Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιουν-2021 09:27

  Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για νέο ασφαλιστικό - Τι αλλάζει με το ταμείο επικουρικής ασφάλισης

  Κ. Χατζηδάκης: Θα ξεκαθαρισθεί ποια Σωματεία είναι ''σφραγίδες''
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το νέο ασφαλιστικό σύστημα άφορα υποχρεωτικά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι μπορούν να ενταχθούν σε αυτό, εφόσον το επιλέξουν, οι νέοι κάτω των 35 ετών.

  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση γίνονται διότι αλλάζουν τα δημογραφικά στοιχεία ενώ στο νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης δεν αλλάζουν οι εισφορές, αλλά ο τρόπος που αυτές επενδύονται.

  Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το νέο ταμείο θα είναι δημόσιο, με δημόσια εποπτεία και εγγυήσεις και δε θα έχει την ευελιξία που έχει η ιδιωτική ασφάλιση ενώ ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με τις επικουρικές συντάξεις που δίνονται σύστημα, με το νέο σύστημα θα μπορούμε να έχουμε επικουρικές συντάξεις αυξημένες από 43% έως 68%.

  Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, όταν ξεκίνησε το ισχύον διανεμητικό σύστημα 4 εργαζόμενοι τυπικά επρόκειτο να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου, εντούτοις σήμερα η αναλογία είναι 1,7 εργαζόμενοι να πληρώνουν τη σύνταξη ενός συνταξιούχου.

  Ως εκ τούτου, σημείωσε πως είναι αναγκαία η μετάβαση σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, στο οποίο κάθε εργαζόμενος θα έχει έναν προσωπικό λογαριασμό, έναν προσωπικό κουμπάρα οπού θα επενδύει τα χρήματα του.

  Τέλος, ο υπουργός εξήγησε πως κάθε εργαζόμενος θα είναι σε θέση να επιλέξει από τρία διαφορετικά επενδυτικά προφίλ και κάθε 5 χρόνια θα μπορεί να αλλάζει προφίλ, εφόσον το θελήσει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ