Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουλ-2021 08:00

  Η μεγάλη ατζέντα της 11ης αξιολόγησης

  Η μεγάλη ατζέντα της 11ης αξιολόγησης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Παρότι γίνεται μέσα στο καλοκαίρι, η 11η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα οριστικοποιήσει τα μεγέθη και τις αποφάσεις για το κλείσιμο του 2021, αλλά και κάποιους από τους στόχους του 2022.

  Η έκθεση για την αξιολόγηση που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα με τις πρώτες επαφές σε τεχνικό επίπεδο, θα δοθεί στην δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο όταν πλέον θα βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022.

  Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί κάποιες από τις πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου για την μετά τον κορονοϊό εποχή. Η πρώτη από αυτές που θα μπουν στο τραπέζι από την Ελληνική πλευρά είναι η ρύθμιση των χρεών της πανδημίας. Ως γνωστό, υπάρχουν αναβαλλόμενες πληρωμές υποχρεώσεων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ από το περασμένο Μάρτιο, οι οποίες έχουν πάρει αναβολή μέχρι και το τέλος του 2021. Η σχετική εξαγγελία - η οποία όμως ουδέποτε νομοθετήθηκε - ήθελε μια ρύθμιση σε 24 άτοκες ή 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Ο στόχος τώρα είναι οι δόσεις να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερες (υπάρχουν φήμες για πρόταση 72 δόσεων) ανάλογα με τις ζημιές που έχει υποστεί ο υπόχρεος από την υγειονομική κρίση. Επίσης, εξετάζεται να ρυθμιστούν εκτός από τις αναβαλλόμενες υποχρεώσεις και κάποιες άλλες οφειλές που δημιουργήθηκαν τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι η μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ. Μετά τις αυξήσεις που προέκυψαν από την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές, θα πρέπει να γίνουν προσαρμογές και στους συντελεστές, αλλά και στους δείκτες παλαιότητας των ακινήτων, ώστε όχι μόνο να μην αυξηθεί ο βασικός φόρος για τα ακίνητα, αλλά να προκύψει και η δεύτερη δόση της μείωσης μεσοσταθμικά κατά 8%. Επίσης, λόγω των αυξήσεων των αντικειμενικών σε πολλές περιοχές της χώρας, θα πρέπει να υπάρξει προσαρμογή του συμπληρωματικού φόρου που πληρώνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250 .000 ευρώ. Τούτο με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις (πχ οι τουριστικές) θα δουν τις υποχρεώσεις τους σε ΕΝΦΙΑ να αυξάνονται κατακόρυφα, μετά από τις δύο δύσκολες χρονιές της πανδημίας.

  Θα εξεταστεί επίσης η δημοσιονομική πορεία της οικονομίας όπου η ελληνική πλευρά έχει το "καλό χαρτί": Τη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου. Το γεγονός δηλαδή ότι ενώ η οικονομία βρίσκονταν σε lockdown που δεν είχε υπολογιστεί στο προϋπολογισμό του 2021, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων ήταν μονοψήφια και αφορούσε κυρίως τους έμμεσους φόρους και τους φόρους κατανάλωσης. Η δημοσιονομική απόκλιση ήταν αποτέλεσμα σχεδόν αποκλειστικά των δαπανών, οι οποίες γίνονταν για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας.

  Επίσης, τα μέτρα στήριξης ύψους 11,2 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν από την αρχή του χρόνου και τα 4,5 δισ. ευρώ μέτρα μετάβασης που θα εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2021, είναι σύμφωνα με την ΕΕ και έχουν βοηθήσει να περιοριστεί η ανεργία και να μην υπάρξει έξαρση λουκέτων σε επιχειρήσεις.

  Κόκκινα δάνεια πλειστηριασμοί

  Το δύσκολο θέμα των κόκκινων δανείων δεν θα λείπει ούτε από αυτή την αξιολόγηση. Στην κατεύθυνση αυτή θα συζητηθεί ετοιμότητα και ο σχεδιασμός για την επέκταση του προγράμματος "Ηρακλής", αλλά και η πορεία υλοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.

  Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επανέλθουν και στο θέμα των πλειστηριασμών, οι οποίοι είχαν "παγώσει" από το lockdown της οικονομίας. Το αίτημα των ξένων τεχνοκρατών είναι να προχωρήσουν πλειστηριασμοί που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα για μη ευάλωτα νοικοκυριά.

  Επίσης, θα επανέλθουν στις περίπου 70.000 αιτήσεις του παλιού νόμου Κατσέλη οι οποίες είχαν επίσης παγώσει, λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων. Οι θεσμοί ζητούν και για το θέμα αυτό οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ώστε το ζήτημα να κλείσει.

  Θα γίνουν επίσης και επαφές με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και την Τράπεζα της Ελλάδας, με στόχο να διαπιστωθεί αν και σε πιο βαθμό έχει αποκατασταθεί η χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ