Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 18:02

  Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021

  Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Όλο και περισσότεροι γίνονται κάθε μέρα οι παράγοντες που υποδηλώνουν ότι η πρόβλεψη του ΥΠΟΙΚ στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για ανάπτυξη 3,6% του ΑΕΠ το 2021 μπορεί να χαρακτηριστεί εξαιρετικά συντηρητική.

  Το πρώτο στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή ήταν η ύφεση του πρώτου τριμήνου η οποία μετρήθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ στο 2,3% του ΑΕΠ, όταν το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε τρεις φορές μεγαλύτερη ύφεση.

  Τα πρώτα απτά στοιχεία ότι η οικονομία αλλάζει σελίδα, ήρθαν από την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάϊο, που έδειξαν ότι τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο που είχε τεθεί από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Τούτο όταν μέσα στον προηγούμενο μήνα άρχισε σταδιακά το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα,  ότι η οικονομία λειτούργησε ικανοποιητικά και σε συνθήκες ολικού lockdown. 

  Το δεύτερο στοιχείο είναι οι κοινοτικοί πόροι που θα εισρεύσουν στη χώρα από τα Ταμείο Ανάκαμψης και όχι μόνο, που θα φτάσουν τα 9,5 δισ. ευρώ μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η Ελλάδα αναμένεται περί και τα τέλη Ιουλίου να πάρει τα 4 δισ. της προκαταβολής από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα, μέχρι και το τέλος του χρόνου,  το ΥΠΟΙΚ σκοπεύει να πετύχει τους ενδιάμεσους στόχους και να ζητήσει και την πρώτη κανονική δόση των 3,9 δισ. ευρώ. Μαζί με τα χρήματα αυτά,  το επόμενο διάστημα περιμένει άλλο 1,6 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα React EU, που χρηματοδοτεί δράσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τα χρήματα αυτά έχουν δοθεί κατά τους πρώτους μήνες του χρόνου, και θα αναπληρωθούν τώρα από κοινοτικούς πόρους.

  Η πορεία του τουρισμού αναμένεται να επιταχυνθεί τον επόμενο μήνα, όταν θα αρθούν οι περιορισμοί και θα λειτουργήσει στην πράξη το λεγόμενο "πράσινο πιστοποιητικό", το οποίο θα μειώσει σημαντικά τους περιορισμούς των ξένων τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας. Τούτο,  σε συνδυασμό και με την παράταση της τουριστικής περιόδου, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τον τζίρο του κλάδου σε σχέση με το πολύ κακό 2020. Ρόλο στην τουριστική κίνηση, αναμένεται να παίξει και η αναβαλλόμενη κατανάλωση, η οποία θα είναι έντονα αισθητή και στις φετινές διακοπές των Ελλήνων μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας.

  Οι αναθεωρήσεις 

  Με όλα αυτά να γίνονται σταδιακά πράξη,  το υπουργείο Οικονομικών αναμένει ισχυρότερη του αναμενομένου ανάκαμψη για το 2021. Πριν όμως αλλάξει την πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 3,6% του ΑΕΠ για φέτος,  θα περιμένει τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση και την επίσημη ανακοίνωση του δεύτερου τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ (για το οποίο αναμένεται διψήφια άνοδος του ΑΕΠ) τον Σεπτέμβριο. 

  Οι οργανισμοί όμως, εντός και εκτός Ελλάδας που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, έχουν ξεκινήσει από τώρα τις αναθεωρήσεις.

  Την πιο μεγάλη έκανε πρόσφατα ο ΟΟΣΑ ο οποίος τον περασμένο μήνα αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την φετινή ανάπτυξη από το 0,9% που προέβλεπε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 3,8% του ΑΕΠ. 

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεώρησε τον Μάιο στις εαρινές εκτιμήσεις της, τον ρυθμό ανάπτυξης στο 4,1% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

  Η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση νομισματικής πολιτικής που αναμένεται να δώσει στην δημοσιότητα στις 28 του μήνα,  διατηρεί την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 4,2% του ΑΕΠ για φέτος και ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης από το 4,8% στο 5,2% του ΑΕΠ για το 2022. 

  Σήμερα το ραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ανακοίνωσε ότι πλέον προβλέπει ανάπτυξη από 3,6% έως και 4,8% του ΑΕΠ για φέτος, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει κανονικά το Ταμείο Ανάκαμψης και ότι ο τουρισμός θα ανακτήσει σημαντικό μέρος από τον τζίρο που έχασε το 2020.

  Μόνο το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του, αναμένοντας για φέτος ανάπτυξη 3,3% του ΑΕΠ έναντι 4,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε στο World Economic Outlook του Οκτωβρίου. Ωστόσο η νέα πρόβλεψη του Ταμείου,  έγινε στην αξιολόγηση του άρθρου IV κι ενώ ήταν δεδομένο ότι η οικονομία θα βρίσκεται σε lockdown όλο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Ανάπτυξη έως 4,8% του ΑΕΠ βλέπει τώρα το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

  * Γιατί αναθεωρούν οι διεθνείς οργανισμοί τις προβλέψεις ανάπτυξης του 2021 για Ελλάδα

  * Στο 2,3% περιορίστηκε η ύφεση το α΄ τρίμηνο παρά το lockdown

  * Πράσινο φως από Κομισιόν για τη δόση από τα κέρδη ομολόγων - Προβλέπει ισχυρή ανάκαμψη μέσω Ταμείου Ανάκαμψης και Τουρισμού

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ