Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 20:01

  Πώς και πού θα επενδύονται οι εισφορές του νέου επικουρικού

  Πώς και πού θα επενδύονται οι εισφορές του νέου επικουρικού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Αλλάζει πλήρως το ''καθεστώς'' της επικουρικής ασφάλισης από τον Ιανουάριο του 2022. Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες του επερχόμενου νομοσχέδιου τους οποίους παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου οι εισφορές όσων πρωτασφαλιστούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 θα κατατίθενται σε ατομικούς ''λογαριασμούς'' τους. Από εκεί και θα επενδύονται σε τίτλους, κατ΄ επιλογή του ασφαλισμένου.

  Ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα μπορεί ανά 5 έτη να αλλάζει το ''προφίλ'' του χαρτοφυλακίου του, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να βλέπει την πορεία των αποδόσεων των επενδυμένων εισφορών.

  Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη στο Capital.gr, το βασικό σενάριο προβλέπει πως το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης θα αναρτηθεί αύριο, Τρίτη, στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Εργασίας:

  Για κάθε νέο ασφαλισμένο θα δημιουργηθεί ατομικός λογαριασμός, στον οποίο θα κατευθύνονται οι εργοδοτικές και εργατικές εισφορές για επικουρική ασφάλιση που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό ή από τον ίδιο τον εργαζόμενο -εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο- καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

  Η διαχείριση των ατομικών αυτών λογαριασμών -των ατομικών "κουμπαράδων"- θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα, ενός νέου Ταμείου που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Το Ταμείο που θα διαχειρίζεται τις εισφορές, θα ονομάζεται ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) και θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

  Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει από έναν μικρό αριθμό επενδυτικών "προφίλ" (συντηρητικό, ισορροπημένο, επιθετικό) όπου θα επενδυθούν τα κεφάλαια του "ασφαλιστικού κουμπαρά" του.

  Θα έχει τη δυνατότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα (5ετία) να αλλάζει προφίλ και θα έχει τον πλήρη έλεγχο των εισφορών του και των αποδόσεών τους μέσω πρόσβασης από το κινητό ή/και τον υπολογιστή του ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει και με το e-banking. Δηλαδή, θα βλέπει τις εισφορές και τις αποδόσεις των εισφορών του να σωρεύονται στον ατομικό κουμπαρά και να "χτίζεται" το κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επικουρική του σύνταξη.

  ''Δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης''

  Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης.

  Η νέα επικουρική παραμένει το δεύτερο σκέλος της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, εντός του πρώτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου Ταμείου και ο Διευθύνων Σύμβουλός του θα διορίζονται από τον υπουργό Εργασίας ύστερα από ανοιχτές διαδικασίες πρόσληψης, με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια.

  Το ΤΕΚΑ θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία και θα επενδύει με αυστηρά και διαφανή κριτήρια.

  Θα στελεχωθεί κατάλληλα και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

  Το ΤΕΚΑ θα μπορεί να συμβληθεί με εγνωσμένου κύρους ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων -όπως ακριβώς συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

  Για την πρώτη πενταετία, προβλέπεται ρητά στο νόμο ότι οι επενδύσεις θα γίνονται από την ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ (Εταιρεία Διαχείρισης Επενδυτικών Κεφαλαίων Ταμείων) η οποία έχει δώσει διαπιστευτήρια υψηλών αποδόσεων για τα κεφάλαια που διαχειρίζεται. Ενδεικτικά, την περίοδο 2003-2020 η απόδοση που πέτυχε η ΕΔΕΚΤ ΑΕΠΕΥ στα κεφάλαια που της εμπιστεύθηκαν τα ασφαλιστικά Ταμεία ήταν 113%, ενώ το Μεικτό Αμοιβαίο Κεφάλαιο Εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών την ίδια περίοδο είχε απόδοση 146%. Αν αφαιρέσουμε την επίδραση του πληθωρισμού, οι πραγματικές ετήσιες αποδόσεις τους ήταν 2,9% και 3,7% αντιστοίχως.

  Σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουν τα χρήματά τους οι ασφαλισμένοι αν κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις, καθώς, θα προβλέπεται ρητά στο νομοσχέδιο εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση των εισφορών που κατέβαλε, σε πραγματικούς όρους (λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό). Με άλλα λόγια, κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε. 

  Διαβάστε ακόμα

  * Oι νέες επικουρικές συντάξεις - Παραδείγματα

  * Όλο το σχέδιο αλλαγών στην επικουρική ασφάλιση από το 2022

  * Η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ