Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Ιουν-2021 16:00

  Στα "σκαριά" νέα ρύθμιση για ασφαλιστικά κορονο-χρέη

  5277693
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέα διπλή ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών βρίσκεται στα "σκαριά" προκειμένου να θεσπισθεί και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του καλοκαιριού.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr η ρύθμιση αυτή, η οποία θα αφορά αποκλειστικά τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες, θα έχει δύο σκέλη.

  Το πρώτο σκέλος θα αφορά τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, οι οποίες χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  Το δεύτερο σκέλος θα αφορά τις νέες οφειλές που συσσωρεύτηκαν προς τα Ταμεία από την "έκρηξη" της πανδημίας (Φεβρουάριος - Μάρτιος του 2020) έως και τον τρέχοντα μήνα (Ιούνιο του 2021).

  Το σχέδιο

  Συγκεκριμένα, σε σχέση με το πρώτο σκέλος της σχεδιαζόμενης ρύθμισης, προβλέπεται πως θα δοθεί 2η ευκαιρία σε όσους πληττόμενους επιχειρηματίες έχασαν τις 120 δόσεις, προκειμένου να επανέλθουν στη ρύθμιση αυτή.

  Βασικός όρος θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταβάλλουν όλες τις απλήρωτες δόσεις ή, εναλλακτικά, οι απλήρωτες δόσεις να μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

  Έστω, για παράδειγμα, εργοδότης, ενταγμένος στη ρύθμιση των 120 δόσεων, δεν πλήρωσε τις δόσεις του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου του 2021.

  Θα πρέπει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο επαναφοράς της εν λόγω ρύθμισης, να τις εξοφλήσει και τις τρεις, μαζί και την επόμενη τρέχουσα (σ.σ. Ιουλίου 2021) προκειμένου να επανενταχθεί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και το σενάριο οι τρεις αυτές δόσεις να μπορούν να καταβληθούν στο τέλος της ρύθμισης και προϋπόθεση επανένταξης να είναι μόνο η καταβολή της επόμενης (σ.σ. Ιουλίου).

  -Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της υπό εξέταση ρύθμισης , το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι η τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων εισφορών τόσο των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων-εργοδοτών όσο και των πληττόμενων -κλειστών ελευθέρων επαγγελματιών για το 16μηνο διάστημα Φεβρουαρίου 2020-Ιουνίου 2021 σε 60 ή ακόμα και 72 δόσεις, δηλαδή σε 5 ή 6 έτη.

  Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη θεσπιστεί παράταση των τρεχουσών εισφορών των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων για την περίοδο Φεβρουαρίου -Μαΐου 2020 και των εισφορών κλειστών και πληττόμενων επαγγελματιών για την περίοδο Φεβρουαρίου -Απριλίου 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Όσοι εξ αυτών δεν πληρώσουν τις προαναφερθείσες οφειλές, θα μπορούν να το κάνουν από τον Ιανουάριο του 2022, είτε σε έως 24 άτοκες δόσεις, είτε σε 25 έως 48 έντοκες (2,5%) έντοκες δόσεις.

  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον θεσπιστεί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 60 ή 72 δόσεων για όλες τις οφειλές της πανδημίας, η προαναφερθείσα ήδη θεσπισμένη ρύθμιση (σ.σ. των 48 δόσεων) ενδεχομένως να καταργηθεί, προκειμένου να υπάρξει ώθηση στους εν λόγω, πληττόμενους οφειλέτες να ενταχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες και όχι από τον ερχόμενο Ιανουάριο (2022).

  Σημειώνεται, επίσης, πως οι δόσεις των ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων των πληττόμενων εργοδοτών οι οποίες έληξαν στις 31 Μαΐου 2021, μπορούν να καταβληθούν έως τις 30 του τρέχοντος μηνός.

  Επίσης, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υποβάλλει αίτημα προσδιορισμού των χρεών τους προκειμένου να ενταχθούν στις 120 δόσεις, αλλά ο προσδιορισμός αυτός δεν έχει γίνει, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην εν λόγω ρύθμιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

  Αναγκαία η αύξηση των εσόδων

  Όλος ο παραπάνω σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μία "ένεση" ρευστότητας στα Ταμεία, τα έσοδα των οποίων συνεχίζουν να πλήττονται από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης.

  Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως αν δεν αντιστραφεί η υφιστάμενη πορεία των εισπράξεων από τις τρέχουσες εισφορές, τότε θα διαμορφωθεί ένα έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, αν και έχει προϋπολογισθεί το ποσό του 1 δισ. ευρώ προκειμένου να το καταβάλλει το κράτος, εκτάκτως, για την κάλυψη των εισφορών όσων βγήκαν (ή θα βγουν) σε αναστολή φέτος.

  Σημειώνεται πως από τις αρχές του τρέχοντος έτους και έως τώρα, οι "τρύπες" του e-ΕΦΚΑ έχουν καλυφθεί μέσω της άντλησης ρευστών διαθεσίμων από τα αποθεματικά του.

  Τι θα γίνει με τις εκκαθαρίσεις των επαγγελματιών

  Όσον αφορά τις δύο εκκρεμείς εκκαθαρίσεις εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως:

  -Η εκκαθάριση των εισφορών των παράλληλα απασχολούμενων επαγγελματιών για το 2020 θα ολοκληρωθεί τέλος του τρέχοντος μήνα. Η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων θα πρέπει να γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2021.

  -Η εκκαθάριση των εισφορών όλων των ελευθέρων επαγγελματιών για το 2019 θα ολοκληρωθεί τέλος του ερχόμενου Ιουλίου. Η εξόφληση των χρεωστικών υπολοίπων θα πρέπει να γίνει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις στο διάστημα Αυγούστου -Δεκεμβρίου 2021.

  Με ανακοίνωσή του, ο e-ΕΦΚΑ έχει ενημερώσει τους αυτασφαλισμένους πως οι βεβαιώσεις ασφαλιστικών εισφορών έτους 2020 των Ελευθέρων Επαγγελματιών, Αυτοτελώς Απασχολούμενων, Αγροτών αλλά και των εργατών γης αμειβομένων με εργόσημο για φορολογική χρήση έχουν αναρτηθεί στον ατομικό λογαριασμό των ασφαλισμένων και στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες που τηρούνται στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ