Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Ιουν-2021 20:10

  Ξαναζεσταίνεται η αγορά καταναλωτικών δανείων

  Ξαναζεσταίνεται η αγορά καταναλωτικών δανείων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  Tο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς από τον Μάιο συνοδεύτηκε από αύξηση της τελικής ζήτησης που εκδηλώθηκε κυρίως μέσω της κατανάλωσης. Παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων, χωρίς αυτή να δικαιολογείται από νέα δάνεια. Όμως, σε μεγάλο μέρος οφείλεται στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών από νοικοκυριά, των οποίων οι καταθέσεις τον Μάιο σημείωσαν τη μικρότερη αύξηση από την αρχή της πανδημίας. Τον ίδιο μήνα, εμφανίζονται για πρώτη φορά θετικές ροές χρηματοδότησης προς νοικοκυριά με νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Οι θετικές καθαρές ροές δείχνουν ότι οι εκταμιεύσεις νέων δανείων ήταν μεγαλύτερες από τις αποπληρωμές. Στις καθαρές ροές δεν λαμβάνονται τιτλοποιήσεις, πωλήσεις δανείων, διαγραφές ή συναλλαγματικές διαφορές. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δανείστηκαν για στεγαστικά και για κατανάλωση ύστερα από χρόνια.

  Όπως εξήγησαν τραπεζικά στελέχη στο Capital.gr, οι κυρίαρχες αιτίες είναι η συνεχιζόμενη ζήτηση για αγορά αυτοκινήτων, με ιδιαίτερα αυξητική τάση για ηλεκτρικά. Η δεύτερη τάση αφορά στην αγορά ακινήτων. Η ζήτηση για ακίνητα και στεγαστικά δάνεια είχε εκδηλωθεί κατά το γ’ τρίμηνο του 2020, όταν διακόπηκε ξαφνικά λόγω του δεύτερου και τρίτου lockdown. Με το άνοιγμα της αγοράς τον Μάιο εμφανίστηκε αυτή η ετεροχρονισμένη ζήτηση.

  Κάτι αντίστοιχο, δηλαδή θετική πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις δεν τη βλέπουμε. Στο πρώτο πεντάμηνο παρέμεινε αρνητική κατά 70,9 εκατ. ευρώ. Τραπεζικά στελέχη εξηγούν ότι η κύρια αιτία είναι πως οι επιχειρήσεις δεν ζητούν δάνεια, αφενός λόγω της ρευστότητας που είχαν συγκεντρώσει από τα πακέτα στήριξης και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων τους και αφετέρου της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθούν οι πρώτοι μήνες μέχρι την κανονικότητα. Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες αναμένονται σήμερα με ενδιαφέρον οι παρατηρήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που θα παραδώσει στη Βουλή, αλλά και η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες.

  Η αυξημένη ζήτηση για ακίνητα και στεγαστικά δάνεια εξηγεί, με τη σειρά της σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια. Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι αγορές ακινήτων συνοδεύονται συνήθως με αγορές οικιακού εξοπλισμού. Τα καταναλωτικά αυτά δάνεια έχουν είτε τη μορφή δόσεων με χρήση πιστωτικών καρτών ή, κυρίως, με δάνεια που χορηγούνται από τις λιανικές αλυσίδες που συνεργάζονται με εμπορικές τράπεζες (για διευκολύνσεις αγοράς καταναλωτικών αγαθών). Επίσης, ένα μέρος της αύξησης της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια προήλθε από αναβαλλόμενες αγορές των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια των lockdown.

   


  Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναφέρουν ότι η ζήτηση προέρχεται κυρίως από νέους δανειολήπτες και από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του brain drain. Η νέα γενιά δανειοληπτών αναζητά ακίνητα μέσω μεσητικών γραφείων, τα οποία έχουν συμφωνίες με εμπορικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση των αγορών. Πρόκειται για ηλικίες γύρω στα 40 έτη που προτιμούν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς να γίνεται με ίδια χρηματοδότηση και το μικρότερο κομμάτι με στεγαστικό δάνειο.

  Οι ιδιώτες από το εξωτερικό αναζητούν ευκαιρίες κυρίως για εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Για τον λόγο αυτό επιπλώνουν και εξοπλίζουν τα ακίνητα που αγοράζουν, εξηγώντας ταυτόχρονα και την άνοδο της καταναλωτικής πίστης (π.χ. αγορά οικιακού εξοπλισμού και επίπλων από εμπόρους σε δόσεις κ.λπ.). Επίσης, προτιμούν κατοικίες λιγότερων τετραγωνικών μέτρων, σε σχέση με την παλαιότερη γενιά δανειοληπτών.

  Λόγω της νέας τάσης, οι τράπεζες πρόκειται να δημιουργήσουν δίκτυο μεσητικών γραφείων και λιανικών αλυσίδων, δημιουργώντας μια πλατφόρμα όπου το ενδιαφέρον του αγοραστή θα συνδυάζεται αυτόματα με την προσφορά, υποδεικνύοντας τα ακίνητα που καλύπτουν τα κριτήρια του αγοραστή αλλά και τους τρόπους χρηματοδότησης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την ολοκλήρωση της πλατφόρμας αυτής.

  Έτσι, τον Μάιο δόθηκαν περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια σε νοικοκυριά. Στα στεγαστικά δάνεια, η καθαρή ροή ήταν αρνητική, αλλά μειωμένη μόλις κατά 7 εκατ. ευρώ, από -115 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους. Οι αρνητικές ροές στη στεγαστική πίστη ακολουθούν μια σταθερά μειούμενη τάση τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, με εμφανή επιτάχυνση από το γ’ τρίμηνο του 2020.

  Επίσης, οι τράπεζες σημειώνουν ότι το ενδιαφέρον στη στεγαστική πίστη συγκεντρώνουν τα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για μακροπρόθεσμο ορίζοντα, π.χ. για άνω των 10 ή 25 ετών. Πρόκειται για σχετικά νέα προϊόντα, τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω των συνθηκών χαμηλών επιτοκίων και δίνουν τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να "κλειδώσουν” ένα χαμηλό και σταθερό επιτόκιο για δεκαετίες ή ακόμα και μέχρι τη λήξη του δανείου.

  Οι εξελίξεις αυτές έφεραν την αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών στα 78 εκατ. ευρώ τον Μάιο (από 1,8 δισ. ευρώ τον Απρίλιο) και 3,7 δισ. ευρώ συνολικά στο πεντάμηνο. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων σημείωσαν μεγάλη αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ (από -500 εκατ. τον Απρίλιο και +923 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο). Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον Μάιο συνεχίστηκαν τα μέτρα στήριξης τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες και ανέργους, γεγονός που συνέβαλε στην ενίσχυση των καταθέσεων.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Οι 30άρηδες αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ