Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Ιουλ-2021 15:07

  ΙΟΒΕ: Στο 5%-5,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος

  ΙΟΒΕ: Στο 5%-5,5% η ανάπτυξη του ΑΕΠ για φέτος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Σε σημαντική αναθεώρηση της ανάπτυξης για το 2021 προχώρησε το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την οικονομία, βλέποντας πλέον ρυθμό οικονομική μεγέθυνσης 5%-5,5% του ΑΕΠ έναντι 3,5%-4% του ΑΕΠ τον Απρίλιο.

  Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΟΒΕ κ. Νίκο Βέττα, οι λόγοι για τους οποίους πλέον το βασικό σενάριο ανεβαίνει στο 5%-5,5%, έναντι του 3,5%-4,0% της προηγούμενης πρόβλεψης είναι τέσσερις:

  - Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία έχουν συνολικά θετικότερη της αναμενόμενης πορεία, με άμεση ευνοϊκή επίδραση και στην ελληνική.

  - Η συνεχιζόμενη σε υψηλό επίπεδο στήριξη προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους, που οδηγεί βέβαια σε βαθύ δημοσιονομικό έλλειμμα και στο τρέχον έτος, σε συνέχεια του προηγούμενου.

  - Η ασφάλεια που συνεχίζει να προσφέρει το πλαίσιο της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, κρατώντας χαμηλά το κόστος χρηματοδότησης και για την ελληνική οικονομία.

  - Η θετική ανταπόκριση σημαντικών τομέων της οικονομίας, που έδειξαν ανθεκτικότητα, με κέντρο τις εξαγωγές αγαθών.

  Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 3,5% έως 4,0%, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 1,5% έως 2,0%.

  Επεσήμανε, επίσης, ότι λόγω των μέτρων στήριξης, πολλές επιχειρήσεις έχουν "μπει στην κατάψυξη" και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. "Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές".

  Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι αναμένουμε λουκέτα, εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα.

  Η έκθεση του ΙΟΒΕ εκτιμά, επίσης, ότι κατά την επόμενη πενταετία, οι ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας μπορεί να είναι ισχυροί, υπερβαίνοντας υπό προϋποθέσεις το 3%, κατά μέσο όρο. Σε αυτό συντείνει σειρά παραγόντων, όπως το κόστος χρηματοδότησης που αναμένεται να παραμείνει χαμηλό λόγω των πολιτικών των κεντρικών τραπεζών, η μειωμένη αβεβαιότητα και η εισροή πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα προγράμματα της ΕΕ. 

  Το μεγάλο επενδυτικό κενό μπορεί σταδιακά να μειωθεί όπως και η ανεργία, τροφοδοτώντας την ανάπτυξη, με την οικονομία να πλησιάζει τις μεσοπρόθεσμες παραγωγικές δυνατότητές της. Σε αυτό το διάστημα, η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα να μεγεθυνθεί περισσότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ