Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 05-Ιουν-2021 20:00

  Γιατί αναθεωρούν οι διεθνείς οργανισμοί τις προβλέψεις ανάπτυξης του 2021 για Ελλάδα

  Γιατί αναθεωρούν οι διεθνείς οργανισμοί τις προβλέψεις ανάπτυξης του 2021 για Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Τάσου Δασόπουλου

  Στις διαφορετικές εκτιμήσεις για το χρόνο του τέλους της υγειονομικής κρίσης και κυρίως την επόμενη μέρα του κορονοϊού για την οικονομία, οφείλονται οι διαφορετικές αναθεωρήσεις που έκαναν το τελευταίο διάστημα για την Ελλάδα ΕΕ, ΔΝΤ και ΟΟΣΑ .

  Οι τρείς διεθνείς οργανισμοί είχαν κοινό σημείο αναφοράς τη θετική προοπτική που δίνουν στην οικονομία τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναθεωρήσεις όμως διαφέρουν τόσο στο ύψος, αλλά και μια από αυτές και στην κατεύθυνση. Και οι τρείς οργανισμοί δίνουν εύσημα στις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και συμφωνούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει από φέτος. Εδώ ξεκινούν οι διαφοροποιήσεις.

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει εδώ και περίπου 15 ημέρες την πρόβλεψη της για το 2021 για το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, ανεβάζοντας τον πήχη από το 3,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε τον περασμένο Φεβρουάριο, στο 4,1% του ΑΕΠ κατά τις εαρινές προβλέψεις που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες. Η εξήγηση ήταν απλή και αναμενόμενη. Ότι αυτήν τη φορά υπολόγισε για την Ελλάδα την επίδραση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης, τα οποία θα προωθήσουν επενδύσεις και εξαγωγές. Θεωρεί επίσης ότι τα μέτρα στήριξης της οικονομίας έχουν συγκρατήσει την ανεργία και έχουν στηρίξει τις επιχειρήσεις. Συνεπώς, η οικονομία είναι έτοιμη να ξεκινήσει από όπου σταμάτησε το 2019 πριν ξεσπάσει η πανδημία.

  Ο ΟΟΣΑ είναι ακόμη πιο ενθουσιώδης στην αναθεώρηση της δικής του πρόβλεψης. Από 0,9% του ΑΕΠ που προέβλεπε για την Ελλάδα το 2021 τον περασμένο Δεκέμβριο, στην τελευταία έκθεση του βλέπει ανάπτυξη στο 3,8% του ΑΕΠ. Η μεγάλη διαφορά μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι ο οργανισμός περίμενε - παρά τις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών - ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα αργήσει να ενεργοποιηθεί και θα έχει αποτέλεσμα από το 2022 και μετά. Τώρα που η εκκίνηση του Ταμείου είναι κοντά έκανε την αναθεώρηση του, καθώς θεωρεί ότι η μεγάλη αδυναμία της ελληνικής οικονομίας είναι το επενδυτικό κενό, κάτι που μπορεί να αλλάξει η σωστή αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά την μετά τον κορονοϊό εποχή θεωρεί, επίσης, ότι τα πράγματα θα ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν το 2019.

  Το ΔΝΤ στην τακτική αξιολόγηση της οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, διάλεξε αντίθετη διαδρομή. Έναντι της πρόβλεψης που έκανε τον περασμένο Απρίλιο για ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ, στην τελευταία αξιολόγηση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, χαμηλώνει τον πήχη και προβλέπει ότι η ανάπτυξη για φέτος δεν θα ξεπεράσει το 3,3% του ΑΕΠ. Παρότι θεωρεί ότι η Ελλάδα στήριξε επαρκώς στην οικονομία της, διατηρεί μια πιο "τραπεζοκεντρική λογική” στην αξιολόγηση του. Εκτιμά ότι την ώθηση που θα δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα επιβραδύνει η αδυναμία χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, από το βάρος που δημιουργεί το υψηλό - ακόμη - απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εμπορικές τράπεζες.

  Συμφωνία και για την βιωσιμότητα του χρέους

  Πιο σημαντικό όμως από τις μικρές ή τις μεγάλες διαφοροποιήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης, είναι ότι και οι τρεις οργανισμοί προσυπογράφουν τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά το γεγονός ότι και λόγω της πανδημίας, έχει ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ. Κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία όταν γίνεται από την ΕΕ, η οποία μέσω του ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, αλλά και του ΔΝΤ, που συνεχίζει να θεωρείται ως ο μοναδικός "δημόσιος" οργανισμός που δικαιούται να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα χρέους των κρατών μελών.

  Τούτο, όχι μόνο για τις αγορές (οι οποίες έχουν ως ένα βαθμό) και δικά τους κριτήρια όταν δίνουν σε κάθε ευκαιρία ψήφο εμπιστοσύνης στα ελληνικά ομόλογα, όσο για το κλίμα που διαμορφώνεται για άμεσες ξένες επενδύσεις που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ