Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 19:26

  To Eurogroup ενέκρινε τη δόση των 748 εκατ. ευρώ και τον μειωμένο ΦΠΑ σε 5 νησιά

  Eurogroup: Πράσινο φως για δόση και μειωμένο ΦΠΑ σε 5 νησιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.14

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα αλλά και για τη μονιμοποίηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Λέρο, Σάμο, Κω και Λέσβο) που υποδέχονται και φιλοξενούν πρόσφυγες έδωσε το Eurogroup του Λουξεμβούργου.

  Σχολιάζοντας την εξέλιξη ο υπουργός Oικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup επεσήμαναν για ακόμη μία φορά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της.

  Επικροτήθηκε η προώθηση και υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, όπως είναι –μεταξύ άλλων– η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η ολοκλήρωση του "οικοδομήματος” του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η πρόοδος που σημειώθηκε στην αξιοποίηση του Ελληνικού, η ενεργοποίηση του νομού για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος εργασιακός νόμος. Με αυτά τα δεδομένα ελήφθη η πολιτική απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ. 

  Παράλληλα, χαιρετίστηκε η υποβολή του συνεκτικού, ώριμου και ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από τη χώρα μας. Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε, σήμερα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε και τη συμφωνία με τους θεσμούς που επικυρώθηκε από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, η πρόταση της Κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε 5 ελληνικά νησιά (Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος), όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Μέχρι σήμερα οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ συνέχισαν να ισχύουν με διαδοχικές εξαμηνιαίες εγκρίσεις. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών η μονιμοποίηση του χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε νησιά θα νομοθετηθεί την επόμενη εβδομάδα.

  "Η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της, αξιοποιώντας την εμπιστοσύνη των εταίρων, των θεσμών, των αγορών, των επενδυτών, των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και –πρωτίστως– της ελληνικής κοινωνίας, συνεχίζουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ισχυρή και ταχεία ανάκαμψη και υψηλή, βιώσιμη, έξυπνη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη" κατέληξε ο υπουργός οικονομικών.

  Τζεντιλόνι: Οι ελληνικές αρχές διατήρησαν μια ισχυρή μεταρρυθμιστική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας

  "Συμφωνήσαμε να εγκρίνουμε την εκταμίευση ποσού ύψους 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, βάσει της θετικής αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την πρόοδο των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

  "Οι ελληνικές αρχές διατήρησαν μια ισχυρή μεταρρυθμιστική πορεία, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας", δήλωσε από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του πλαισίου αφερεγγυότητας, στην επέκταση του προγράμματος "Ηρακλής" για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και στην "καλή πρόοδο" που σημειώθηκε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. "Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν", πρόσθεσε, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο, με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, λέγοντας ότι ο ESM είναι σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι μια "ουσιαστική οικονομική ανάκαμψη είναι καθ'οδόν φέτος στην Ελλάδα" και φαίνεται πως η ανάκαμψη αυτή θα συνεχιστεί και του χρόνου. Όπως είπε, τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές, μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα επωφελείται από τα νέα μέσα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως το μέσο για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα είναι μέσα στις πρώτες χώρες που ξεκινούν το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μέσω του μηχανισμού (RRF), λέγοντας ότι αυτό θα δώσει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη.

  Σε γενικές γραμμές, πρόσθεσε, σημειώθηκε καλή πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο κάποιες προκλήσεις παραμένουν.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Πασκάλ Ντόναχιου: "Βλέπει" αποδέσμευση ποσού 748 εκατ. προς την Ελλάδα από το Eurogroup

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ