Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Ιουν-2021 16:40

  Ανάπτυξη μέχρι και το 2040 από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

  Ανάπτυξη μέχρι και το 2040 από τις μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά 10,1% μέχρι και το 2030 και κατά 10,5% μέχρι το 2040, θα είναι το αποτέλεσμα για την οικονομία από την υλοποίηση του συνόλου των 67 μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

  Στη σχετική μελέτη επισημαίνεται ότι τα οφέλη για την οικονομία σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι διατηρήσιμα μακροχρόνια, μόνο εφόσον υπάρξει πλήρης υλοποίηση των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων. Διαφορετικά, τα οικονομικά οφέλη του Σχεδίου θα είναι βραχυπρόθεσμα και η οικονομία θα επιστρέψει σταδιακά στην προηγούμενη κατάσταση. Εξετάζει την θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων, ένα βασικό και ένα διευρυμένο σενάριο όπου υπολογίζει και την θετική επίδραση της ψηφιοποίησης του κράτους.

  Στο βασικό της σενάριο και στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων,  η ΤτΕ αξιολογεί αυτές που αυξάνουν τον ανταγωνισμό σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, αυτές που ενισχύουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας και αυτές που αυξάνουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας.

  Περιλαμβάνοντας και την επίδραση των 30,5 δισ. η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μέχρι και το 2026, λόγω της εισροής των πόρων ύψους 17,8 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ από δάνεια αλλά και την υλοποίηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα θα έχει συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9%. Το συνολικό όφελος αναλύεται σε αύξηση κατά 4,3% του ΑΕΠ από τα κονδύλια και 2,6% από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

  Η αναλογία στην αύξηση του ΑΕΠ αλλάζει δραστικά υπέρ των μεταρρυθμίσεων μετά το 2026. Συγκεκριμένα, για μια δεκαετία αργότερα από την έναρξη του προγράμματος, δηλαδή το 2030,  η Ελλάδα θα συνεχίζει να αυξάνει το ΑΕΠ κατά 7%. Από αυτό, το 2,1% θα προέλθει από τα κονδύλια του Ταμείου ενώ η αύξηση του ΑΕΠ από τις μεταρρυθμίσεις θα είναι υπερδιπλάσια, φτάνοντας στο 4,9% του ΑΕΠ. 

  Στα 20 χρόνια από την έναρξη του Ταμείου Ανάκαμψης, το 2040, το ΑΕΠ θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 6,6% από το οποίο μόνο το 0,6% του ΑΕΠ θα προέχεται από τα κονδύλια των 30,5 δισ. ευρώ και 6% από τις μεταρρυθμίσεις. 

   

  Καταλύτης ανάπτυξης η ψηφιοποίηση του κράτους 

  Στο διευρυμένο σενάριο, που λαμβάνει υπόψη και τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης και τη συνακόλουθη βελτίωση της κατανομής των παραγωγικών πόρων εντός του δημοσίου, η επίδραση αυξάνεται δραματικά. 

  Η κρίσιμη αυτή μεταρρύθμιση που αναμένεται να απελευθερώσει πόρους και να μειώσει τη γραφειοκρατία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μπορεί να συνεισφέρει από μόνη της στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% ως το 2026,  έως 3,1% ως το 2030 και 3,9% ως το 2040.

  Συνεπώς με το διευρυμένο σενάριο που υπολογίζει και την επίδραση της ψηφιοποίησης του κράτους το ΑΕΠ θα αυξηθεί μέχρι και το 2026 κατά 8,5% ως το 2030 κατά 10,1% και μέχρι και το 2040 κατά 10,5%. 

  Η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας αναμένεται να έχει ευεργετικές επιδράσεις και στα έσοδα του Δημοσίου, λόγω της αύξησης της φορολογικής βάσης, δημιουργώντας έμμεσα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Στον βαθμό που το περιθώριο αυτό θα αξιοποιηθεί για μειώσεις φορολογικών συντελεστών ή αυξήσεις δαπανών, μπορεί να επιφέρει πρόσθετες θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη μέσα από έναν ενάρετο κύκλο.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * ΤτΕ: Ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 6,9%-8,5% έως το 2026 χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης

  * Θ. Σκυλακάκης: Στοίχημα ο διπλασιασμός των πόρων για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ