Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Ιουν-2021 12:09

  "Αδέσμευτη φωνή υπαλλήλων ΟΑΕΔ": Πάνω από 30.000 δανειολήπτες τ.ΟΕΚ δεν έχουν κάνει αίτηση για ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής

  Εργατικές κατοικίες ΟΑΕΔ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ''Η προθεσμία για τις αιτήσεις ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις αποπληρωμής οφειλών των δανειοληπτών ΟΕΚ με ταυτόχρονο κούρεμα αρχικού ποσού δανείου κατά 15% των δανείων λήγει σε λίγες ημέρες (30.6.2021) και ''από το σύνολο των περίπου 81.000 δανειοληπτών πάνω από 30.000 δανειοληπτών δεν έχει κάνει αίτηση παρότι μπορούσαν να έχουν ενταχθεί από τα μέσα του 2018. Aυτό αναφέρει ανακοίνωση της ''Αδέσμευτης Φωνής Υπαλλήλων'' του ΟΑΕΔ. 

  Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει πως ''δυστυχώς αυτό οφείλεται στην ανεπαρκή ενημέρωση για τους κινδύνους μή ένταξης αφού η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 539/Β/16.02.2018), Κεφ. Έκτο παρ.3,4 υποχρεώνει ρητά τον ΟΑΕΔ να βεβαιώσει το σύνολο της υπολειπόμενης οφειλής στις αρμόδιες ΔΟΥ εάν οι δανειολήπτες συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

  Πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι οι προφορικές δημόσιες διαβεβαιώσεις του Διοικητή ΟΑΕΔ ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις σχετικές παραγράφους περί κοινοποιήσεων των χρεών στις ΔΟΥ είναι έωλες και δεν βασίζονται σε κάποιο Νόμο ή Υπουργική Απόφαση. Αντίθετα οι σχετικές διατάξεις είναι υποχρεωτικές και δεσμευτικές για τον ΟΑΕΔ και εάν δεν εφαρμοστούν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες στον ΟΑΕΔ τότε είναι εκτεθειμένοι.

  Ως εκ τούτου για να προστατευτούν οι δανειολήπτες από τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας αλλά και για να θωρακιστεί η υπηρεσιακή λειτουργία του Οργανισμού απαιτείται άμεσα η τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης και η κατάργηση των σχετικών διατάξεων. Ειδάλλως θα προκληθούν πολλά προβλήματα που θα είναι δύσκολο να επιλυθούν στο άμεσο μέλλον.

  Άμεση τροποποίηση χρειάζεται και η διάρκεια συνολικού χρόνου εξαίρεσης για τους ανέργους, των ομάδων με χαμηλά εισοδήματα και για όσους έχουν αδυναμία πληρωμής αφού τα οικονομικά αποτελέσματα από το γενικό lockdown έχουν επιφέρει μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες. Συνεπώς θα πρέπει να αυξηθεί ο συνολικός χρόνος εξαίρεσης από την καταβολή της μηνιαίας δόσης και από το μέγιστο χρονικό διάστημα των 3 ετών να αυξηθεί κατά ισόχρονο του γενικού lockdown δηλαδή για επιπλέον δύο έτη αφού δεν υπήρχε η δυνατότητα εύρεσης εργασίας με κλειστές όλες τις επιχειρήσεις (τροποποίηση Κεφ.4ο, παρ.1,2).

  Άμεσης προτεραιότητας είναι επίσης η εκ νέου παράταση στην κατάθεση των αιτήσεων αφού πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν αναλυτικά ενημερωθεί αλλά και γιατί ένας μεγάλος αριθμός δανείων που η Εθνική Τράπεζα είχε την αποκλειστική διαχείριση, μόλις πριν λίγους μήνες ανέλαβε ο ΟΑΕΔ εξ ολοκλήρου την διαχείρισή τους. Οι άνω των 30.000 δανειοληπτών που δεν έχουν κάνει αίτηση θα πρέπει να ενημερωθούν είτε με την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων αλληλογραφίας (emails) είτε με γραπτά μηνύματα (sms) είτε ακόμη και με ατομική έγγραφη ειδοποίηση προτού το Υπουργείο αποφασίσει την οριστική λήξη ημερομηνίας κατάθεσης των αιτήσεων''.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ