Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 12:13

  Κομισιόν: Βλέπει τώρα ανάπτυξη 4,3% του ΑΕΠ φέτος για την Ελλάδα και 6% του ΑΕΠ το 2022

  Με ποια έργα θα ξεκινήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Σε νέα αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις θερινές της εκτιμήσεις, προβλέποντας οικονομική μεγέθυνση 4,3% του ΑΕΠ από 4,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Μάϊο και 3,5% τον Φεβρουάριο. 

  Η Κομισιόν αναθεώρησε για δεύτερη φορά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021 με βάση την καλύτερη του αναμενομένου πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου όταν καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,4% παρά το lockdown που ίσχυε μέχρι και τις αρχές Μαΐου.

  Όπως τονίζεται, κατά τη διάρκεια των περιορισμών τη σκυτάλη για την αύξηση του ΑΕΠ κράτησαν οι εξαγωγές, κυρίως λόγω της διατήρησης της εξαγωγικής δραστηριότητας, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3%.

  Μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης που συνεχίζονται θα βοηθήσουν να περάσει η οικονομία ομαλά στη μετά τον κορονοϊό εποχή σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Όπως τονίζεται για το επόμενο διάστημα η επανεκκίνηση της οικονομίας που θα πυροδοτήσει την αναβαλλόμενη κατανάλωση σε συνδυασμό και με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν μια γερή ώθηση προς τα πάνω στις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκλείει σημαντική επίδραση των εισαγόμενων πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα. Σε ειδικό τμήμα των προβλέψεων σημειώνει ότι η χώρα είχε το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου τον χαμηλότερο πληθωρισμό εντός ΕΕ ( -1,2) ενώ "μαξιλάρι" για τις πιέσεις από την άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων και των πρώτων υλών θα αποτελέσουν οι χαμηλές ακόμη τιμές στον τομέα των υπηρεσιών, λόγω κυρίως της αναιμικής ακόμη ανάκαμψης του κρίσιμου για την Ελλάδα τομέα του τουρισμού. Η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός για την Ελλάδα φέτος δεν θα ξεπεράσει το -0, 4% ενώ του χρόνου ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι οριακά θετικός στο 0,5%.

  Οι κίνδυνοι

  Παρά την αναθεώρηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι οι προβλέψεις γίνονται υπό την αίρεση της ανάκαμψης του τουρισμού για φέτος. Μάλιστα κάνει την εκτίμηση ότι ο τζίρος του τουριστικού προϊόντος δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 ούτε και μέχρι το τέλος του 2022.

  Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα μετά και τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Αν δηλαδή η μετάβαση θα είναι ομαλή ή θα έχουμε ανεπιθύμητα φαινόμενα όπως κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ