Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Ιουλ-2021 08:01

  Σε εξέλιξη διαγωνισμοί κτιριακών υποδομών 1,1 δισ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ

  σδιτ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένη Μπότα 

  Σε εξέλιξη βρίσκονται διαγωνισμοί συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ για κτιριακές υποδομές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

  Το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών Ομίλων για τους διαγωνισμούς αυτούς είναι μεγάλο καθώς θα αναλάβουν συμβάσεις διάρκειας με μέσο όρο τα 25 με 30 έτη. 

  Ήδη σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την ανέγερση και ανακατασκευή 12 Δικαστικών Μεγάρων (χωρισμένος σε 3 διαγωνισμούς) στην ελληνική επικράτεια, ενώ χτες αναδείχτηκε ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος (DELOITTE) ο  οποίος θα "τρέξει" τις διαδικασίες για το πρώτο εκ των τριών διαγωνισμών για την "ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Έδεσσας, Σερρών, Κιλκίς και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης και Συντήρηση και Διαχείριση αυτών μέσω ΣΔΙΤ".

  Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 3 νέων Δικαστικών Μεγάρων στο Κιλκίς, στην Έδεσσα και στις Σέρρες και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης καθώς και την ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ. 

  Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται και οι διαδικασίες για την προκήρυξη των δύο ακόμη διαγωνισμών μέσω ΣΔΙΤ για τα υπόλοιπα δικαστικά μέγαρα της χώρας: ο δεύτερος αφορά την "Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ".

  Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 2 νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Ηράκλειο και Χανιά και στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών.

  Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 121,38 εκατ. ευρώ και ο τρίτος την "ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου και Ανακατασκευή Δικαστικών Μεγάρων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω ΣΔΙΤ".

  Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση 2 νέων Δικαστικών Μεγάρων σε Βόλο και Λαμία και στην ανακατασκευή 3 Δικαστικών Μεγάρων στην Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, καθώς και στην ασφάλιση, συντήρηση και διαχείριση αυτών. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 68,9 εκατ. ευρώ.

  Ισχυρό είναι "το παρών" που έδωσαν πρόσφατα όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί Όμιλοι της χώρας στο διαγωνισμό για το έργο Σχεδιασμός, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Συντήρηση και Λειτουργία 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 160 εκατ ευρώ. 

  Πρόκειται για τις: Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ, ΕΚΤΕΡ - ΕΡΕΤΒΟ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, REDEX - Intrakat, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. - Α.Τ.Ε.Σ.Ε, TEKΑΛ και Μηχανική.

  Η διάρκεια του έργου έχει σε 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων και εν συνεχεία τη λειτουργία-συντήρηση και φύλαξη των σχολείων.

  Τα σχολεία που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, βρίσκονται στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας, Χορτιάτη και Κατερίνης.

  Ο διαγωνισμός προωθείται μέσω ΣΔΙΤ και η συνολική διάρκεια έχει οριστεί σε 27 χρόνια εκ των οποίων 24 μήνες είναι η κατασκευή των κτιρίων και τα υπόλοιπα 25 χρόνια η λειτουργία και η διαχείριση τους.

  Σε εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των δύο ομάδων επτά και έξι περιφερειακών κέντρων επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ).

  Ήδη στην επόμενη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει πέντε σχήματα: Πρόκειται για τα σχήματα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ - ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού 163 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 131,5 εκατ. ευρώ) το οποίο χωρίζεται σε δύο ομάδες: στην Περιοχή Α περιλαμβάνονται επτά ΠΕΚΕΠΠ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων κόστους 70,8 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και στην Περιοχή Β που περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτη και Νοτίου Αιγαίου, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

  Ο διαγωνισμός προωθείται μέσω ΣΔΙΤ και η συνολική διάρκεια έχει οριστεί σε 27 χρόνια εκ των οποίων 24 μήνες είναι η κατασκευή των κτιρίων και τα υπόλοιπα 25 χρόνια η λειτουργία και η διαχείριση τους.

  Επίσης στην διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με την διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου, έχει ήδη εγκρίνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για το νέο κτίριο στο οποίο θα στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. 

  Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.

  Τέσσερις είναι οι ενδιαφερόμενοι (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ο όμιλος Intracom και Dimand Real Estate) για το μεγάλο ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που πρόκειται να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο της Χρωματουργείας Πειραιά (ΧΡΩΠΕΙ) στην λεωφόρο Πειραιώς. 

  Το έργο θα υλοποιηθεί ως Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Από τον διαγωνισμό θα προκύψει ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ), ο οποίος θα αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία της Πολιτείας Καινοτομίας για τουλάχιστον 30 χρόνια (προβλέπεται και 15ετή παράταση). 

  Τέλος, από το 2020 τρέχει ο διαγωνισμός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για το έργο "Υλοποίηση εγκαταστάσεων φοιτητικών κατοικιών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, μέσω ΣΔΙΤ”, συνολικού προϋπολογισμού 255,36 εκατ. ευρώ.

  Ο διαγωνισμός προβλέπει την κατασκευή 2.000 φοιτητικών κατοικιών στο Ρέθυμνο και 1.000 ακόμη στο Ηράκλειο καθώς και την κατασκευή του μεγάλου αμφιθεάτρου στο Ρέθυμνο.

  Στο διαγωνισμό συμμετέχουν οι εταιρείες: "ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.”, ΑΒΑΞ Α.Ε., Archirodon Group NV, "Intrakom Κατασκευές Α.Ε.”, "Ένωση προσώπων Μυτιληναίος Α.Ε. - ΑΤΕΣΕ Α.Ε.”, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. 

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ