Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Ιουλ-2021 14:05

  Η μεγάλη πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η έγκαιρη υλοποίηση του

  Η μεγάλη πρόσκληση του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι η έγκαιρη υλοποίηση του
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το θέμα της έγκαιρης και ορθής υλοποίησης των έργων και των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης έθεσαν ως βασική πρόκληση για την επιτυχία του προγράμματος ο συμμετέχων σε σχετικό πάνελ συνεδρίου του Economist Ντέκλαν Κοστέλο. 

  Ο υποδιευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικής πολιτικής Ντέκλαν Κοστέλο τόνισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μαζί με τα υπόλοιπα 11 προγράμματα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά ομαλά "Την Τρίτη θα εγκριθεί και από το συμβούλιο και μάλλον η Ελλάδα θα λάβει και την προκαταβολή του 13% που αντιστοιχεί σε κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ" είπε ο κ. Κοστέλο τονίζοντας ότι για πρώτη φορά εκτός από πόρους για την υλοποίηση επενδύσεων θα έχει και πόρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων κάτι που δεν υπήρχε στα προγράμματα προσαρμογής της οικονομίας.

  Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου θύμισε ότι η Ελλάδα είχε προβλήματα και κατά το παρελθόν σε μεγάλα δημόσια έργα, κάτι που δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης καθώς αποτελεί ανεπανάληπτη ευκαιρία για να κλείσει η Ελλάδα το Επενδυτικό της κενό και το κενό μεταρρυθμίσεων.

  Ο πρόεδρος του Euroworking Group Τουόμας Σαρανχεϊμο ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ τόνισε με την σειρά του την ανάγκη σωστής υλοποίησης του προγράμματος διαχρονικά. Όπως σημείωσε το πρόγραμμα σε κάποιες χώρες θα περάσει και εκλογές και αλλαγές κυβερνήσεων. Θα πρέπει για το λόγο αυτό να εξασφαλιστεί ότι θα είναι δεσμευμένοι στην ορθή ολοκλήρωσή του.

  Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε την μέριμνα που έχει ληφθεί για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος ώστε η Ελλάδα να κλείσει το επενδυτικό της κενό και να προωθήσει μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων μέσα από ταμείο Ανάκαμψης

  Στην κατεύθυνση της σωστής υλοποίησης του προγράμματος τόνισε ότι έχει υιοθετηθεί μια συνεκτική δομή διοίκησης η οποία θα χρησιμοποιήσει και τα επιτελεία όλων των υπουργείων για την υλοποίηση τους προγράμματος το οποίο μάλιστα θα είναι εμπροσθοβαρές.

  Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος σημειώνοντας ότι τα δάνεια των 12,7 δισ. ευρώ τα οποία ως γνωστό θα χρηματοδοτήσουν ιδιωτικές επενδύσεις θα διατεθούν σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι όπως συνέβαινε μέχρι τώρα σε αυτούς που αναζητούσαν κρατική χρηματοδότηση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ