση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δική του ανάλυση για όλες τις οικονομίες βλέπει πληθωριστικές πιέσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα,  προβλέπει πληθωρισμό από την αύξηση των τιμών των τροφίμων που εκτιμά ότι θα αυξηθούν σε μέσα επίπεδα κατά 20% (13% το 2021 και 7% το 2022). Η αύξηση αυτή στις τιμές των τροφίμων,  αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά 3,2% τον επόμενο και 1,76% τον μεθεπόμενο χρόνο. Μάλιστα,  τονίζει ότι λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους είναι πιθανό η αύξηση των τιμών των τροφίμων να ενισχύσει επιπλέον κατά 1% το πληθωρισμό για το 2021. Ωστόσο, σημειώνει ότι επίδραση των αυξήσεων των τιμών στα τρόφιμα και στα εισοδήματα των καταναλωτών θα είναι διαφορετική στις ανεπτυγμένες χώρες από ό,τι στις αναπτυσσόμενες, με δεδομένο ότι οι δεύτερες, έχουν πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τομέα των τροφίμων από τις πρώτες. Πάντως προβλέπει για τις ΗΠΑ πληθωρισμό φέτος στο 4% ο οποίος θα υποχωρήσει στο 2,5% το 2022. Αντιστοίχως για την ΕΕ το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος πληθωρισμό 3,1%. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Κομισιόν: Βλέπει τώρα ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ φέτος για την Ελλάδα και 6% του ΑΕΠ το 2022

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ