Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Ιουν-2021 14:58

  Axia: "Σήμα" για ισχυρότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθέριας Κούρταλη

  Τις ανακοινώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο και δύσκολο τρίμηνο του έτους σχολιάζει η Axia Research, τονίζοντας πως οι θετικές εκπλήξεις που έκρυβαν τα στοιχεία δείχνουν πως είναι πιθανό το 2021 να είναι πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο για την Ελλάδα.

  Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει, το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 2,3% ετησίως σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους το α’ τρίμηνο, ενώ αυξήθηκε κατά 4,4% σε τριμηνιαία βάση σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι ανάμενε η αγορά (οι μέσες εκτιμήσεις του Bloomberg ήταν + 0,5% ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση). Και όλα αυτά τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε lockdown κατά το μεγαλύτερο μέρος του τριμήνου. 

  Η θετική αυτή έκπληξη οφείλεται, όπως σημειώνει η Axia, στην αύξηση των επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ανθεκτική παρά το παρατεταμένο lockdown στο λιανικό εμπόριο και τους περιορισμούς κινητικότητας κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Όπως σημειώνει, οι περιορισμοί άρθηκαν σταδιακά (ξεκίνησαν στα μέσα Απριλίου) ενώ ο τουρισμός έχει ξανανοίξει. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία για το α’ τρίμηνο παρέχουν αισιοδοξία για μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, όπως τονίζει η Axia.

  Η θετική απόδοση στο πρώτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στις επενδύσεις, επισημαίνει.  Συγκεκριμένα σημειώνει ότι: α) οι τελικές καταναλωτικές δαπάνες το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 2,4% ετησίως, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 4,9% ετησίως και οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,9% ετησίως, β) ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σημείωσε αύξηση 8,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, γ) οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 13,4% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2020, με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνονται κατά 8,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών (κυρίως τουρισμός) μειώθηκαν σημαντικά, κατά 38,7% σε ετήσια βάση, και δ) οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,0% ετησίως, λόγω της μείωσης 3,0% ετησίως στα εισαγόμενα αγαθά και της μείωσης 9,2% ετησίως στις εισαγόμενες υπηρεσίες.

  Η Axia σημειώνει ότι τα δεδομένα των προηγούμενων τριμήνων έχουν επίσης αναθεωρηθεί δεδομένης της μεταβλητότητας στα διαθέσιμα στοιχεία λόγω της Covid-19. Έτσι, το ΑΕΠ του α'  τριμήνου του 2020 έχει αναθεωρηθεί σε -0,5% σε ετήσια βάση (έναντι + 0,1%), για το β’ τρίμηνο του έτους έχει αναθεωρηθεί σε -13,9% σε ετήσια βάση (έναντι -14,2% σε ετήσια βάση) ενώ για το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020 η αλλαγή του ΑΕΠ ανέρχεται τώρα στο -10,0% ετησίως (έναντι -10,5%) και -6,9% (έναντι -7,9%) αντίστοιχα.

  Κοιτάζοντας συγκεκριμένους τομείς, η Axia υπογραμμίζει την ισχυρή ανάκαμψη στην κατασκευαστική δραστηριότητα όπου σημειώθηκε αύξηση κατά 14,3% σε ετήσια βάση και 25% σε τριμηνιαία βάση. Επισημαίνει επίσης τη θετική απόδοση του συνολικού εμπορίου (λιανικής και χονδρικής) που αυξήθηκε κατά 9,2% ετησίως, ενώ συρρικνώθηκε κατά 12,0% ετησίως (σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας).

  Για το 2021, η ελληνική κυβέρνηση στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό της σχέδιο, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Απριλίου, εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,6% σε ετήσια βάση, ενώ η Κομισιόν "βλέπει" ανάπτυξη της τάξης του 4,1%.

  Η πορεία του 2021 θα εξαρτηθεί από: 1) την εκταμίευση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να ξεκινήσει στο τρίτο τρίμηνο, 2) την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης που υποβοηθήθηκε από τη συσσώρευση καταθέσεων την προηγούμενη περίοδο και 3) την ανάκαμψη στον τουρισμό με την κυβέρνηση να αναμένει ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πετύχει το 45% των τουριστικών εσόδων του 2019 έναντι του 26% που έλαβε το 2020.

  δω

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Στο 2,3% περιορίστηκε η ύφεση το α΄ τρίμηνο παρά το lockdown
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ