Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιουν-2021 22:42

  Το Διοικητικό Πρωτοδικείο καταδίκασε το Δημόσιο για υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης

  Το Διοικητικό Πρωτοδικείο καταδίκασε το Δημόσιο για υπέρμετρη καθυστέρηση στην έκδοση σύνταξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 

  Μια απόφαση που ανοίγει το δρόμο για να διεκδικήσουν αποζημίωση λόγω βλάβης από το Δημόσιο χιλιάδες συνταξιούχοι, εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, επιδικάζοντας αποζημίωση 4.350 ευρώ σε ασφαλισμένη λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της.

  Η προσφεύγουσα, αν και δικαιούταν να εισπράττει τη σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου λάβει τελικά την σύνταξη. 

  Μάλιστα, σύμφωνα με όσα υποστήριξε, εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του e-ΕΦΚΑ έχασε τμήμα από τη σύνταξή της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012. Στον αντίποδα, ο ΕΦΚΑ αντέτεινε ότι δεν έχει κάνει καμία παράνομη πράξη, καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

  Το σκεπτικό

  Το δικαστήριο έκρινε ότι μπορεί "να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος". 

  Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας" αναφέρεται στο σκεπτικό της υπ’αριθμόν 1806/2021 απόφασης με βάση την οποία επιδικάζεται ως αποζημίωση ποσό περίπου 4.350 ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ